Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.
Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.Fotó: BOOOK Kiadó / Zergi Borbála

1 nagy vagy 8 kisebb piteformához

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 gramm finom búzaliszt
  • 100 gramm eritrit
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A piteforma előkészítéséhez:

  • vaj és liszt szükség szerint

A bazsalikomos citromkrémhez:

  • 3 darab citrom
  • 1 marék friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm eritrit
  • 150 gramm vaj vagy margarin

A kenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra a lisztezett deszkán.

Egy 28 centiméter átmérőjű piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a tésztát. Megszurkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon jönni belőle a gőz. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fémtálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot (ha friss, apróra vágjuk), a tojásokat és az édesítőszert, majd vízgőz felett szépen lassan kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha közvetlenül nagy hőt kap, rántotta lesz belőle.

Amikor majdnem pudingszerű az állaga, levesszük a vízgőzről, és alaposan hozzákeverjük a vajat. Lefóliázzuk, és hagyjuk kihűlni.

Ha a linzertészta és a krém is kihűlt, a krémet egyenletesen a tészta tetejére simítjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk is.

Forrás: Cukormentes édességek (Iklódi Dóra – BOOOK Kiadó)

Barackos joghurttorta (cukormentes recept)
Barackos joghurttorta (cukormentes recept)

Akik szeretik a könnyű, üdítő nyalánkságokat, azok nyárra mindenképp tervezzék be ezt a tortát, mert kellőképpen behűtve fagyi helyett is tökéletes választás.

Tovább »

Még több recept

Újabb vegetáriánus lepény fasírt helyett: ezúttal kinoából (gluténmentes recept)

Ropogós lepény készül ebből a receptből, a húsos fasírtok ízvilágában. Gluténmentes, húsmentes recept.

július13., 06:04

Étcsokis töksmoothie – tökéletes reggeli ital ősszel

Mi legszívesebben melegen, jó kakaósan, egy kis adag presszókávéval isszuk reggelente. Ha van otthon egy fél, jobb sorsra érdemes avokádó, az is elfér benne. Egy marék apró szemű zabbal jó pár órán át eltelít, narancshéjjal, csillagánizzsal és egy kevés narancslével pedig már megvan a téli hangulatú változata is.

október21., 06:16

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

július27., 06:04

Változatok könnyű vacsorára level zsillió: sült rizs tojással és garnélával

Ha van otthon egy is adag garnéla, ezt a fogást érdemes feldobnod vele. Hóvégi változatban a legjobb, ha egy kevés füstölt vagy olajos hallal készíted el.

október22., 06:04

Pesztó avokádóból, sok bazsalikommal, spenóttal – glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept

Szép színes, egészséges vegán ételek készíthetők az avokádópesztóból. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

június23., 06:00

A legjobb, leggyorsabb csípős mártogatós: bang bang szósz (glutén-, tojásmentes recept)

Chili mayo, spicy mayo vagy bang bang néven is ismerheted, de ha megszereted, saját nevet is adhatsz neki. Ha megkóstolod, úgyis ez lesz. Sült húsok, halak, nuggets, sült, rántott zöldségek, édesburgonya- és cukkinihasábok mellé is fantasztikus. Glutén- és tojásmentes, és vegán verzióban is elkészíthető.

június22., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.