A titkos fegyver, amivel csillapíthatod a gyerek fájdalmát

Felnőttként gond nélkül kapkodjuk be a vény nélkül vásárolható fájdalomcsillapítókat, ha szükségét érezzük. A gyerekek esetében ez bonyolultabb kérdés, esetükben hajlandók vagyunk más módszereket is alkalmazni. Az olyan eszközök, mint a figyelemelterelés, a mese, az ölelés, az anyai szeretet kifejezése bizonyítottan hatékony fájdalomcsillapítók.

A Stanford Egyetem kutatása szerint a szeretet kifejezése olyan hatékonyan enyhíti a kínt, mint egyes gyógyszerek, vagy éppen a kokain. Az agy ősi jutalmazórendszerének vizsgálata közben jöttek rá, hogy ilyenkor az agynak ugyanazok a területei aktiválódnak, amelyek a fájdalomcsillapító gyógyszer, drog használata, vagy mondjuk sok pénz szerzése során. A kutatók főleg a szerelem intenzív fázisának hatásait vizsgálták, de gyerekek esetében a szülői szeretet kifejezése is hasonlóan fájdalomcsillapító hatású lehet, hiszen ugyanúgy dopamin szabadul fel az agy jutalmazórendszeréből. A love szót ugyan szerelemnek és szeretetnek is fordíthatjuk, de idegtudományi szempontból az öröm kifejezés áll hozzá a legközelebb. A vizsgálati eredmények új kezelésekhez vezethetnek a krónikus fájdalom enyhítésében is. Azok a tevékenységek, amelyek örömérzetet okoznak, a belső jutalmazási rendszernek köszönhetően mérhetően csillapítják a kínszenvedést. A gyerekek esetében ezt az elégedettséget leghatékonyabban a szeretet kifejezésével érhetjük el. 

Az ölelés hatása

Az ölelésnek már abban az esetben is fájdalomcsillapító hatása van, amikor csak magunkat fonjuk át a karjainkkal. A szülői ölelésnek ennél is erősebb szerepet szánt a természet: a gyerek stressz-szintje lecsökken, a felszabaduló oxitocinnak hála jobban érzi magát, ráadásul tovább csökken a stresszhormonok szintje a fájdalomérzettel egyetemben. Még a betegségek iránti fogékonyság sem olyan magas ölelés után, mint előtte volt. Lehet, hogy szülőként éppen nincsenek szavaink a vigasztalásra, és nem tudjuk elterelni semmivel a gyerek figyelmét – ilyenkor az ölelés, a ringatás az, ami a legnagyobb megnyugvást adhatja. Az a gyerek, aki ezt gyakran tapasztalja meg, szeretetben nő fel, nemcsak lélekben, de testben is egészségesebb lesz: erősebb immunrendszer, egészségesebb agy, jobb stressztűrő képesség kapcsolódik a feltétel nélküli és jól kifejezett szülői szeretethez.

Az anyák a fájdalomcsillapítás nagymesterei
Az anyák a fájdalomcsillapítás nagymestereipraetorianphoto / Getty Images Hungary

Az anya illata

A New York-i Egyetem kutatói arra jutottak, hogy nem csupán az ölelés, de maga a szülői jelenlét, illat és gondoskodás is bizonyítottan befolyással van a gyerek agyműködésére, és csökkenti a fájdalomérzetet. A vizsgálat során kísérleti patkányokat választottak el az anyjuktól, és okoztak nekik enyhe elektromos sokkot. A kölykök testében több száz fájdalomjelző gén aktiválódott a sokk hatására, miközben azok, akiket nem fosztottak meg a szülő jelenlététől, kevesebb mint száz jelet mutattak. A patkányok agyának boncolása során kiderült, hogy az anya jelenléte egyértelműen befolyásolta a sejtek közti jelátvitelt, és bizonyos, a fájdalomérzetért felelős gének aktivitása is megváltozott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Más otthoni módszerek, hogy könnyebb legyen elviselni a fájdalmat

Ha a fájdalom vagy a betegség nem kényszerít kórházba, akkor a gyerekszobát is egy picit megnyugtatóbbá tehetjük. Tompítsuk le a fényeket, használjunk minél több puha takarót, plüssállatot, építsünk fészket, amelyben a gyerek mellett mi is kényelmesen elhelyezkedhetünk – ringatás, ölelés, a hát simogatása vagy a masszírozás így nem végződik izmaink görcsével. A figyelemelterelés szintén jó módszer, találjunk ki történeteket, hallgassunk zenét, olvassunk mesét, nézzünk filmet. Ezek általában az öleléssel és a gyógypuszikkal együtt ösztönösen törnek elő belőlünk, ha baj van, de nem árt tudni, hogy tudományos magyarázata is van a szeretet gyógyító erejének.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek