Tudtad, hogy Hemingwaynek volt egy transznemű gyereke? Így reagált a híres író a coming outra

Ha Hemingwayre gondolunk, akkor a háború, az irodalom jut eszünkbe, esetleg a nők, akik végigkísérték az életét. No de milyen lehetett apaként, amikor megtudta, hogy fia, Gregory transzneműnek tartja magát?

Hemingwaynek összesen három gyermeke született két anyától. Első fia, John Hadley Nicanor Hemingway pont abban az évben, 1923-ban látta meg a napvilágot, amikor Hemingway kiadta élete első munkáját Három történet és tíz vers címmel. A 24 éves író ekkor Elizabeth Hadley Richardsonnal élt házasságban. 1927-ben már a katolikus Pauline Pfeifferrel nősült újra, aki két fiúval ajándékozta meg: házasságkötésük évében született meg Patrick, két évre rá pedig történetünk főhőse, Gregory.

Gregory Hancock Hemingway november 12-én jött a világra Kansas Cityben. A cseperedő fiúcska örökölte apja atletikus testalkatát és lövőtehetségét, ami nagy örömmel töltötte el a híres írót. Csakhogy már Gregory fiatal korában elkezdtek mutatkozni feminin vonásai. Tízéves korában mostohaanyja, Martha Gellhorn ruháit és harisnyáit próbálgatta.

Hemingway nagyon dühös volt rá. A híres író szinte hivalkodóan férfias életet élt, ezt művei is visszatükrözik, ráadásul egy olyan korban élt, amikor a másság elfogadása még gyerekcipőben is alig járt, így nehezen birkózott meg legkisebb fia „furcsa” viselkedésével. Egyes életrajzírók szerint azért, mert ő maga is megélt hasonlóan ambivalens érzéseket, amikor még erőszakos anyja inkább kislányként próbált bánni vele. Ezt támasztja alá nem sokkal az incidens után elhangzott mondata, miszerint Gregory és ő egy nagyon furcsa törzsből származnak.

Gregory Hemingway az apjával Kubában 1950 körül
Gregory Hemingway az apjával Kubában 1950 körülScewing / Wikimedia Commons

Gregory azonban épp eleget küzdött magával apja megjegyzései nélkül is. 1951-ben, 19 évesen módosult tudatállapotban tartóztatták le egy Los Angeles-i filmszínházban, miközben a női mosdót próbálta használni. Az anya, Pauline elintézte, hogy fiát hazaengedjék, majd értesítette a történtekről akkor már csak exférjét, Hemingwayt is. Az író szinte felrobbant a dühtől, több mint egy órán át vádolta Pauline-t fia helytelen viselkedéséért.

Egyvalamit azonban senki sem sejtett: Pauline mellékvese-daganattal küzdött. A botrány és a vádaskodás okozta stressz miatt adrenalinszintje végzetesen felszökött, és még aznap éjjel meghalt. Hemingway emiatt a fiát hibáztatta, sőt közölte is vele, hogy ő ölte meg az anyját azzal a Los Angeles-i üggyel. A következő években Gregory erős bűntudattal és depresszióval küzdött, abbahagyta a tanulást és Afrikába költözött, ahol – apjához hasonlóan – rengeteget ivott és vadászott. 

Ernest Hemingway Patrick és Gregory társaságában Kubában
Ernest Hemingway Patrick és Gregory társaságában KubábanTruthkeeper88 / Wikimedia Commons

Hemingway soha többé nem találkozott legkisebb fiával

Bár néhány levelet váltottak, amikben Gregory többek között ginnel átitatott bántalmazó szörnyetegnek nevezte apját, az pedig őt harisnyalopónak, többé nem találkoztak. Gregory azt is megírta levélben, hogy 1959-ben felvették Miamiban az orvosi egyetemre, és a megszerzett tudás birtokában kivizsgálta édesanyja halálának körülményeit. Gregory rájött anyja betegségére, és arra is, hogy a stressz okozhatta a halálát, de a vádló ujj most Ernest Hemingwayre mutatott: „Nem én öltem meg, te gazember, te tetted” – áll a levélben. Ez erős hatással volt az amúgy is egészségi problémákkal küzdő íróra, aki 1961-ben önkezével vetett véget életének. Gregory innentől apja halála miatt hibáztatta magát. 

Ernest Hemingway 3 fia 1940-ben: Jack, Patrick és Gregory
Ernest Hemingway 3 fia 1940-ben: Jack, Patrick és GregoryLloyd Arnold / Getty Images Hungary

Börtönben halt meg

Gregory ezek után még többet kezdett inni, ami miatt már nem dolgozhatott orvosként. Megpróbált felgyógyulni depressziójából és alkoholizmusából, de 98 elektrosokk-kezelés sem segített. 1976-ban kiadott egy Papa: A Personal Memoir című könyvet apjáról, ami jó kritikákat kapott, de mással nem próbálkozott. Négy feleséget fogyasztott el, mindegyik válással végződött, nyolc gyereke született. Megpróbált nőként élni, ennek érdekében 1995-ben operációknak vetette alá magát, és Gloria Hemingwayként próbált érvényesülni.

2001 szeptemberében, 69 éves korában azonban újra letartóztatták, ezúttal Miamiban. Majdnem meztelenül, sérülten, részegen, magassarkú cipővel és női ruhával a kezében találtak rá az utcán. Mivel nemi szerveit is átoperáltatta, a női börtönbe vitték. Öt nappal később holtan találták a cellájában. Az orvosok szerint magas vérnyomásában, illetve szív- és érrendszeri betegségében szenvedett, és valószínűleg ez ölte meg. Ugyanakkor nem lehet letagadni mentális betegségét sem, amely tulajdonképpen a család négy nemzedékén haladt végig. Elmondhatjuk, hogy a Hemingwayek nagy árat fizettek a tehetségért, amit kaptak. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra