Kínai tanulmány: így érinti a gyerekeket az új koronavírus

Szülőként különösen fontos lehet tudni, milyen tünetekkel járhat az új koronavírus a gyerekeknél, mire számíts, ha gyermeked esetleg megfertőződik. Egy kínai tanulmány erre keresett választ.

A Harvard Medical School szemlézte a Pediatrics folyóirat hasábjain megjelent tanulmányt, mely több mint kétezer, koronavírussal fertőzött gyerek kórképét és egészségügyi adatait vizsgálta meg, akiket január 16 és február 8 között regisztráltak a fertőzéssel a Kínai Járványügyi Központban. A gyerekek egyharmadánál laboratóriumi tesztek igazolták a Covid-19-fertőzést, a többieknél a tünetek, illetve más vizsgálatok, például röntgenkép alapján diagnosztizálták a betegséget.

Kevés a súlyos esetek száma a gyerekek körében

A jó hír, hogy a tanulmány szerint a fertőzött gyerekek 90 százalékánál a betegség tünetek nélkül, illetve csupán enyhe vagy közepes mértékű tünetek formájában jelent meg. Vagyis légzési nehézségek és más súlyosabb problémák még azoknak a legnagyobb többségénél sem léptek fel, akik belázasodtak és köhögtek. A vizsgált alanyok 4,4 százalékánál a betegség teljesen tünetmentesen folyt le – mivel csak az esetek egyharmadában végeztek laboratóriumi vizsgálatot, valószínűsíthető, hogy még jóval több olyan gyerek volt a régióban, akik elkapták a fertőzést, de az semmilyen látható tünetet nem okozott náluk. A vizsgált gyerekek közül csupán egy halt meg a betegségben.

A kutatók egyelőre nem ismerik a pontos választ, miért kíméli meg a vírus a gyerekeket, fiatalokat. Talán a gyerekek szervezetének biokémiája, immunrendszerük működése lehet a kulcs, de ugyanúgy belejátszhatnak társadalmi szokások is, például hogy a szülők vigyáznak a kicsik egészségére, nem engedik őket társaságba menni, stb.

Ügyelj rá, hogy a gyerekek is betartsák a higiéniai és érintkezési szabályokat
Ügyelj rá, hogy a gyerekek is betartsák a higiéniai és érintkezési szabályokatArtMarie / Getty Images Hungary

A tanulmány azonban egy másik, kevésbé pozitív összefüggésre is rávilágít: a kisebb gyerekek egyértelműen veszélyeztetettebbek, mint idősebb társaik. Az adatok szerint az egyévesnél fiatalabbaknál 10,6 százalék volt a súlyos tüneteket produkálók aránya. 1 és 5 év között 7,3 százalék volt az arány, 6 és 10 év között 4,2 százalék, 11 és 15 év között 4,1 százalék, 16 év felett pedig már csak 3 százalék. Ez a hirtelen csökkenés nem meglepő: sokszor bizonyították már, hogy a csecsemők, illetve kisgyerekek kevésbé képesek védekezni a vírusos betegségek, például az influenza ellen, mint az óvodáskorú vagy idősebb gyerekek. Érdekes módon azonban az egyetlen kiskorú, aki belehalt a betegségbe, 14 éves volt.

Ügyelj rá, hogy a gyerekek is betartsák a szabályokat

Szülőként érdemes odafigyelni rá, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzenek a gyerekek a járvány idején, betartsák a távolságtartás és a mindennapi higiénia szabályait, és mindig alaposan mossanak kezet. A kisgyerekeket érdemes otthon hagyni, ha mégis kimész velük a szabadba, babakocsiban vidd le őket a levegőre. A kisebb gyerekek imádnak mindent összefogdosni (beleértve a saját arcukat is), ezért különösen ügyelj rá, hogy minél kevesebb tárgyat érintsenek meg odakint, illetve hazaérkezve alaposan mossanak kezet.

Ha gyereked az alábbi tüneteket mutatja, mindenképp fordulj orvoshoz: súlyos, nem múló láz, szokatlan levertség vagy álmosság, nehéz légzés, nem múló izomfájdalom, csökkent folyadékigény, illetve kisebb mennyiségű vizelet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra