Még kicsi, úgysem érti? – Így élik meg a gyerekek a veszekedéseket

Időnként a legjobb családban is előfordulnak veszekedések, és bár a konfliktusokat igyekszünk minél kevésbé a gyerekek előtt rendezni, néha becsúszik, hogy ő is tanúja lesz az összezörrenésnek.

Nem baj, még kicsi, úgysem érti – gondolják ilyenkor sokan. Persze megvan az esélye annak, hogy ez tényleg így van, de a feszültséget, a hangos szavak üzenetét ők is megérzik. Gondolj csak bele, milyen érzés, amikor valaki ideges a környezetedben. Akkor is érzed, hogy nincs minden rendben, ha épp nem beszéltek róla. A feszültség sugárzik belőlünk.

Csak ne a gyerek előtt? 

Ahogy a gyerekeink egyre nagyobbak lesznek, hajlamosak vagyunk inkább kerülni azokat az embereket, legyen szó ismerősökről vagy távolabbi családtagokról, akikkel folyton konfliktusba keveredünk. Ez sokszor egyszerűbbnek tűnik, mint mások előtt belekeveredni egy-egy nagyobb egyet nem értésbe, leggyakrabban azonban mégis elfojtjuk ilyenkor a problémáinkat. Ettől még a környezetünk érzi, hogy nincs minden rendben, legfeljebb a feszültség forrását nem tudják azonosítani.

Ez könnyen oda vezethet, hogy a gyerekek kényelmetlenül érzik magukat a társaságban, eltűnik a biztonságérzetük, ennek hatására pedig elbizonytalanodnak. Ezek az érzések elraktározódnak, majd idővel nehézséget okozhatnak a családalapítás során. Fontos, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat, azonban amikor a környezetükben élő felnőttek feszültek, azt ők is megérzik, elraktározzák magukban, és könnyen szorongássá alakul bennük. A mindennapos hangos szóváltások, erőszakos cselekedetek ijesztőek a gyerekek számára, és ezek hatására komoly traumák alakulhatnak ki bennük.

Érdemes azonban energiát fektetni a problémák megoldásába, hiszen ha a gyerekek is azt látják, hogy vannak konfliktusok, de azokat kulturált módon meg lehet beszélni, ezt a mintát viszik majd tovább a felnőtt életükbe is. Ha viszont minden ilyet a szőnyeg alá söprünk, egy idő után beverjük a fejünket a plafonba a sok megoldatlan kérdéstől, a gyerek érzelmi biztonsága pedig komolyan sérül.

Nem baj, ha valamiben nem értetek egyet, de tanuljátok meg kezelni a konfliktust
Nem baj, ha valamiben nem értetek egyet, de tanuljátok meg kezelni a konfliktustPeopleImages / Getty Images Hungary

Mi történik ilyenkor?

Amikor a családban a felnőttek konfliktusba kerülnek egymással, gyakran igyekeznek elfedni a negatív érzéseiket, a fájdalmat. Az érzelmek elnyomása azonban akadályozza őket abban is, hogy őszinte érzésekkel forduljanak a gyerekük felé. Ilyenkor, bár a gyerek szeretettel fordul az őt gondozó felnőtthöz, az érzelmei elfojtása miatt ő nincs teljes mértékben jelen, nem tudja megadni azt az érzelmi biztonságot, amire a gyereknek szüksége lenne.

A lényeg tehát, hogy ahhoz, hogy a lehető leginkább szerető és gondoskodó szülők lehessünk, meg kell oldanunk a családon belüli feszültségeket. Senki sem akar boldogtalan háztartásban élni, felnőni meg pláne nem. Nem csak a gyerekek, a mi érdekünk is, hogy megtanuljuk kezelni a problémáinkat, megoldani a konfliktusainkat, tisztelettel és szeretettel forduljunk egymás felé. És ha ez sikerül, a gyerekeink is ezeket a mintákat viszik majd tovább a saját, felnőtt életükbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra