Mentes recept húsvétra: fonott kalács glutén-, tej- és cukormentesen

Ezzel a recepttel csodát varázsolhatunk az asztalra: sós és édes feltéttel egyaránt végtelenül finom. Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept.

A frissen sült, házi fonott kalács illata utánozhatatlan.
A frissen sült, házi fonott kalács illata utánozhatatlan.Fotó: Sandra Westermann

Hozzávalók 1 darabhoz:

  • 375 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 50 gramm tejmentes margarin
  • 3 gramm
  • 170 gramm langyos víz
  • 25 gramm élesztő
  • 50 gramm eritrit
  • 2 darab tojássárgája
  • tetejére tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a margarint. A langyos vizet az eritrittel, az élesztővel és a tojássárgákkal jól elkeverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. (Az élesztőt nem kell felfuttatni!) Sima tésztát gyúrunk belőle, és kb. 30 percig letakarva kelesztjük. Ha letelt az idő, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként, kb. 30-35 centis henger alakúra sodorjuk. Összefonjuk a darabokat, sütőpapírra helyezzük és további 30 percig hagyjuk kelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy az élesztő felfuttatásakor azért használunk cukrot, mert az segíti az élesztőgombák elszaporodását? A diétákban használt legnépszerűbb édesítőanyagok, mint pl. az eritrit, a stevia vagy a xilit viszont nem segítik ezt a folyamatot, így ezekkel lehetetlen felfuttatni az élesztőt. Nem kell azonban elkeseredned, a lisztbe morzsolva vagy keverve is szuper kelt tésztát kaphatsz – ahogy ez a receptben is szerepel. A tészta megfelelő állaga és a végeredmény leginkább az alapanyagok megfelelő hőmérsékletén, a tészta dagasztásán múlik.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva
Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva

Ínycsiklandó megoldás sült krumpli helyett egészséges, gluténmentes főételnek, köretnek, snacknek.

Tovább »

Még több recept

Ezt az isteni, házi gesztenyefagyit akár fagyigép nélkül is elkészítheted

A legfinomabb akkor lesz, ha mellé egy kis rummal készült, borsos-szegfűszeges meggyragut tálalsz, jó forrón. Igen, egy perc alatt elolvad tőle, de arra úgysem marad ideje.

május28., 06:04

Banános keksz 4 hozzávalóból: glutén-, tej-, tojás- és cukormentes recept

Mindössze 25 perc kell és néhány hozzávaló ezekhez a pufi, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és cukormentes banános kekszekhez.

május11., 06:00

Ismerd meg az egészséges fagyit: glutén-, tej-, tojás-, cukormentesen

A „nice cream”-et banánfagyiként is ismerheted, nem véletlenül: az eredeti verzió fő alapanyaga a fagyasztott banán turmixolva és ízlés szerint felhájpolva más gyümölcsökkel vagy kakaóval például. De más gyümölcsökből, mondjuk eperből, málnából, erdeigyümi-keverékből, mangóból is készülhet. Tejmentes, gluténmentes, cukormentes, tojásmentes, vegán.

május12., 06:00

Málnás frissítő: álomrecept bögrésen, glutén-, tojás- és cukormentes

Néhány hozzávaló, pár kavarás, három szempillantás és kész az álomszínű, illatos, gyümölcsös frissítő. Gluténmentes, tojásmentes, cukormentes recept.

május19., 06:00

Mazsolás-cukkinis bulgursaláta – ha szereted a különleges ízkombinációkat

Akik már rég felfedezték, milyen finom tud lenni egy-egy sós ételben néhány édes falatka, biztosan írni fogják ezt a klassz köretet, aminek az íze egy nagy adag citromtól és petrezselyemtől lesz igazán nyári és friss.

május27., 06:00

Mézes corn flakes falatkák – csilivel és gyömbérrel is próbáld ki!

Ha az embernek van ideje, klassz kikapcsolódás bíbelődni a konyhában egy-egy nagyobb odafigyelést igénylő desszerttel, de vannak olyan napok, amikor a legjobb néhány összetevőből összedobni egy-egy gyors finomságot. Az ilyen alkalmakra készültünk ezen a héten öt egyszerű, mégis különleges desszerttel, amikhez csak négy összetevő kell.

május28., 06:04

Mustra