Melyik gyerek tanul meg a leggyorsabban beszélni?

A kívülállók számára igazi tortúrának tűnő, de a szülőkből és kutyatulajdonosokból özönvízszerűen és meglepő természetességgel áradó becézgetés kifejezetten hasznos a babák számára.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint a legkisebbek esetében valóban hasznos a dajkanyelv használata, az egyszerűsített, sok becézgetést és ismétlést alkalmazó kommunikáció következményeképp felgyorsul ugyanis az új szavak elsajátításának folyamata – írja a Study Finds.

Ismétlés a tudás anyja

A 47 baba nyelvi képességeinek fejlődését 9, 15 és 21 hónapos korukban felmérő nyelvészek szerint a babákhoz beszélő szülők által használt becézgető, valamint a szótagok, szavak ismétlésére épülő kifejezések felgyorsítják az új szavak elsajátítását: minél többet beszél valaki így ez alatt a kulcsfontosságú időszak alatt, annál nagyobb lesz a babák szókincse.

Sajnos tényleg hasznos a gügyögés
Sajnos tényleg hasznos a gügyögésFotó: Shutterstock

A „vau” viszont nem segít

Az ismétlések és az angolul i-re végződő becézgetés más nyelvek esetében is ugyanilyen hasznos eszköz a nyelvészek szerint, a kicsik könnyebben elkülönítik és elsajátítják ugyanis a szavakat, ha gügyögnek a szüleik. A hangutánzó/hangfestő szavak ugyanakkor a szótagismétléssel ellentétben nincsenek akkora hatással a gyerekek szókincsének fejlődésére a hangfelvételeket analizáló nyelvészek szerint.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.