A szülő a felelős, ha agresszív a gyerek?

Horváth Lili színésznőt nem kell külön bemutatnunk: Tordai Teri színművésznő lánya saját jogán is kiváló, Jászai Mari-díjas színésznővé vált. Most egy olyan darabban játszik Gergye Krisztián rendezésében, amelyik nagyon fontos kérdéseket tesz fel a nézőknek anyaságról, életről, kreativitásról, szabadságról, érvényesülésről.

A márciusi leállás óta, hosszú idő után ebben az évadban most először, október 18-án láthatjuk újra Horváth Lilit Budapesten, Gergye Krisztián rendezésében, a Mit tennél, ha ma meghalnék? című darabban. A színdarabban egy ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő fiú édesanyját alakítja, megmutatva a helyzet minden szépségét és nehézségét. A színésznőt arról kérdeztük, anyaként hogy élte meg egy ilyen szerep eljátszását.

Milyen volt Gergye Krisztiánnal dolgozni?

Imádtam Krisztiánnal dolgozni. Mindig nagyon megszenvedem a vele való munkákat, de az eredmény őt igazolja. Alig várom, hogy újra együtt dolgozzunk. Nagyon jó érzés, ha a rendező hisz benned, értitek egymást, és egy hullámhosszon vagytok.

Lili és Ádám mint anya és fia
Lili és Ádám mint anya és fiaFotó: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció

Hogy készültél fel egy ilyen nehéz témájú darabra?

A Mit tennél...? egy nagyon jó francia–kanadai film színpadra álmodása. Nagyon aktuális téma, sok szülőt és gyereket érint. A tanítás során sokszor találkozom ilyen „problémás” gyerekekkel, de a próbák során is rengeteget olvastam erről a témáról, illetve dokumentumfilmeket is néztünk. Személyes oldalról a kamasz fiammal zajló mindennapos harcaimat tudtam beleépíteni a szerepbe, aki nem problémás, csak kamasz... A darabban a fiamat játszó Varga Ádám kollégám csodálatos a színpadon, néha úgy érzem, a saját fiammal folytatok épp párbeszédet.

Szerinted miért fontos az anyaság árnyoldalairól, nehézségeiről is beszámolni?

Ez az anya egy igazi túlélő, sokszor hibázik, de a szeretet és az aggódás vezérli. Szókimondóbb, nyersebb, mint én az életben, de a legnehezebb helyzetben is tele van reménnyel, humorral – ebben hasonlítunk. Az anyaság örök vívódás, kétely, hogy jól csinálom-e. Ez a darabban is megjelenik, például amikor azon rágódom: 

Minden anyának sikerül. Nekem miért nem?... Mi a baj velem? Azt mondják, akkor komoly egy ilyen betegség, ha olyasvalakit érint, akit szeretsz... Te vagy a hibás, te vagy a felelős, hiszen te vagy az anyja... ha a fiad agresszív, biztos miattad van.... 

A darab fontos üzenete az, hogy megértsük: nem a szülők tehetnek arról, ha a gyerekük valamiben eltér az átlagtól. El kell fogadni, hogy a gyerekem valamiben más. Nehéz, mert a szülők között is verseny van: kié az okosabb, szebb, sikeresebb...

Szerepem szerint Nina elítélhető, hiszen visszaviszi az intézetbe a gyerekét, de egyedülálló anyaként, abban a helyzetben nem nagyon van más választása. Ő így dönt a fia és a saját érdekében. A végén azonban ott a nagy kérdőjel, vajon jól döntött-e. Ezt csak az élet igazolhatja. De az már egy másik darab lenne...

A Mit tennél, ha ma meghalnék? című darabot a B32 Galéria és Kultúrtérben nézheted meg október 18-án 19 órakor.

Mustra