A svéd királyi hercegeknek nem tiltják a tabletezést. Sőt!

Királyi útmutató készült Svédországban arról, hogy a szülők hogyan gondoskodhatnak gyermekeik biztonságáról a virtuális térben.

Szülői útmutatót készített a biztonságos internethasználathoz Károly Fülöp svéd királyi herceg és felesége Zsófia hercegné. A svéd mellett angolul is megjelent kiadványt a saját Instagram-oldalukon mutatták be. 

A Kézikönyv online szülőknek című könyvet a svéd gyermekjogi szervezet, a BRIS közreműködésével készítették. Olyan témákkal foglalkozik, mint a cyberbullying, zaklatás, online játékok és a képernyők előtt eltöltött idő

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vi är stolta att kunna presentera "Handbok för nätföräldrar"! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Handboken ska underlätta samtalet om livet på nätet mellan barn/unga och vuxna. Boken skickas ut denna vecka till alla hushåll i Sverige med barn som fyller 10 år i år och är ett samarbete mellan vår stiftelse och Bris. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Besök gärna vår hemsida som är länkad i vår bio där du kan ladda ner boken på svenska och engelska. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #nätföräldrar #prinsparetsstiftelse #bris

Prinsparet (@prinsparet) által megosztott bejegyzés,

A kézikönyvben gyerekek és tinik számolnak be az internetes tapasztalataikról, és ezen keresztül próbálják elmagyarázni, miért szeretnek a gyerekek az interneten lógni, és hogy a szülők hogyan gondoskodhatnak a biztonságukról. A kiadványt minden olyan svéd családnak postázták, ahol a gyermek idén lesz 10 éves, és abban bíznak, hogy majd segít beszélgetést kezdeményezni a szülők és gyerekek között.

Amit a svéd királyi család fontosnak tart:

Ne tiltsd!

Egyszerű megoldásnak tűnik elvenni a készüléket a gyerektől, de ez nem oldja meg a problémát. Helyette meg kell tanítani arra, hogyan reagáljon, ha nehéz helyzetbe kerül.

Légy nyitott!

Hallgasd meg, ha mondani szeretne valamit, és ne ítélkezz! Még akkor sem, ha valami olyat tesz, amit nem helyeselsz. 

Merj kérdezni!

Kérd meg, hogy magyarázza el, hogyan működik az, ami épp leköti! Így máris könnyebb lesz beszélgetést kezdeményezni arról, mi történik vele az online világban. 

A svéd királyi család

Károly Fülöp XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia királyné második gyermeke. Feleségével, Zsófia hercegnével két gyermekük van, a kétéves Sándor és az egyéves Gabriel.

Károly Fülöpnek két lánytestvére van, Viktória és Magdolna. A trónörökös nővére, Viktória, őt követi két gyermeke, míg Károly Fülöp csak 4. az öröklési sorban.

Készítsd fel!

Vannak gyerekek, akik gond nélkül törölnek egy nekik küldött nemkívánatos képet (mondjuk, egy nemi szervről), míg másokat nagyon felzaklat egy ilyen szituáció. Beszélgessetek arról, hogy milyen helyzetekbe kerülhet, és találjatok ki közösen stratégiát ezeknek a kezelésére!

Beszélgessetek a példaképekről!

Kérdezd meg, milyen hatással vannak az életére a közösségi médiában megosztott képek, van-e olyan tartalom, amiből erőt merít, és követ-e esetleg valakit, aki inspirálja. Ez jó lehetőség arra, hogy beszélgessünk vele a filterekről és a valóságról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek