Mobilalkalmazás ismeri fel a fülgyulladást

A fülgyulladás gyakori, de nehezen felismerhető probléma a kisgyerekeknél. A szülők gyakran csak a kicsik panaszaiból következtethetnek rá, de a diagnózisért orvoshoz kell menni. Legalábbis eddig így volt. Most viszont egy új telefonos alkalmazás nyújthat segítséget a fülfertőzések felismeréséhez.

A Washingtoni Egyetem mérnök-informatikus szakemberei által kifejlesztett app radarként funkcionálva ismeri fel a krónikus középfülgyulladás tüneteit. Ebben a hangvisszaverődések vannak segítségére, és jócskán megkönnyíti a szülőknek a diagnózist. A találmányról az Elemental számolt be.

Kell még egy papírtölcsér

A Justin Chan doktorandusz és Shyam Gollakota egyetemi docens által kifejlesztett diagnosztikai módszerhez semmi másra nincs szükség, mint egy mobiltelefonra, rajta az alkalmazással, és egy tölcsérré összehajtott papírdarabra. A papírtölcsért a telefon hangszórójára helyezzük, majd a gyerek füléhez tartjuk. Az applikáció ekkor egy rövid hangot játszik le, amely bekerül a hallójáratba.

Nem lesz szükség orvosi eszközre
Nem lesz szükség orvosi eszközreKatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Normál esetben a hallójárat egy irányba továbbítja a hanghullámokat, középfülgyulladás esetén viszont azok a dobhártyában felgyülemlett folyadék miatt visszaverődnek. A telefon mikrofonja észleli az esetleges visszavert hangokat, az alkalmazás pedig egy különleges algoritmus segítségével megállapítja, hogy fülgyulladásról van-e szó.

A kutatók a Seattle-i Gyermekkórház ötvenhárom, 18 hónapos és 17 éves kor közötti páciensén tesztelték az applikációt, amely 85 százalékos pontossággal volt képes helyes diagnózist felállítani. A kisebb gyerekek esetében még jobban teljesített a találmány: náluk 95 százalékos eredményt értek el.

Beszámolójuk szerint az alkalmazás semmivel sem végzett rosszabb munkát, mint az orvosi rendelőkben és kórházakban található, hasonló elven működő diagnosztikai eszközök. Chan és kollégái úgy gondolják, az alkalmazás elterjedése nagyon hasznos lenne, mert sokat jelent, ha a szülők otthon is képesek lesznek diagnosztizálni a fülgyulladást. A tudóscsapat azt reméli, hogy év végére az amerikai Élelmiszerügyi és Gyógyszeripari Hivatal engedélyezi a mobilapp piacra dobását, és így a találmány elindulhat hódító útjára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra