Családi programajánló az őszi hideg, esős napokra

Ki kéne mozdulni, mert a gyerekek már lebontják a lakást? Adunk néhány tippet, hogy hova érdemes ellátogatni, ha kint rossz idő van.

A sokáig elhúzódó vénasszonyok nyara után sajnos megérkezett a rossz idő, ráadásul a korai sötétedés sem kedvez már az ovi utáni szabadtéri programoknak. Nem szeretem ezt az időszakot, mert rengetegszer csak a szenvedés megy, hogy valahova menni kéne, de az egyik gyerek rendszerint szívesebben maradna itthon, vagy a másiknak éppen folyik az orra, és olyankor ugyebár nem illendő gyerekek közé vinni – igaz, hogy ez sokszor másokat nem zavar.

Az idei esős napokra próbálok kicsit tudatosabban rákészülni, ennek jegyében listába szedtem azokat a helyeket, ahova ellátogathatunk, ha épp ömlik az eső. Kíváncsi vagyok, végül hány helyre jutunk majd el, és vajon melyiknek lesz a legnagyobb sikere?

#1 Tropicarium

Amikor még nem jártak a gyerekek oviba és bölcsibe, akkor bérletünk volt a Tropicariumba. Nagyon szeretik, de most már maximum 30 perc alatt átsuhanunk rajta, és ebben benne van az is, hogy a cápás medencénél leülünk egyet enni és inni. A tengerimalacokat mindig megpróbálják megsimogatni, de mily meglepő, hogy azok mindig kartávolságnál beljebb vannak a kifutóban. A rájákkal szemben bizalmatlanok, de náluk mindig bebújnak abba a kis járatba, ami belenyúlik a medencébe. Azt hiszem, hogy igazából nem is az állatok miatt szeretnek oda járni, hanem a Tropicarium elé kihelyezett pénzbedobós játékok miatt, amikre én elvből nem vagyok hajlandó egy fillért se kiadni, ők mégis minden alkalommal bepróbálkoznak.

#2 Minipolisz

Melyik gyerek ne szeretné a szerepjátékokat, és kipróbálni azokat a dolgokat, amiket amúgy csak a felnőtteknek szabad? Itt aztán mindent lehet! Beállhat állatorvosnak, bolti eladónak vagy fodrásznak, de lehet postás, vasutas, rendőr vagy tűzoltó is. 

#3 Múzeumok

A legkézenfekvőbb választás a Mesemúzeum, ahol abszolút gyerekekre szabott kiállítással és programokkal várják a családokat. A Nemzeti Múzeumban és a Mezőgazdasági Múzeumban mindenféle izgalmas dologgal megpakolt hátizsákokat kölcsönözhetünk, és azokkal fedezhetjük fel a különböző tárlatokat. A Természettudományi Múzeum pedig személyes kedvencem, ott a korallzátonyok és a dinoszauruszok biztos elbűvölik a gyerekeket, és a mindenféle megtapogatható dolog is sikert arathat.

#4 Élményfürdőzés

Szuper családi program, ha épp senki sem beteg. Ha szerencsénk van, akkor a gyereket rá tudjuk venni arra, hogy üljön be velünk a jacuzziba, így picit mi is lazíthatunk, vagy ha többen megyünk, akkor talán még a szaunába is be tudunk ülni 1-2 körre. A fürdőzésnek egy hátulütője van, hogy nagyon kiszívja az embert, és szinte borítékolható, hogy utána a kocsiban a gyerek nem bírja ki hazáig, hanem elalszik.

#5 Játszóház

Az örök jolly joker. Erre még sosem mondtak nemet. Biztos mindenkinek a közelében található egy, a legtöbb bevásárlóközpontban elég jól felszerelt játszóházak vannak. Az mondjuk, a halálom, amikor a 2,5 éves azt gondolja magáról, hogy mindent meg tud csinálni, mint amit a 4,5 éves nővére. De szerencsére elég jól tartja a tempót.

A játszóház mindig nyerő
A játszóház mindig nyerőShutterstock

+1 Pocsolyázás

Kilóg a sorból, mert nem zárt program, de szerintem minden gyerek imádja. Nincs is jobb, mint esőruhát húzni, gumicsizmába bújni, és pocsolyákban ugrálni. Rendszerint irigykedve nézem őket, lehet, hogy nekem is ideje lenne beszereznem egy vízálló felszerelést?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek