Férfivadászat, boszorkányság, manókutatás – íme a világ legfurább tantárgyai

Kígyóbűvölés, manókutatás, férfivadászat, boszorkányság, Mikulás-képzés, prostitúció – avagy a hagyományos tantárgyakon túl is lehet művelődni.

A világ legfurcsább oktatási helyszínei után most a legszokatlanabb képzésekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Kígyóbűvölés

India északnyugati részén, a Gudzsarát államban élő nomád törzsek már kétéves koruktól bevezetik a gyerekeket a kígyóbűvölés rejtelmeibe. A fiúk azt gyakorolják éveken át, hogy hogyan varázsolják el a kígyót, míg a lányok az állatok épségére vigyáznak, 12 éves korukra pedig valamennyien gyakorlott, profi kígyóbűvölőkké válnak.

Kígyóbűvölés
ISnap / Getty Images Hungary

Egyes kígyófajok táncszerű mozgással reagálnak a kígyóbűvölők zenéjére, ám ilyenkor valójában védekező állásban az ember sípjának és kezének mozgását követik, nem pedig a hangot, hiszen süket állatokról van szó. 

Manókutatás

A festői szépségű Reykjavíkban működő Izlandi Elfiskola tananyagában – a folklór mellett – szerepel az úgynevezett „rejtett nép” és a 13 különbözőféle elf (manó) tanulmányozása, amelyek a helyiek egy részének hite szerint az országot lakják. Az 1990 óta fennálló elfiskolába eddig mintegy 9 ezer ember iratkozott be – többnyire külföldiek –, akik a képzés sikeres elvégzését követően okleveles manószakértők lettek.

Férfivadászat

Japán bővelkedik furcsaságokban, de azért a férfivadászatot egyelőre nem szó szerint kell érteni. Egyszerűen egy olyan iskoláról van szó, ahol egyedülálló 20-30 éves nőknek tartanak órákat arról, hogy hogyan találhatják meg a számukra ideális partnert.

Korábban a szülők beleszólása miatt könnyebb volt a fiatalok dolga a társkeresés és a házasságkötés terén, manapság azonban az egyre irreálisabb elvárások és a tökéletes partner megtalálásának buktatói miatt sokan kudarcként élik meg a szingliséget. A tanórák fő témája a mindennapos prioritások felállítása, valamint a partnerrel és a családdal való megfelelő kommunikáció és kapcsolódás gyakorlása.

Boszorkányság

Ma már ugyan csak online formában, de így legalább bárki számára elérhetők a Boszorkányiskola kurzusai (a chicagói és a salemi campus 2010-ben zárt be).

Az ortodox keresztények heves kritikái és tiltakozása ellenére az iskola népszerűsége töretlen: fennállása óta több mint 240 ezren iratkoztak be a különböző képzésekre, hogy kiműveljék magukat a pogány hiedelmek, a varázslatok és mindenféle, boszorkányságról szóló témában.

Mikulás-képzés

A michigani iskolát Charles W. Howard amerikai színész alapította 1937-ben, egyrészt hagyományőrzés céljából, másrészt elégedetlenségből: Howard színészi karrierje kezdetén gyakran jelent meg az utcákon és az üzletekben Mikulásnak öltözve, és ilyenkor mindig lehangolta a sok kamu Mikulás jelenléte, akik még a rénszarvasokról sem tudtak semmit. A CWH Santa Claus School a legrégebbi intézmény, amelyik minden fontos tudnivalót és szakmai titkot – öltözködés, etikett, viselkedéstan – átad a növendékeknek Santa Clausról, hogy minél több hiteles Mikulás látogasson el karácsonykor az amerikai családokhoz.

Bevezetés a szexmunkába

Spanyolországban, ahol 1995 óta legális a prostitúció, manapság mintegy 300 ezer férfi és nő dolgozik szexmunkásként – nem véletlenül nevezik az országot Európa bordélyházának. És nem véletlenül nyitotta meg a kapuit 2004-ben az az iskola, amelyik egy egyhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében adja át a résztvevőknek a szexmunka tudományát – lehetőséget nyújtva ezzel arra, hogy az érdeklődők meglássák, mibe is vágnak bele, illetve arra, hogy a lehető legbiztonságosabb és legprofibb módon dolgozzanak. Az órákon többek között a prostitúció történetéről, a szexjátékokról, a legnépszerűbb Káma-szútra-pozíciókról, üzleti taktikákról, valamint a kliensekkel való helyes bánásmódról is szó van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra