Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.
Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.BOOOK Kiadó / Zergi Borbála

1 nagy vagy 8 kisebb piteformához

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 gramm finom búzaliszt
  • 100 gramm eritrit
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A piteforma előkészítéséhez:

  • vaj és liszt szükség szerint

A bazsalikomos citromkrémhez:

  • 3 darab citrom
  • 1 marék friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm eritrit
  • 150 gramm vaj vagy margarin

A kenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra a lisztezett deszkán.

Egy 28 centiméter átmérőjű piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a tésztát. Megszurkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon jönni belőle a gőz. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fémtálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot (ha friss, apróra vágjuk), a tojásokat és az édesítőszert, majd vízgőz felett szépen lassan kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha közvetlenül nagy hőt kap, rántotta lesz belőle.

Amikor majdnem pudingszerű az állaga, levesszük a vízgőzről, és alaposan hozzákeverjük a vajat. Lefóliázzuk, és hagyjuk kihűlni.

Ha a linzertészta és a krém is kihűlt, a krémet egyenletesen a tészta tetejére simítjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk is.

Forrás: Cukormentes édességek (Iklódi Dóra – BOOOK Kiadó)

kapcsolódó Barackos joghurttorta (cukormentes recept)
Barackos joghurttorta (cukormentes recept)

Akik szeretik a könnyű, üdítő nyalánkságokat, azok nyárra mindenképp tervezzék be ezt a tortát, mert kellőképpen behűtve fagyi helyett is tökéletes választás.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Barackos joghurttorta (cukormentes recept)

Akik szeretik a könnyű, üdítő nyalánkságokat, azok nyárra mindenképp tervezzék be ezt a tortát, mert kellőképpen behűtve fagyi helyett is tökéletes választás.

2020. július13., 06:04

Mediterrán hangulatban: beledobálós csirke olivával, sajttal és fehér babbal

Egy remek mediterrán fogás, ami az összes elképzelhető köret mellett finom a tört burgonyától egészen a tésztáig.

november27., 10:24

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Paradicsomos rizottó sült zöldségekkel: egyszerű, finom és vegán (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Gyors és tartalmas egytálétel sok zöldséggel, és csak zöldséggel. Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes, vegán recept.

2020. június22., 06:00

Energia, egészség: vegán chiamagos golyók (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Villámgyors snackötlet, pár hozzávaló, csupa egészség és energia egész napra. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

2020. június22., 06:00

Készítsd a fokhagymás kenyeret kalácsból – rengeteg olvadt sajttal még finomabb!

Most megmutatjuk a híres garlic bread leggyorsabban összeállítható és legfinomabb változatát. Ha sütőben készíted, olvassz rá sajtot, ha falatonként ennéd, ahogy mi, elég, ha reszelt parmezánt is keversz a fokhagymás vajhoz.

november26., 12:04

Mustra