Tetves a gyerek, mit tegyek?

A legtöbb kisgyerek élete során legalább egyszer megtapasztalja a hajtetvek okozta kellemetlenségeket. Az égető, viszkető érzés a fejbőrön nemcsak a kicsiknek, hanem a szülőknek is sok bosszúságot okoz, ezért érdemes rendszeresen és tudatosan ápolni a hajunkat, hogy megelőzzük a fertőzést.

Hiába azonban az elővigyázatosság, sokszor még a rendszeres hajmosás sem garancia arra, hogy nem esünk áldozatául az apró rovaroknak. A serkékkel kapcsolatban sok tévhit él bennünk, és mivel az őszi-téli hónapok a tetvek kedvelt szezonja, összegyűjtöttünk 5 dolgot, amit sokan nem tudnak a fejtetűről.

#1 Nem ugrálva közlekednek

Sokakban él az a tévhit, hogy a tetvek egyik fejről a másikra ugrálva közlekednek, holott ez nincs így. Az apró, szezámmagméretű rovarok nem ugrálnak, hanem másznak, és akár 23 cm-re is képesek eljutni egyetlen perc alatt. Nem meglepő tehát, hogy óvodai és iskolai közösségekben, ahol sok gyerek tartózkodik egymáshoz közel, pillanatok alatt képesek megfertőzni akár egy egész osztályt is.

#2 Sosem az ápolatlanság jele

Jellemzően azt gondoljuk a tetűről, hogy előfordulása az ápolatlansággal jár együtt, és a serkék akkor jelennek meg, ha valaki nem gondozza rendszeresen a haját. A PedicuStop szakértője szerint a közhiedelemmel ellentétben a tetvek a tiszta és gondozott fejbőrt kedvelik igazán, így nem ritka, hogy rendszeres hajmosás mellett is megjelennek. Ennek ellenére sokan elfeledkeznek arról, hogy időről időre ellenőrizzék gyermekük fejbőrét, az emberek 53 százalékának ugyanis nincsenek tünetei fertőzés esetén.

Ma már szerencsére rengeteg különböző szer segítségével előzhetjük meg a fertőzést
Ma már szerencsére rengeteg különböző szer segítségével előzhetjük meg a fertőzéstYSach / Getty Images Hungary

#3 Egyszerre akár több ezer fejtetű is lehet egy gyerek fejbőrén

A tetvek természetüknél fogva folyamatosan új gazdát keresnek, akinek a fejbőrén lerakhatják a serkéiket. A nőstény tetű már 24 órával a párosodás után elkezdi lerakni az első petéket. Az átlagos tetűfertőzéskor húsz tetű jelenhet meg a hajon. A nőstény rovar rövid, harmincnapos élete alatt naponta 5-10 petét rak le, ennélfogva pár nap alatt akár több száz tetű is keletkezhet egy kisgyerek fejbőrén.

#4 A lányok nagyobb veszélyben vannak

Szakértő szerint a tetű az édes vért kedveli, a tesztoszteron kevésbé népszerű nála, így a nők jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Gyerekeknél a hosszabb hajú lányok vannak különösen veszélyben, ugyanis a tetvek kapaszkodási ösztönét segítik a hosszú hajszálak, amikben kedvükre tanyázhatnak.

#5 A szülő felelőssége 

A fertőzést elkapó gyerekeket korábban csak a megfelelő kezelés elvégzése után, védőnő jóváhagyásával lehetett visszaengedni az iskolai közösségbe, ma azonban egyedül a szülők felelőssége a tetvek alapos kiirtása és a rendszeres, megelőző hajápolás. Sokan nem tudják, hogy a fejtetű nem múlik el magától, nekünk kell tennünk ellene. A fizikálisan ható készítmények előnyösebbek a kémiailag ható szerekkel szemben, ugyanis blokkolják a tetű és a lárvák mikrolégzését, ezáltal azok pár órán belül megfulladnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra