Mentes recept húsvétra: fonott kalács glutén-, tej- és cukormentesen

Ezzel a recepttel csodát varázsolhatunk az asztalra: sós és édes feltéttel egyaránt végtelenül finom. Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept.

A frissen sült, házi fonott kalács illata utánozhatatlan.
A frissen sült, házi fonott kalács illata utánozhatatlan.Sandra Westermann

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 375 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 50 gramm tejmentes margarin
  • 3 gramm
  • 170 gramm langyos víz
  • 25 gramm élesztő
  • 50 gramm eritrit
  • 2 darab tojássárgája
  • tetejére tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a margarint. A langyos vizet az eritrittel, az élesztővel és a tojássárgákkal jól elkeverjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. (Az élesztőt nem kell felfuttatni!) Sima tésztát gyúrunk belőle, és kb. 30 percig letakarva kelesztjük. Ha letelt az idő, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként, kb. 30-35 centis henger alakúra sodorjuk. Összefonjuk a darabokat, sütőpapírra helyezzük és további 30 percig hagyjuk kelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy az élesztő felfuttatásakor azért használunk cukrot, mert az segíti az élesztőgombák elszaporodását? A diétákban használt legnépszerűbb édesítőanyagok, mint pl. az eritrit, a stevia vagy a xilit viszont nem segítik ezt a folyamatot, így ezekkel lehetetlen felfuttatni az élesztőt. Nem kell azonban elkeseredned, a lisztbe morzsolva vagy keverve is szuper kelt tésztát kaphatsz – ahogy ez a receptben is szerepel. A tészta megfelelő állaga és a végeredmény leginkább az alapanyagok megfelelő hőmérsékletén, a tészta dagasztásán múlik.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva
Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva

Ínycsiklandó megoldás sült krumpli helyett egészséges, gluténmentes főételnek, köretnek, snacknek.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A legjobb, leggyorsabb csípős mártogatós: bang bang szósz (glutén-, tojásmentes recept)

Chili mayo, spicy mayo vagy bang bang néven is ismerheted, de ha megszereted, saját nevet is adhatsz neki. Ha megkóstolod, úgyis ez lesz. Sült húsok, halak, nuggets, sült, rántott zöldségek, édesburgonya- és cukkinihasábok mellé is fantasztikus. Glutén- és tojásmentes, és vegán verzióban is elkészíthető.

2020. június22., 06:00

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

február15., 06:32

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

február24., 11:12

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

február14., 07:32

Mustra