Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

Nem fog hiányozni a hús belőle (ha szereted a lencsét).
Nem fog hiányozni a hús belőle (ha szereted a lencsét).Fotó: OksanaKiian

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 szál szárzeller (angol zeller vagy halványító zeller néven is ismert)
  • 1 darab gomba
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • fél teáskanál só
  • 1,5 dl vörösbor
  • 2 bögre főtt lencse (lehet sima vagy vörös és konzerv is)
  • 250 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 1,5-2 dl víz
  • néhány darab babérlevél
  • fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors)
  • 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • rizs vagy gluténmentes tészta a tálaláshoz (diétának és ízlésnek megfelelően)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a répát, a szárzellert, a gombát és a paprikát késes aprítóba, és daráljuk apróra. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket a sóval. Pirítsuk meg a zöldségeket, kb. 10-15 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a bort, a passzírozott paradicsomot, kb. 30-50 ml vizet, a fűszereket (só, bors, babérlevél, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, édesítőszer), majd közepes lángon főzzük 15 percig. Öntsük fel a maradék (kb. 1-1,5 dl) vízzel, tegyük bele a lencsét, és alacsony hőmérsékleten főzzük tovább kb. 10 percig. Vegyük ki a babérleveleket, és gyengéden pürésítsük egy mixer segítségével (ízlés szerint ez a művelet elhagyható). Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „A bor alapvetően gluténmentes ital, ám ha bizonytalan és hiperérzékeny vagy, nem árt a borászatnál vagy gyártónál, pincészetnél érdeklődni! Ritkán ugyanis, de előfordulhat gluténtartalmú gabonákkal való érintkezés, illetve derítéskor is használhatnak olyan segédanyagokat, amik gluténtartalmúak. Megjegyzés! Bizonyos derítőanyagok állati eredetűek is lehetnek, pl. halból vagy marhából kinyert zselatin, tejfehérje – szóval a vegán étrendet követőknek sem árt körültekintően tájékozódni!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Gluténmentes almás-zabpelyhes muffin: ízletes és egyszerű reggeli
Gluténmentes almás-zabpelyhes muffin: ízletes és egyszerű reggeli

Almával töltött, fahéjas-zabpelyhes muffinrecept, amit gluténmentes és cukormentes verzióban mutatunk, és tejmentessé is tehető.

Tovább »

Még több recept

Idén a lencséből indiai hangulatú zöldségfasírtokat készítettünk

Mangócsatnival és egy kis fetával ízesített rukkolasalátával tálaljuk a legszívesebben ezeket a kamu húsgolyókat, leginkább így év elején, amikor egyrészt kötelező alapanyag a lencse, másrészt a húsételekből is elég egy időre.

2020. december29., 06:24

Itt a spárga szezonja, tésztával és sajttal is próbáld ki a tavaszi zöldséget!

Csak egy gyors főzés kell neki, előtte egy roppantás, amivel a fás részeket leválasztod. Tésztával is remek a spárga, főleg akkor, ha sok tojássárgájával készítesz hozzá tésztaszószt.

április19., 12:52

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

január6., 06:04

Citromos-spárgás spagetti borsóval – tökéletes tavaszi fogás alig fél óra alatt

Egy igazi tavaszi fogást hoztunk, ami emmentáli sajttal és krémes mascarponéval lett még finomabb. Ha van otthon néhány gerezd sült fokhagyma, abból is adj hozzá!

április19., 10:24

Legyen a lencsesaláta idén még izgalmasabb zellerrel és mazsolával!

Akár néhány narancsszelettel is feldobhatod ezt a salátát, ami akkor lesz a kedvenced, ha imádod a különleges alapanyagokat és ízkombinációkat.

2020. december28., 06:04

A taboulleh saláta lencsével is finom, bebizonyítjuk!

Ha nem vagy egy nagy lencsefan, mégis összedobnál belőle valamit az új év első napjára, legyen kedvenc taboullehrecepted egyik hozzávalója a lencse. Egy kevés paprikában megforgatva egészen új szintre emeli a petrezselymes salátát.

2020. december28., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.