Állatáldással, távcsöves madármegfigyeléssel vár az állatok világnapja

Október 4-én van az állatok világnapja, és ebből az alkalomból számos izgalmas és interaktív programmal várják országszerte az állatbarátokat a hétvégén.

Minden vadon élő állatot és a háziállatokat is ünnepeljük október 4-én, az állatok világnapján, ami Assisi Szent Ferenc emléknapja is egyben. Idén ez csütörtökre esik, így a legtöbb állatok világnapi programra hétvégén kerül majd sor. A kellemes őszi időben pedig jó családi program lehet egy közös állatkert- vagy menhelylátogatás, esetleg egy távcsöves madármegfigyelés.

Állatok világnapja 2018

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az alkalomhoz kapcsolódóan október 4-7. között idén is megrendezik az Állatszeretet Fesztivált. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvényen lesz teleszkópos madármegfigyelés a Nagy-tó partján, míg a Szavannaházban rovarokat lehet meglesni a mikroszkóp alatt. A Magyar Madármentők Alapítvány több helyszínen tart majd bemutatót az állatkert állatmentő tevékenységéről, és lesz ifjú természetőrképző, valamint gazdiképző is, ahol a felelős állattartás szabályaival ismerkedhetnek majd a gyerekek. Az állatkertben ezen a hétvégén, október 7-én tartják a nevelőszülők találkozóját is, így az örökbefogadók ingyenesen látogathatják majd a parkot. Emiatt a nem örökbefogadóknak érdemes inkább szombaton kilátogatni, mert vasárnap jó eséllyel rengetegen lesznek majd az állatkertben.

Nem csak Budapesten várják szuper programok az állatbarátokat

A győri Xantus János Állatkertben állatáldást tartanak október 6-án. Ebből az alkalomból a látogatók kedvenceit is várják az állatkertbe, hogy ők is az áldás részesei lehessenek. Az áldásra 14 órakor kerül sor az állatkert kőszínpadán. Először az állatkerti állatok vonulnak majd fel, és ezt követően kerül sor a behozott háziállatokra. Az eseményre kutyát pórázon vagy zárt szállítóban, más állatokat kizárólag szállítódobozban lehet majd bevinni.

Noé Állatotthon Alapítvány 17. kerületi telephelyén október 7-én nemcsak a felelős állattartásról, hanem az erőszakmentes szemléletről és a vegetarianizmusról is szó lesz. A gyerekeket állatos akadályversennyel várják, lesz jótékonysági macskávézó, kutyás bemutató, lovaglási lehetőség és állatorvosi tanácsadás is.

A Pécsi Állatkertben október 6-án ünneplik az állatok világnapját, ezen a napon a különböző látványetetések félóránként-óránként követik majd egymást. Lesz például medve-, oroszlán-, szurikáta-, fóka- és kígyóetetés is, a bölényeket, vízilovakat és a mókusmajmokat pedig a látogatók bevonásával fogják megetetni. A kert szelíd állataival a nap folyamán kétszer is a kifutókon kívül, testközelből találkozhatnak majd a látogatók, míg a főépületben a nemszeretem állatokkal lehet majd barátkozni. 

Állatok világnapja 2018
Állatok világnapja 2018Shutterstock

Ugyan nem állatok világnapi program, de szintén ilyenkor, október elején szokták megszervezni az Európai Madármegfigyelő Napokat. A nemzetközi rendezvényre idén október 6-án és 7-én kerül majd sor, és a hazai programokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálja. Az akció egyben verseny is, mert a helyszínek, a résztvevők és a látott madarak alapján értékelik az országokat, és Magyarország az elmúlt években mindig dobogós volt. A helyszínek listája elérhető az MME honlapján

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Assisi Szent Ferenc a ferences rend alapítója, Itália, az állatok és a természet védőszentje. Ferenc úgy gondolta, hogy a természet Isten tükre, és minden lényt a testvérének hívott. Legendák szerint madaraknak is prédikált, és állítólag meggyőzött egy farkast arról, hogy ne támadjon emberre, ha cserébe megetetik. A különböző ábrázolásokon gyakran látható állatok, főleg madarak társaságában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek