Így védheted meg a gyereked a szexuális zaklatástól

Négy egyszerű dolgot érdemes megtanítani nekik, hogy soha ne törénjen velük szörnyűség. A puszilkodás például egyáltalán nem kötelező.

A Huffington Post szerint néhány viszonylag egyszerű lépéssel, túlzásba esés nélkül megtaníthatják a szülők, mire érdemes odafigyelnie a gyerekeknek, hogy tényleg elkerülhető legyen, hogy szexuális zaklatás áldozatává váljanak.

Nem muszáj állandóan puszilkodni

Tanítsd meg a gyereknek, hogy a teste csak az övé, ha tehát nincs kedve megölelni vagy megpuszilni valakit, nyugodtan mondhat nemet. Ez olyan egyszerű dolgokkal is kihangsúlyozható, mint egy-egy köszönés: tedd nyilvánvalóvá, hogy bátran köszönhet kézfogással vagy pacsival is, nem kell mindenkit puszilgatni és ölelgetni. Ha valaki megsértődne, magyarázd el, miért választottad ezt az utat.

shutterstock 307192661

Biztonsági háló

Az is jó ötlet lehet a Huffington Post szerint, ha egy 3-5 felnőttből álló biztonsági háló létrehozását is elősegítjük: ez olyan felnőtteket jelent, akik tényleg mindig meghallgatják a kicsik panaszait és mindig a rendelkezésükre állnak.

Figyelmeztető jelek

Az sem árt közölni velük, hogy ha nem érzik magukat biztonságban, arra valószínűleg a testük is figyelmeztetni fogja őket. Ha tehát gombóccá zsugorodik a hasuk, reszketni kezdenek és dübörög a szívük, mindig beszéljék meg a történteket a 3-5 felnőtt valamelyikével.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a nemi szerveiket tényleg soha nem érinthetik meg mások, és nekik sem kell megérinteniük másét, még akkor sem, ha egy felnőtt kéri őket erre. Ha pedig mégis sor kerülne valami ilyesmire, mindig mondhatnak nemet, és erről a biztonsági hálójuk felnőttjeit is értesíteniük kell.

Titkok és biztonsági szó

A titoktartás szép dolog, ebből a szempontból viszont előnyösebb, ha minél kevesebb van belőlük: érdemes elmagyarázni, hogy amennyiben valaki titoktartásra kéri őket, és ez a titok kényelmetlenül érinti őket vagy veszélyforrás lehet, mindenképp meg kell hogy beszéljék mindezt egy felnőttel. Emellett egy biztonsági szó is segíthet, aminek elhangzása az jelzi, hogy nem érzi magát biztonságban a gyerek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek