Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.
Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.BOOOK Kiadó / Zergi Borbála

1 nagy vagy 8 kisebb piteformához

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 gramm finom búzaliszt
  • 100 gramm eritrit
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A piteforma előkészítéséhez:

  • vaj és liszt szükség szerint

A bazsalikomos citromkrémhez:

  • 3 darab citrom
  • 1 marék friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm eritrit
  • 150 gramm vaj vagy margarin

A kenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra a lisztezett deszkán.

Egy 28 centiméter átmérőjű piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a tésztát. Megszurkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon jönni belőle a gőz. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fémtálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot (ha friss, apróra vágjuk), a tojásokat és az édesítőszert, majd vízgőz felett szépen lassan kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha közvetlenül nagy hőt kap, rántotta lesz belőle.

Amikor majdnem pudingszerű az állaga, levesszük a vízgőzről, és alaposan hozzákeverjük a vajat. Lefóliázzuk, és hagyjuk kihűlni.

Ha a linzertészta és a krém is kihűlt, a krémet egyenletesen a tészta tetejére simítjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk is.

Forrás: Cukormentes édességek (Iklódi Dóra – BOOOK Kiadó)

kapcsolódó Barackos joghurttorta (cukormentes recept)
Barackos joghurttorta (cukormentes recept)

Akik szeretik a könnyű, üdítő nyalánkságokat, azok nyárra mindenképp tervezzék be ezt a tortát, mert kellőképpen behűtve fagyi helyett is tökéletes választás.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Olasz húskenyér – szendvicsekben és nyári főzelékek mellett is tökéletes

Egy gyors húskenyér, amiben helyet kaptak kedvenc olasz fűszereid, és ha van még 10 perced, egy nagy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére. Paradicsomos tésztával és saláta mellett is remek.

július30., 10:24

Extra gyors bolognai pásztorpite – kedvenc bolognai ragunk új ruhában

Ha nevezhetjük még pásztorpitének, ha nem – ez a gyors, darált húsos raguval készült fogás még finomabb lesz, ha egy löttyintés vörösbor és egy csipet barna cukor is kerül darált húsos rétegbe.

július28., 10:24

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

A legjobb húsmentes csili édesburgonyával és kinoával (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Eszméletlen finom csili, amiből nem hiányzik a hús, de telis-tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul egy mindent a serpenyőbe és főzzük készre receptről van szó, ami gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán.

2020. június29., 06:04

Nyári barackos zabkása, ami éjjel, a hűtőben készül el

A reggeli időnek valahogy nagyobb értéke van, mint annak, amit az ember nem rohanással tölt el, ezért szuper, ha van a hűtőben egy nagy adag barackos zabpehely, vagy akár kettő, hogy uzsonnára is maradjon egy adag egészséges fogás.

július30., 12:52

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Mustra