Így szelídítsd meg az akaratos gyereket!

Minél inkább küzdesz egy makacs gyerekkel, annál inkább ellent fog neked mondani, és az állandó veszekedés, meg a konfliktusok erőből, hatalomból történő megoldása senkinek sem jó. Lehet, hogy gyengeségnek tűnik, ha néha engedsz neki, de ezzel valójában csak jobb szülő leszel.

Van egy angol nyelvű rajz, melyen a szülő azt mondja a gyerekének: „Drágám, ha felnősz, akkor azt szeretném, ha magabiztos, független és határozott lennél. De amíg gyerek vagy, addig legyél passzív, simulékony és engedelmes.” Nagyjából ez az a kettősség, amit szülőként a leginkább szeretnénk a gyerekünktől, és aminek egy öntudatos csemete képtelen megfelelni. 

Hiszen gondoljunk csak bele: valóban kényelmesebb most szülőként, ha a gyerek mindent gondolkodás nélkül elfogad, de felnőttként is ezt szeretnénk tőle? Ugye, nem! Inkább fogadjuk el olyannak, amilyen, és örüljünk neki, mert később ezek a tulajdonságok segíthetik hozzá ahhoz, hogy sikeres legyen, és elérje a céljait. 

shutterstock 350659019
Shutterstock

Az öntudatos gyerekek rendszerint temperamentumosak és bátrak, s szeretnek mindent a saját bőrükön kipróbálni, megtapasztalni. Kitartanak az elképzeléseik mellett, és erős belső motivációik vannak, ez hajtja őket előre. Ezek miatt ugyanakkor gyakran vannak konfliktusaik a szüleikkel, és ez könnyen hatalmi harcba torkollhat. Pedig nem kell így lennie, mert nem muszáj mindig felvenni a kesztyűt. Ne engedjük, hogy egy négyéves gyerek kihozza belőlünk a négyéves énünket! Inkább legyünk együttérzőek, adjunk választási lehetőségeket, és keressünk olyan megoldásokat, amelyekkel mindenki nyer. Következzenek dr. Laura Markham pszichológus tanácsai öntudatos gyerekekhez! 

1. Szeretnek tapasztalati úton tanulni

Ha a körülmények engedik, akkor hagyd, hogy kipróbálja, amit szeretne! Persze a forró tepsit ne engedd, hogy megtapogassa, de amúgy sokkal hatékonyabb, ha hagyod, hogy a saját bőrén tapasztalja meg a dolgokat.

2. Szeretnek irányítani

Ha például elfelejtett reggel fogat mosni, akkor ne utasítsd, hanem vezesd rá, hogy magától jusson eszébe. Kevésbé fog tiltakozni, ha úgy érzi, hogy ő irányíthat.

3. Adj választási lehetőségeket!

Ha közlöd vele, hogy mit kell csinálnia, akkor biztos, hogy ellent fog mondani. Helyette ajánlj választási lehetőséget! Például amikor mentek el otthonról, de ő valamiben elmélyedt, akkor kérdezd meg, hogy azonnal szeretne indulni vagy mondjuk 5 perc múlva? 

4. Engedd, hogy ő döntsön a testéről!

A gyerekeknek nehéz elképzelni, hogy hideg van odakint, miközben a meleg lakásban ülnek. Így ha erőlteted a kabátot, akkor lehet, hogy csak azért se fogja felvenni, pedig közben tényleg fázik. Inkább mondd el neki, hogy te biztos veszel, mert hűvös van, és nem szeretnéd, ha ő megfázna, vagy ha vissza kellene jönni a kabátért. Ajánld fel neki, hogy beteszed a táskájába, és akkor eldöntheti, hogy felveszi-e vagy sem.

5. Kerüld el a hatalmi harcokat!

Ha rutinokat alakítasz ki, akkor megúszhatod a felesleges küzdelmeket. Például a reggeli készülődés része a fogmosás, vagy csak akkor nézhet tévét, ha már megírta a háziját.

6. Lehet más a véleménye

Nem kell mindig erővel bizonyítanod, hogy neked van igazad. Attól, hogy követnie kell, amit mondasz neki, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne véleménye vagy érzései ezzel kapcsolatban.

Engedd, hogy ő döntse el, melyik ruhát veszi fel!
Engedd, hogy ő döntse el, melyik ruhát veszi fel!Shutterstock

7. Hallgasd meg!

Ha valamit nem szeretne megcsinálni, akkor kérdezd meg, hogy miért nem? Lehet, hogy számodra banális lesz a válasz, de hasznosabb, ha megbeszélitek, hogy mi a probléma, mintha erővel próbálod belekényszeríteni egy olyan szituációba, amibe amúgy egy kis beszélgetés után magától is belemenne.

8. Nézd az ő szemével!

Lehet, hogy azért dühös, mert megígérted, hogy kimosod a kedvenc ruháját, de elfelejtetted. A te szemszögedből csak dacoskodik, míg ő joggal haragszik, hiszen ha ő valamit megígér, akkor be kell tartania, miközben te megszegted az ígéreted. Kérj bocsánatot, és vedd rá, hogy mossátok ki közösen a ruhát! Gondold végig, hogy te mit várnál el a másiktól egy hasonló helyzetben, és tegyél úgy! 

9. Tiszteld és légy együttérző!

A legtöbb öntudatos gyerek azért küzd, hogy kivívja mások tiszteletét. Ha ezt megadod neki, akkor nem kell veled küzdenie. Sokat segít az is, ha érzi, hogy megértik. Ha például olyan helyre mentek, ahova nem veheti fel a kedvenc szuperhős jelmezét, akkor ajánld fel neki, hogy elviszitek magatokkal, és hazafelé már abban jöhet! 

Túlzottan megengedőnek tűnnek ezek a tanácsok? Nem, egyáltalán nem azok, mert a határokat te állítod fel. De ettől még figyelembe veheted az ő szempontjait is, amivel könnyen megnyerheted az együttműködését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra