Szemtelen, goromba a gyerek? Van hatékonyabb módszer a büntetésnél!

Hiába tűnik logikusnak valamilyen büntetéssel reagálni a szüleiket semmibe vevő, goromba gyerekek viselkedésére, még ronthat is a helyzeten, ha így próbáljuk megoldani a helyzetet.

A tiszteletlen és goromba gyerekek viselkedésére könnyű valamilyen büntetéssel válaszolni, hiába tűnik azonban logikusnak és természetesnek így reagálni mérgesen, a Creative Child szerint létezik azért hatékonyabb módszer is a faragatlan gyerekek viselkedésének kezelésére.

Goromba voltál, kimaradsz egy körből

A gyerek viselkedésén felháborodva észszerűnek tűnik valamilyen jól kigondolt büntetéssel reagálni, valami olyasmivel, ami a problémás viselkedés logikus következményének tűnhet. A Creative Child szerzője azt az esetet hozza fel példának, amikor egy egész flakon tusfürdőt a fürdőkádba zúdító fia zsebpénzéből vonta le a flakon árát. A simán csak goromba gyerekek viselkedésére ugyanakkor már nehezebb hasonlóan logikus büntetéssel válaszolni.

shutterstock 641738881

Ne fenyegesd!

A fenyegetőzés és az esetleges büntetések ráadásul nemcsak hiábavalók, de akár még ronthatnak is a gyerek és a szülők kapcsolatán. Ahhoz ugyanis, hogy a gyerekek is tiszteletteljesen viselkedjenek, nem árt hasonló példával elől járni. A dacosan és durván viselkedő gyerekek gyakran akkor reagálnak így, ha elhanyagolják őket és nem figyelnek oda a problémáikra. Nem csak a szülők viselkedése vezethet egyébként ide: a barátaikkal vagy a testvéreikkel ápolt viszonyuk megromlása is felszínre törhet így.

Empátia

A tiszteletlenség és a gorombaság valódi forrását gyakran az eltávolodás vagy egy személyes kapcsolat megromlása jelenti, összességében tehát nem a büntetés, hanem a problémás kapcsolatokra vonatkozó jótanácsok, illetve a gyerek gondjainak meghallgatása, azaz a kommunikáció jelenti a megoldást. Azt persze nem árt rögtön kikötni és egyértelművé tenni, hogy a gyerek részéről sem megoldás a faragatlan viselkedés, hosszú távon azonban csak a bizalom helyreállítása jelenthet megoldást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek