Mentes recept húsvétra: sajttorta tejmentesen, tojásmentesen, gluténmentesen

Sütés nélküli, egyszerű, bögrés sajttortarecept – tejmentes, tojásmentes, gluténmentes.

Idő-, de nem munkaigényes vegán recept: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes sajttorta, ínycsiklandó málnapürével a tetején.
Idő-, de nem munkaigényes vegán recept: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes sajttorta, ínycsiklandó málnapürével a tetején.Szarka Dorottya

Hozzávalók 8 szelethez

Az alaphoz

  • 1 bögre gluténmentes zabpehely
  • 0.5 bögre dió
  • 0.5 bögre datolya
  • 1 csipet fahéj

A krémhez

  • 2 bögre kesudió
  • 0.5 bögre kókuszkrém
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 0.5 bögre méz vagy növényi szirup (pl. juharszirup)
  • 0.5 citrom leve
  • vaníliakivonat (ízlés szerint)

A díszítéshez

  • 1 bögre málna
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük fel vízzel a kesudiót, és legalább 2 órán keresztül áztassuk. Erre azért van szükség, hogy egyrészt előpuhuljon, másrészt az olajos magvak olyan, a szervezet számára kevésbé előnyös enzimgátló összetevőket tartalmaznak, melyek áztatás hatására csökkenthetők.

A torta alapjául szolgáló datolyát, diót és 1 bögre zabpelyhet aprítógépben összekeverjük, csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A maradék 1 bögrényi zabpehellyel összekeverjük, majd az egész ragacsos masszát egy sütőpapírral bélelt, 18 centis kapcsos tortaformába nyomkodjuk.

A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, majd aprítógépbe téve a krém többi hozzávalójával 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. A krémet ráöntjük a zabpelyhes alapra, majd pár órára fagyasztóba téve hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy könnyen szeletelhető legyen. Díszítésként a málnát pürésítjük, és a tetejére öntjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Gluténmentes túrós pogácsa Gluténmentes túrós pogácsa

Lágy és omlós tésztájú, gluténmentes túrós pogácsa. Vendégvárónak, reggelire, uzsonnára, de kiadós levesek mellé is tökéletes.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Citromos-túrós sajttorta sütés nélkül? Bizony, ráadásul nálunk egy kevés tárkony is került a tetejére

Szerintünk a zabkeksz az ideális ehhez a citromos desszerthez, így mi azzal dobtuk össze, de ha például Oreo-rajongó vagy, ne fogd vissza magad, mert kakaós alappal is elronthatatlan.

2020. július10., 06:04

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek