Sokkal jobb a szoptatás a gyerek immunrendszerének, mint gondoltuk

Régóta tudjuk, hogy a szoptatáskor a csecsemő szervezetébe kerülő anyagok nagyban hozzájárulnak az immunrendszere alakulásához. Eddig azonban azt gondoltuk, hogy ez az állapot csak a szoptatás ideje alatt áll fenn – ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

Egereken végzett kísérletek szerint ugyanis az anya által átadott immunsejtek hatása a szoptatás időszakán túl is tart, a védelmet pedig ezek az immunsejtek biztosítják, az antitestektől függetlenül. A Neuroscience News számolt be az eredményekről.

Egerek esetében szuperül működik 

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy amennyiben a szoptató anya korábban féregfertőzésben szenvedett, a szoptatással az utód élete végéig védettséget élvez a fertőzéssel szemben. Az is kiderült, hogy ezt a hatást nem az anyatejben található fehérjék, például az antitestek biztosítják, hanem az immunsejtek, amelyek az újszülött egerek számára hosszú távú védelmet nyújtottak a féregfertőzéssel szemben.

„A szoptatással történő immunátadás nagyon fontos védelmi forrást jelent a korai fertőzésekkel szemben” – mondja dr. William Horsnell, a Birminghami Egyetem kutatója, aki szerint „ezek az első bizonyítékok arra, hogy a terhességet megelőző fertőzés élethosszig tartó védettséget biztosít az utódok számára”. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy hosszabb ideig tartó immunelőnyökhöz jutnak azok az utódok, amelyeknek az anyja a terhességet megelőző időszakban átesett a fertőzésen. Ezek a felfedezések segítenek megérteni, hogy az anya szervezete hogyan befolyásolja az utódai egészségét.

Még egy érv a szoptatás mellett
Még egy érv a szoptatás mellettShutterstock

De mi van az emberekkel?

Adam Cunningham, a Birminghami Egyetem professzora hozzátette, hogy a kapott eredmények a kisgyerekkori vakcinák hatékonyságának fejlesztéséhez is hozzájárulnak. A csecsemők fertőzésének elkerülése érdekében nagyon fontos az anyák oltása, de az így biztosított védelem csak átmeneti. A kutatás eredményei szerint a szoptatás által biztosított védelem akár állandó is lehet, ehhez pedig a következő lépés egy olyan vakcina kifejlesztése, amely az anyák számára adható, mégis a gyerekek szervezetében alakul ki hosszú távú immunitás. A kutatók szerint elképzelhető, hogy az egerekhez hasonlóan az emberek esetében is befolyásolják a csecsemő immunrendszerét azok a fertőzések és betegségek, amelyeken az anya a terhesség előtt átesett, ehhez azonban további kutatásokra van szükség.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek