Nem lehet elégszer mondani: a vetélés természetes dolog

Legalább olyan gyakran végződik egy terhesség vetéléssel, mint élveszületéssel, sőt az életkorral ez az arány csak romlik.

Minden gyermekre vágyó nő rémálma a vetélés. Amikor pozitív teszttel a kezedben kezded beleélni magad, hogy anya leszel, aztán jön egy váratlan görcs, egy vérzés, vagy épp semmi jel, de az ultrahangon már csak egy üres petezsák látszik. Egy kegyetlen pofon az élettől, ami sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, csak éppen nem beszélünk róla eleget. Pedig, ha az ember felvállalja a történteket, akkor szinte biztos, hogy kiderül: van a környezetében olyan nő, aki ugyanezeket élte át.

Teljesen normális dolog

Egy nemrég megjelent, több korábbi kutatást összegző tanulmány most egyértelműen kimondta, hogy a vetélés legalább olyan gyakori, mint az élveszületés. Egy húszas éveiben járó nőnél nagyjából ugyanakkora a valószínűsége a kettőnek, vagyis a vetélés egyáltalán nem számít abnormálisnak, hanem teljesen természetes dolog, mondta a New Scientistnek a tanulmány szerzője, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem evolúcióbiológusa, William Rice. A vetélés gyakorisága pedig az életkorral növekszik, egy kései negyvenes nőnél például egy élveszülésre már több mint 30 vetélés jut. A vetélés leggyakrabban a terhesség olyan korai szakaszában történik, hogy a nő észre sem veszi, hogy mi történt. 

shutterstock 528930337
Shutterstock

Beszélni kell róla

A vetélésnek számos oka lehet, de leggyakrabban valamilyen kromoszómahiba áll a háttérben. A petefészekben ugyanis már a lánygyermek születésekor ott van a több százezer tüsző, és az életkor növekedésével folyamatosan nő a sejtosztódás során bekövetkező hibák valószínűsége.

A legtöbb nő saját magát hibáztatja, és szégyelli, ami történt. Pedig ez egy teljesen normális dolog, és ha többet beszélnénk róla, akkor talán feldolgozni is könnyebb lenne. Teherbe esni nem olyan egyszerű, és gyakran nem úgy végződik, ahogy szeretnénk. De erről általában nem mi tehetünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra