18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Családon belüli erőszak: ezért lesz bántalmazó sok férfi

GettyImages-155153549

Zaklatás, nemi erőszak, gyermekeket érő abúzus – az utóbbi hetekben, hónapokban egyre többet hallunk hasonló bántalmazásokról, melyeknek legtöbbje épp a családban, otthon történik meg. De vajon miért, és hogyan lehet az, hogy épp a gyermekekhez közel állók, azok követik el a szörnyűségeket, akiktől a védelmet, a biztonságot várnák?

A gyerekkori szexuális abúzus gyakorisága, megléte nagyon nehezen mérhető, hiszen az áldozatok hallgatnak. Kutatók szerint Magyarországon a látencia huszonnégyszeres, tehát huszonnégy esetből csak egy derül ki. Felmérések szerint a gyerekek körülbelül 20 százaléka szenved el valamilyen szexuális abúzust 18 éves koráig. A lányok esetében ez a szám magasabb, egyes kutatások szerint akár a 60 százalékot is elérheti. Az elkövetők 85-99 százaléka férfi, ezért elmondható, hogy a gyerekkori szexuális abúzus a nők és gyerekek elleni férfierőszak egyik formája.

Mi lehet az oka annak, hogy éppen most kerülnek elő ezek a „csontvázak a szekrényből”? Eddig miért maradtak rejtve előttünk?

„Mindig is jelen lehetett a családon belüli erőszak, ám a felszínre elsősorban az internet és a közösségi média elterjedése hozta, illetve sokat számít az is, hogy az utóbbi időben megszólaltak olyanok, akik vállalták a gyermekként elszenvedett szülői bántalmazásokat” – mondja Galambos Balázs, a Szépen Válj El Válásközpont alapítója, akivel számtalanszor megesett már, hogy épp egy-egy válás normális mederben való levezénylése vagy egy házasságátvilágító audit során szerzett tudomást az addig titokként őrzött családi erőszakról.

A becslések szerint hazánkban több mint 200 ezer nő él olyan kapcsolatban, ahol fizikailag bántalmazzák
A becslések szerint hazánkban több mint 200 ezer nő él olyan kapcsolatban, ahol fizikailag bántalmazzákOmar Marques / Getty Images Hungary

„De sok múlik azon is, hogy a sajtó éppen mire helyezi a hangsúlyt, és miután a korábbiaknál kicsivel nagyobb sajtófókusz van a témán, azt érezhetjük, az utóbbi időben megnövekedett a gyermekbántalmazások száma. 

Pedig ugyanilyen tabu és szégyenletes téma, amiről szintén csak ritkán hallunk, amikor a nő veri a férjét, vagyis erőszakot követ el a férfival szemben.

Hogy erről keveset, vagy egyáltalán nem hallunk, annak az az iszonyatos szégyen az oka, amit a bántalmazott férfi érez. Hiszen mit tehetne egy ereje teljében lévő, jól megtermett, általában magas beosztásban lévő, kisportolt férfi akkor, amikor a 45-50 kilós felesége karmolja és őrjöngve veri? Ha visszaüt, az sok szempontból nem megoldás, és akár egy látlelet fel is használható ellene. Több ilyen esettel is találkoztunk már. Sőt az sem ritka, amikor mindez a gyerek előtt történik meg, így ő is bántalmazottja lesz az esetnek. 

A családon belüli erőszak kapcsán hatalmas a látencia, de a becsült adatok alapján a férfiak ellen elkövetett erőszak az esetek öt, legfeljebb tíz százalékát teszik ki, míg 90-95 százaléka nők és gyerekek ellen valósul meg, és férfiak követik el – folytatta az a központ alapítója.”

Mi lehet az oka annak, hogy főként a férfiak követik el a legtöbb családon belüli erőszakot?

„Egy tanulmány szerint a csecsemők és a kisgyermekek esetében az érzelmek sokkal nagyobb tárházát fogadjuk el, ha az a gyerek egy kislány. További érdekesség, hogy a lányok érzelemkifejező eszköztárában megkérdőjelezhetetlenül elfogadott a szomorúság, míg a düh kimutatása egyáltalán nem. Hogy miért? Mert nem tanítjuk meg nekik, hogyan lehet a haragot megélni. Mondván, a lányok nem élhetik meg a dühüket” – összegzi Herkules Mónika, a válásra specializálódott központ projektvezetője. 

Herkules Mónika és Galambos Balázs már sok családnak segített túljutni a krízisen
Herkules Mónika és Galambos Balázs már sok családnak segített túljutni a krízisenSoos

„A kisfiúknál még ennél is szűkebb az az érzelmi spektrum, amit engedünk megélni nekik. Majd, amikor felnőtt férfiak lesznek, csodálkozunk, hogy nem beszélnek az érzéseikről. Hát persze hogy nem, hiszen úgy nőnek fel, hogy az érzésekről nem lehet beszélni, nem lehet sírni sem, nem mutathatják ki, ha szomorúak. 

Miután sokkal szélesebb érzelmi spektrumot hagyunk megélni a kislányoknak, mint a kisfiúknak, nem csoda, hogy a családon belüli erőszak 90 százalékát a férfiak követik el, hiszen nincs meg az eszköztáruk, nincs mintájuk arra, hogyan kell normálisan, intelligensen kezelni a krízishelyzeteket.

Nem tudják, hogyan kell a dühöt és a szomorúságot úgy formába önteni, hogy az ne legyen magukra és a környezetünkre is káros” – hangsúlyozta a projektvezető.

Mi az a kritikus pont, amikortól már gyerekbántalmazásról beszélhetünk?

„Ha lekeverünk egy nagy pofont a gyereknek, mert nincs jobb eszközünk a nevelésre. Egy felmérés kapcsán a megkérdezett felnőttek 70 százaléka azt nyilatkozta, nem lesz semmi baja a gyereknek, ha néha odacsapnak neki.

Vagyis a társadalom 70 százaléka azt gondolja, hogy nem bűn megütni egy gyereket.

Ez egyrészt óriási probléma, másrészt a fizikai bántalmazás egyik az egyik oka annak, hogy krízishelyzetben nem találunk más megoldást, így utolsó mentsvárként vagy kényszerítő eszközként arra vetemedünk, hogy elkapjuk a gyereket, és rajta vezetjük le a feszültségünket akár egy munkahelyi konfliktus vagy kudarc miatt is” – mondja Herkules Mónika.

Mi az oka annak, hogy a legtöbb atrocitás családban, otthon történik, és azok bántják a gyerekeket, akik valóban közel állnak hozzájuk?

„Mondok erre egy példát. Dolgoztunk egy olyan házaspárral, akik akkor kértek tőlünk segítséget, mert már a válást fontolgatták, amikor a harmadik közös gyermekük még csak ötnapos volt. Az apuka a házasságátvilágító auditokon bevallotta, hogy neki indulatkezelési problémái vannak, és néha megveri az ötéves gyermekét. Elmondta, hogy ezt akkor teszi meg, amikor tehetetlennek érzi magát, mert nem tud kommunikálni a feleségével, mert bezárva érzi magát, hogy nincs elismerve a munkája, ahogyan a családon belüli tevékenysége sem.

Évek óta nincs intimitás a felesége és közte, otthon nem kezelik férfiként.

Az ebből eredő indulatnak pedig egy idő után már nem tudott parancsolni, így az családon belüli erőszakként manifesztálódott” – osztotta meg tapasztalatát Galambos Balázs. „További ok lehet, ha valakit szintén bántalmaztak gyermekkorában, mert akkor azt a mintát viszi tovább, amit otthon látott. Az már a jobbik eset, amikor valaki ezt felismeri, és segítséget kér, hogy változtatni tudjon a helyzeten.

A családon belüli krízishelyzeteket a Covid élezte ki igazán.

A gyámhatóságoktól és a gyermekjóléti szolgálatoktól származó adatok alapján döbbenetes mértékben megnövekedett a családból kiemelt gyerekek száma. Ennek az az oka, hogy a szülők nem vagy csak nehezen tudták kezelni azt az irtózatos nyomást, amit a bizonytalanság és az összezártság okozott. A kényszerhelyzet miatt sokszor olyan érzések, konfliktusok is felszínre törtek, melyeket az emberek képtelenek voltak kezelni.” 

Szóba került a fizikai bántalmazás, de milyen egyéb megnyilvánulásai lehetnek még a családon belüli erőszaknak?

„Nagyon sok arca van a bántalmazásnak, és nem is feltétlenül azzal szokott kezdődni, hogy lekeverek a másiknak egy nagy pofont. Sokszor szavakkal veszi kezdetét az agresszió, majd a kezdetben vicces felhangot viselő verbális bántalmazás egy idő után már állandó kötözködéssé válik. Ez a megnyilvánulás mindig a hatalomról szól, vagyis hogy az legyen, amit én akarok, és ne az, amit a másik” – ecseteli Herkules Mónika.

Nemcsak a tettlegesség, hanem a félelemben tartás is az agresszió egyik megnyilvánulása
Nemcsak a tettlegesség, hanem a félelemben tartás is az agresszió egyik megnyilvánulásaSongsak rohprasit / Getty Images Hungary

„De az indulatkezelési probléma is a bántalmazás egyik formája. Hozzá sem kell nyúlni a gyerekhez, hogy ő állandó félelemben, szorongásban éljen.

Éppen elég gyomorideget jelenthet, hogy vajon a szülő mikor fog kitörni, ordítozni, kiborulni, mert nem tudni, hogy melyik cselekedet váltja majd ki a másikból a dühkitörést.

A bántalmazásnak van egy gazdasági formája is, amikor az egyik fél elveszi a másik fizetését. Igaz, ad neki némi zsebpénzt, de mindkét kereset fölött csak a házastárs rendelkezik” – sorolta a lehetséges megnyilvánulási formákat Herkules Mónika.

Elszomorító magyarországi adatok

• Több mint 35 ezer lányt ér szexuális erőszak 15 éves kora előtt • Jelenleg közel 2 millió nő él, aki 75 éves kora előtt valamikor élt súlyos lelki erőszakot alkalmazó partnerrel párkapcsolatban • A fentieken túl élete során közel 800 ezer nőt ért testi és közel 300 ezret szexuális erőszak is • Jelenleg több mint 200 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere • Évente nagyságrendileg mintegy 230 ezer nő él erőszakos (fizikai és szexuális) kapcsolatban.

A házasságon belüli erőszaknak csak 1997 óta van büntetőjogi következménye Magyarországon, korábban a Btk. nem szankcionálta a házastársak közötti szexuális erőszakot.

Mi minősül szexuális zaklatásnak, legyen szó párkapcsolatról vagy gyerekekről?

„Bármi, ami a másiknak ellenére van, amikor nem az, nem úgy és nem akkor történik, ahogyan azt valaki szeretné, és ez akár szóban is kimerülhet. Tehát nem csak az számít szexuális erőszaknak, amikor megtörténik a fizikai bántalmazás, amit valaki nem akar” – hangsúlyozza a projektvezető.

A gyerekekkel kapcsolatos szexuális abúzus még talán a nők ellen elkövetett erőszaknál is súlyosabb
A gyerekekkel kapcsolatos szexuális abúzus még talán a nők ellen elkövetett erőszaknál is súlyosabbnixki / Getty Images Hungary

„Sajnos az emberek manapság a pornográfián szocializálódnak, és ezeket az erőszakos mintázatokat tanulják meg. Nem tudják, hogy amit látnak, az nem a valóság, az az erőszak egy nőnek általában fájdalmas, megalázó, és nagyon távol van attól, amit egy szeretetteljes szexuális viszonyban meg kellene élni. A lányok pedig azt hiszik, hogy nekik mindazt hagyniuk kell, el kell tűrniük. A nőknek nagyon erősen ki kellene állniuk magukért, és meg kellene húzniuk a határt a saját érdekükben” – nyomatékosította Herkules Mónika, majd kiemelte:

„A férfiaknak pedig meg kellene tanulniuk, hogy a »talán« nem jelenti azt, hogy »igen«.”

Az lehet igen is, és nem is, mert azt jelenti: még nem döntöttem el. A „nem” pedig nem. És soha nem jelenti azt, hogy „talán”.

A gyerekekkel kapcsolatos szexuális abúzus még talán a nők ellen elkövetett erőszaknál is súlyosabb. Sajnos volt olyan esetünk is, amikor épp az édesanya abuzálta a saját kisfiát. Ezek az esetek mindig arra vezethetők vissza, hogy akik elkövetik, ők maguk is olyan családból jönnek, ahol ezt látták.

Akit bántottak, abból sok esetben lesz felnőttként bántalmazó, mert el akarja kerülni a bántalmazott szerepét.

Ha az otthon falai között élő tettes-áldozat dinamikát nem kezelik, akkor a gyerekek ezt felnőttként leképezik. A fiúk általában az édesapjuk, a lányok pedig az édesanyjuk mintáját követik.

A gyerekekkel kapcsolatos szexuális abúzus tekintetében van a legnagyobb látencia, mert a gyerekek nem merik elmondani, ha sérelem éri őket, a szülők pedig sokszor nem tudják, hogy mire figyeljenek. Az esetek 80 százaléka kislányokkal esik meg, és mindössze 20 százalék történik fiúkkal. Az, hogy a sajtóban főként a fiúkat érintő esetek kapnak nagyobb hangsúlyt, azt is tükrözi, hogy a témával kapcsolatban egyre inkább kitolódik az ingerküszöbünk.” – mutatott rá a jelenség hátterére Herkules Mónika, a Szépen Válj El Válásközpont projektvezetője.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek