Önbizalmat ad a lányoknak a programozás

Egyre több lány érzi azt, hogy igenis van keresnivalója a tech szektorban.

Negyedik születésnapját ünnepelte a Technológiai Oktatásért Alapítvány, akik ingyenes Skool foglalkozásainak hatására egyre több lány is érdeklődik a szakma iránt, a négy év alatt pedig 1777 fiatalnak mutatták be, hogy milyen is a valóságban az informatika világa. 

Magyarországon 30 ezer betöltetlen informatikai állás van, miközben az informatikában dolgozó nők aránya nem éri el a 10 százalékot.  A jelenség hátterében állhatnak az erős nemi sztereotípiák, a kulturális akadályok, a programozás oktatásának hiánya és az alacsony önértékelés. Ezen próbál változtatni a Skool, a felmérések szerint annyira sikeresen, hogy a lányok 93 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az oktatás közben sikerélményei voltak, és a legtöbbjüknél az informatikával kapcsolatos szakmák is bekerülnek a továbbtanulási tervek közé. 64 százalékuk a foglalkozás óta is végez valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységet, 92 százalékuk pedig azt mondta, hogy potenciális karrier-lehetőséget lát a tech szektorban. 

Mint például Bugir Zsófi, aki Skool diáklányként négy éve vett részt a foglalkozáson. Ma pedig a technológiai alkotást tartja a szupererejének, és az ott tanult "bármire képes lehetsz" szemléletmód ösztönözte a gazdaságinformatikai pályára. „Hiszem, hogy ez a szupererő bárki által elsajátítható, csak bátorság és kitartás kell hozzá.” – tette hozzá. Mára már tech karrierjét építi, és Skool mentorként segít a lányoknak.

A programozás a lányoknak is hasznos
A programozás a lányoknak is hasznosFotó: Shutterstock

Nem csak a lányoknak segíthetnek ezek a foglalkozások, 2017-ben például gyermekotthonokban élő, hátrányos helyzetben lévő fiataloknak segítettek. A projekt első éve a nemzetközi Google csapat támogatásával valósult meg, amelynek köszönhetően a KódKlub 8 budapesti és vidéki gyermekotthonba és több, mint 150 gyermekhez jutott el. A 10 hetes ingyenes foglalkozásokon tanultak segítik a fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeit a technológiai szektorban, a tervek szerint ez a program idén is folytatódik majd. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.