Teszt: melyik a legfinomabb gyerekpezsgő?

A szilveszterre készülve tízféle almás gyerekpezsgőt kóstoltunk végig, hogy némi irányt mutassunk, melyiket is érdemes megvenni az ifjúságnak az ünnepi koccintáshoz.

Rajtad is nosztalgikus hangulat lesz úrrá a gyerekpezsgőre gondolva? Még mindig érzed a szádban azt a jellegzetes, semmivel sem összetéveszthető édes ízt? Vagyunk még ezzel így egypáran! Ezért is szántuk el magunkat, hogy a végére járjunk, a Törley nagy klasszikusa vajon képes-e tovább öregbíteni hírnevét, vagy a sok mesefigurás kihívó képében legyőzőre talál. Mutatjuk, mire jutottunk.

Mi fán terem a gyerekpezsgő?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a gyerekpezsgő elsősorban szilveszterkor népszerű a gyerekek körében, de olyanok is szívesen koccintanak vele, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani. A köztudatban élő elnevezés ugyanakkor kissé megtévesztő lehet, mivel a gyerekpezsgőnek semmi köze nincs a pezsgőhöz. Ha megnézed a címkét, láthatod, hogy nem is annak hívják.

Valójában szénsavas italnak, szénsavas gyümölcsitalnak nevezhetjük.

A szakember szerint a termék alapja víz, amihez szerencsésebb esetben almalevet, illetve jellemzően cukrot vagy édesítőszert, étkezési savat, aromát, színezéket, valamint a hosszabb eltarthatóság érdekében tartósítószert adnak. Az így elkészült italt a szódavízhez hasonlóan szén-dioxiddal dúsítják, majd az élmény kedvéért pezsgőszerű módon csomagolják.

A „gyerekpezsgő” igazából nem is pezsgő
A „gyerekpezsgő” igazából nem is pezsgőRuzsovics Dorina

Az élelmiszermérnök hozzátette: azt, hogy melyik ital tekinthető szakmai szemmel jobb minőségűnek, leginkább a gyümölcstartalom határozza meg. Egyes termékeknél akár 25 százalékos gyümölcstartalom is a előfordul, míg a másik végletet az 1-2 százalékos érték jelenti.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be az almás gyümölcsitalokat, amelyekből vásárlásunk pillanatában tízfélét találtunk. A csomagolásukból kiderült, hogy a piacot néhány nagy gyártó uralja, ezért kíváncsian vártunk, hogy a színes-szagos csomagolású gyerekpezsgők mennyire különböznek egymástól.

Tízféle terméket próbáltunk ki
Ruzsovics Dorina

Szerkesztőségünk tagjai szokás szerint egy vakteszt keretében próbálták ki a termékeket, melyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékeltek egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az eredmény.

Nézd meg a tesztről készült videónkat is!

3. helyezett: The Secret Life of Pets Party Drink szénsavas almaital – 3 pont (449 forint/750 ml)

Összetevők: víz, cukor, almalé 12 százalék (sűrítményből visszahígítva), szén-dioxid, étkezési sav (citromsav), aroma, tartósítószerek (K-szorbát, Na-benzoát), színezék (szulfitos-ammóniás karamell). Gyártó: Royalsekt Zrt.

IMG 7251
Ruzsovics Dorina

A Kis kedvencek titkos élete animációs film nevével fémjelzett termékben az almaíz csak mérsékelten tudott érvényesülni a mellbevágó szénsavas jelleg mellett, így csak három kóstolónk érezte helyénvalónak, hogy magasabb pontszámot adjon rá.

  • Szúrós, íztelen.
  • Nekem bejön, fanyar.
  • Ez egész jó almás.
  • Nagyon csíp.
  • Édes.
  • Hát ebben is csak a szénsav volt oké.
  • Annyira szénsavas, hogy nem is folyadék.
  • Jó habos, pezsgős.

2. helyezett: Szobi alma szénsavas gyümölcsital – 3,12 pont (519 forint/750 ml)

Összetevők: víz, fruktóz-glükózszörp, almalé 25 százalék (sűrítményből), szén-dioxid (min 5 g/l), étkezési sav (citromsav), aroma, tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát). Gyártó: Szikrai Borászati Kft.

IMG 7264
Ruzsovics Dorina

A Szobi versenyzője egy fokkal jobb ízeket mutatott: egyszerre volt szénsavas, savanyú és édes. Örömünk ugyanakkor nem lehetett teljes: volt, aki azt mondta rá, hogy inkább szőlős, mint almás, és hogy képes összerántani az ember száját. 

  • Semmilyen.
  • Nagyon szénsavas.
  • Ez nagyon savanyú.
  • Összehúzza a számat. Lehet, hogy ennek magasabb az almatartalma, de nekem nem ízlik.
  • Inkább szőlős, mint almás.
  • Ez egész kellemes gyümölcslé.
  • Ez egész korrekt. Nem is túl édes.
  • Traubi.

1. helyezett: Kölyök alma szénsavas gyümölcsital – 3,75 pont (499 forint/750 ml)

Összetevők: víz, almalé 25 százalék, cukor, szén-dioxid (6 g/l), étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), antioxidáns (aszkorbinsav), aroma, színezék (E150d). Gyártó: Törley Kft.

IMG 7242
Ruzsovics Dorina

A Kölyök gyerekpezsgő, pontosabban gyümölcsital, meggyőző fölénnyel szerezte meg a győzelmet. Tesztelőink úgy véltek, hogy kellemes szénsavas és finom almás íze van, belekötni pedig szinte csak abba tudtak, hogy a mezőny más tagjaihoz hasonlatosan elég édesnek érződik. Ha ezzel meg tudsz békélni, számodra is jó választás lehet.

  • Erősen szénsavas. Nem rossz.
  • Édes, mint az állat.
  • Ez kicsit almásabb, de nem jönnék rá, ha nem tudnám.
  • Fanyar almaízű. Jó.
  • Szénsavas és almás, egész jó.
  • Ez nagyon édes.
  • Gyerekpezsinek elmegy.

Futottak még

4. helyezett: Penny alma szénsavas üdítőital – 2,87 pont (339 forint/750 ml)
Gyártó: Szikrai Borászati Kft.

„Olcsó almalé sok buborékkal” – jegyezte meg valaki a Penny termékéről, amire ebben a formában hárman tudtak magasabb értékelést adni, a többiek édességére vagy épp számukra semleges jellegére hivatkozva mind lepontozták.

5. helyezett: Bello! Despicable Me Party Drink alkoholmentes szénsavas almaital – 2,75 pont (449 forint/750 ml)
Gyártó: Royalsekt Zrt.

„Mintha ásványvízbe áztattam volna egy szelet almát” – hasított bele a felismerés egyik tesztelőnkbe a Bello! Despicable Me Party Drink kapcsán, amit csapatunk nagyobbik része kissé íztelennek talált.

6. helyezett: Auchan Party Drink szénsavas alma üdítőital – 2,68 pont (339 forint/750 ml)
Gyártó: nincs feltüntetve.

Az Auchan italáról igencsak megoszlottak a vélemények. Kóstolóink nem is jutottak konszenzusra, hogy szénsavtartalma túlzó vagy elégtelen-e, sajátos ízére pedig az édes, fémes, kesernyés és savanykás jelzőket használták.

7. helyezett: Party Drink FC Barcelona szénsavas almaital – 2,62 pont (899 forint/750 ml)
Gyártó: Royalsekt Zrt.

A Party Drink FC Barcelona termékről szintén nem alakult ki egységes álláspont. Két tesztelőnk almafröccsös, almás illatokat mutató jellege miatt szerette, mások azonban olyanokat mondtak rá, hogy „csak szúr”, „kicsit állott”, illetve hogy „behatárolhatatlan íze van”. A teszt legdrágább szereplőjétől többet vártunk volna.

7. helyezett: Süsü Party Drinks almaízű szénsavas üdítőital – 2,62 pont (239 forint/750 ml)
Gyártó: Royalsekt Zrt.

„Ez rettenetes. Kannásbor-csomagolásban émelyítően édes lötty” – állt a pontozólapon a süsüs terméknél, amit két kivételtől eltekintve visszafogott szénsavtartalma és cukros volta miatt marasztaltak el kóstolóink. Hogy valami jót is mondjunk rá, legalább olcsó. 

9. helyezett: ALDI almás szénsavas üdítőital – 1,75 pont (339 forint/750 ml)
Gyártó: Szikrai Borászati Zrt.

„Romlott fehérbor”, „műanyag” és „borzasztó köptetőízű” – fogalmaztak kóstolóink az ALDI termékéről, ami szinte mindenkinél kimerítette a rossz fogalmát. Nem is kapott hármasnál magasabb pontszámot.

10. helyezett: Masha and the Bear Party Drink szénsavas almaital – 1,62 pont (449 forint/750 ml)
Gyártó: Royalsekt Zrt.

Amikor azt hittük, megpróbáltatásaink már nem fokozhatók tovább, megkóstoltuk a Masha and the Bear feliratos terméket, amelyet tesztelőink a szokásos műanyagos párhuzamon túl hányás- és korhadt tetőléc ízűnek, vagy szimplán csak rosszízűnek és rettenetesnek neveztek.

Kéne egy kis segítség, hogy megtalálhasd a tökéletes száraz pezsgőt is? Akkor olvasd el tavalyi tesztünket! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra