Gluténmentes alaprecept: házi kenyér

Kívül ropogós, belül puha, friss gluténmentes házi kenyér negyedóra munkával. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept.

Kb. 450 grammos kenyerünk lesz. Valamennyi (általunk kipróbált) univerzális gluténmentes liszttel vagy gluténmentes kenyérliszttel működik. 

Nem baj, ha a tésztánkat ragacsosnak találjuk kelesztés előtt, formázáskor elég sok lisztet fel fog venni.
Nem baj, ha a tésztánkat ragacsosnak találjuk kelesztés előtt, formázáskor elég sok lisztet fel fog venni.Ross Woodhall

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 250-260 gramm gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál (kb. 6 gramm)
  • 230-240 ml meleg víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál növényi olaj
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Összekeverjük a sót és a lisztet egy tálban, majd hozzáadjuk a meleg vízben elkevert (nem kell felfuttatni!) élesztőt, és dagasztani kezdjük. Két-három perc után hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk (géppel összesen 5-6 perc kell neki). Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 50-60 percig).

Ha letelt az idő, (bőven) lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kenyeret/cipót formázunk belőle, és a tetejét olajjal megkenjük. Ha szeretnénk, ejtsünk rajta bevágásokat (lisztezett késsel a legkönnyebb), majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 45 perc). Még forrón (ahogy kivettük a sütőből) megkenjük/spricceljük a tetejét vízzel.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Csicseriborsó-nuggets: gluténmentes, tejmentes falatkák Csicseriborsó-nuggets: gluténmentes, tejmentes falatkák

Nagyon hamar elkészül, fűszeres ízt és nuggetsformát hoz, és telis-tele van zöldséggel. Húsmentes, tejmentes, gluténmentes recept.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

2020. július27., 06:04

Ebbe a klassz olasz kenyérbe érdemes elhasználnod a maradék grízt

Ha épp van időd arra, hogy kipróbálj otthon mindenféle különleges kenyérreceptet, kezdd ezzel az olasz változattal, ami még finomabb lesz, ha egy kevés sült fokhagymát vagy apróra vágott, szárított paradicsomot is keversz a tésztájába.

2021. február11., 06:00

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Süss gyors kenyeret sült hagymával és jó sok borssal – pillanatok alatt elfogy

Tényleg semmi nincs, ami a sült hagymánál jobban feldobná a kenyereket, legyen akár sütőporos vagy kelt tésztából készült adag. Ha kevesebb időd van dagasztásra és kelesztésre, ez a sütőporos változat lehet a kedvenced.

2021. február19., 06:00

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek