Gluténmentes túrós pogácsa

Lágy és omlós tésztájú, gluténmentes túrós pogácsa. Vendégvárónak, reggelire, uzsonnára, de kiadós levesek mellé is tökéletes.

Könnyű, elronthatatlan recept, a végeredmény hajtogatás nélkül is nagyon-nagyon finom.
Könnyű, elronthatatlan recept, a végeredmény hajtogatás nélkül is nagyon-nagyon finom.furo_felix

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 30 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
  • 25 dkg túró
  • 3 dkg friss élesztő
  • 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 0.5 dl tej
  • 0.5 evőkanál
  • felvert tojás a tetejére
  • szezámmag, sajt a tetejére, ízlés szerint
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Beletesszük a többi hozzávalót: a túrót, a tejfölt, és a langyos tejben felfuttatott élesztővel alaposan kidolgozzuk. Letakarva legalább 40 percig hagyjuk kelni. Ha akarjuk, hajtogathatjuk is 20 percenként. Ez úgy néz ki, hogy képzeletben oszd három részre vízszintesen a deszkán kinyújtott tésztát. A felsőt középre, lefelé hajtsd rá, az alsót pedig alulról felfelé, majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Így pihen 20 percig, ekkor megismételjük a nyújtást, hajtogatást, és újabb 20 perces pihenő következik.

Egyujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és nagyon apró, 2-3 centis kis pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét felvert tojással megkenjük, és ízlés szerint szezámmagot vagy sajtot szórunk rá. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Ellenállhatatlan gluténmentes áfonyás korongok Ellenállhatatlan gluténmentes áfonyás korongok

Az áfonya ellenállhatatlan íze mellett számtalan jótékony hatása is érvényesül ebben a finom, illatos sütiben. Gluténmentes liszttel készítjük, ami a végeredményen egy cseppet sem látszik vagy érződik. A többi hozzávalót is kicserélhetjük mentesre, készíthetjük tej helyett növényi itallal, vaj helyett kókuszzsírral, cukor helyett eritrittel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Zöldséges rakott csirkemell laktózmentes sajtmártással (gluténmentes recept)

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, mégsem a hagyományos csirke-rizs páros. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor nincs sok időtök főzni, mégis friss ételt szeretnétek az asztalra varázsolni.

2020. augusztus11., 06:04

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Paradicsomos rizottó sült zöldségekkel: egyszerű, finom és vegán (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Gyors és tartalmas egytálétel sok zöldséggel, és csak zöldséggel. Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes, vegán recept.

2020. június22., 06:00

Vegán hamis Mac&Cheese, ami tényleg sajtszószízű (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Amerika (és a fél világ) kedvenc sajtos tésztáját vegán verzióban is könnyű elkészíteni. Ráadásul még növényi sajt vagy más drága alapanyag sem kell hozzá. Glutén-, tej-, tojásmentes recept.

2020. június29., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek