Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.
Bármilyen kedvenc töltelékünkkel kipróbálhatjuk.Fotó: BOOOK Kiadó / Zergi Borbála

1 nagy vagy 8 kisebb piteformához

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 gramm finom búzaliszt
  • 100 gramm eritrit
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A piteforma előkészítéséhez:

  • vaj és liszt szükség szerint

A bazsalikomos citromkrémhez:

  • 3 darab citrom
  • 1 marék friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm eritrit
  • 150 gramm vaj vagy margarin

A kenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra a lisztezett deszkán.

Egy 28 centiméter átmérőjű piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, megszórjuk liszttel, és belehelyezzük a tésztát. Megszurkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon jönni belőle a gőz. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fémtálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot (ha friss, apróra vágjuk), a tojásokat és az édesítőszert, majd vízgőz felett szépen lassan kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha közvetlenül nagy hőt kap, rántotta lesz belőle.

Amikor majdnem pudingszerű az állaga, levesszük a vízgőzről, és alaposan hozzákeverjük a vajat. Lefóliázzuk, és hagyjuk kihűlni.

Ha a linzertészta és a krém is kihűlt, a krémet egyenletesen a tészta tetejére simítjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk is.

Forrás: Cukormentes édességek (Iklódi Dóra – BOOOK Kiadó)

Barackos joghurttorta (cukormentes recept)
Barackos joghurttorta (cukormentes recept)

Akik szeretik a könnyű, üdítő nyalánkságokat, azok nyárra mindenképp tervezzék be ezt a tortát, mert kellőképpen behűtve fagyi helyett is tökéletes választás.

Tovább »

Még több recept

A legjobb húsmentes csili édesburgonyával és kinoával (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Eszméletlen finom csili, amiből nem hiányzik a hús, de telis-tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul egy mindent a serpenyőbe és főzzük készre receptről van szó, ami gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán.

június29., 06:04

Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

szeptember24., 06:04

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

július27., 06:04

Répás-mazsolás süti – narancsos sajtkrémmel tálalva az igazi

A legunalmasabb répatortát is új szintre emelheted, ha a tetejére kissé savanykás sajtkrémet kanalazol, amit jó sok narancshéjjal dobsz fel tálalás előtt. Ha gyerekek nem esznek belőle, egy kis narancslikőr is elfér a mellé kínált krémben.

szeptember23., 06:08

Házi vegán nutella, amit neked is ki kell próbálnod! (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Száz százalékban egészséges összetevők, és semmi felesleges vagy káros hozzávaló, ráadásul pálmaolajtól, gluténtól, tejtől és tojástól mentes recept. Csodálatos íz, állag, trust me, nutellafüggő vagyok.

június22., 06:00

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

július27., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.