Lencséből bolognai szósz: glutén-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz. Comfort food vegán verzióban, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes recept alapján.

Nem fog hiányozni a hús belőle (ha szereted a lencsét).
Nem fog hiányozni a hús belőle (ha szereted a lencsét).OksanaKiian

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 szál szárzeller (angol zeller vagy halványító zeller néven is ismert)
  • 1 darab gomba
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • fél teáskanál só
  • 1,5 dl vörösbor
  • 2 bögre főtt lencse (lehet sima vagy vörös és konzerv is)
  • 250 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 1,5-2 dl víz
  • néhány darab babérlevél
  • fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors)
  • 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • rizs vagy gluténmentes tészta a tálaláshoz (diétának és ízlésnek megfelelően)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a répát, a szárzellert, a gombát és a paprikát késes aprítóba, és daráljuk apróra. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket a sóval. Pirítsuk meg a zöldségeket, kb. 10-15 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a bort, a passzírozott paradicsomot, kb. 30-50 ml vizet, a fűszereket (só, bors, babérlevél, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, édesítőszer), majd közepes lángon főzzük 15 percig. Öntsük fel a maradék (kb. 1-1,5 dl) vízzel, tegyük bele a lencsét, és alacsony hőmérsékleten főzzük tovább kb. 10 percig. Vegyük ki a babérleveleket, és gyengéden pürésítsük egy mixer segítségével (ízlés szerint ez a művelet elhagyható). Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „A bor alapvetően gluténmentes ital, ám ha bizonytalan és hiperérzékeny vagy, nem árt a borászatnál vagy gyártónál, pincészetnél érdeklődni! Ritkán ugyanis, de előfordulhat gluténtartalmú gabonákkal való érintkezés, illetve derítéskor is használhatnak olyan segédanyagokat, amik gluténtartalmúak. Megjegyzés! Bizonyos derítőanyagok állati eredetűek is lehetnek, pl. halból vagy marhából kinyert zselatin, tejfehérje – szóval a vegán étrendet követőknek sem árt körültekintően tájékozódni!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Gluténmentes almás-zabpelyhes muffin: ízletes és egyszerű reggeli Gluténmentes almás-zabpelyhes muffin: ízletes és egyszerű reggeli

Almával töltött, fahéjas-zabpelyhes muffinrecept, amit gluténmentes és cukormentes verzióban mutatunk, és tejmentessé is tehető.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Lencsés hummusz izgalmasan – zöldségek mellett és szendvicsekben is finom

Ha épp csicseriborsó nincs otthon, ezt a fehérbabos-lencsés mártogatóst érdemes elkészítened. Egy kis plusz fahéjjal, köménnyel, csilivel és olívaolajjal a tetején lesz igazán keleti.

2021. szeptember11., 10:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

2021. június11., 10:24

A lencse akkor is remek, ha vega pásztorpitét készítenél

Nem kötelező újévkor a lencseleves vagy a lencsefőzelék, nyugodtan készíthetsz olyasmit belőle, ami nem kísért rémálmaidban napközi óta. Ez a finom, vörösborral készült pásztorpite például kifejezetten alkalmas arra, hogy új életet leheljen ebbe a nem túl népszerű alapanyagba.

2020. december29., 06:24

Ezt az édesburgonya-curryt a vegán vendégek is szeretni fogják

Ez a gyors édesburgonyás ragu egy durumtészta tetején remek, de akár pirítósra melegítve vagy tortillalapokba töltve is érdemes kipróbálnod. Napon szárított paradicsommal és friss bazsalikommal klassz, olaszos hangulata lesz a fogásnak.

2021. február10., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek