Ezért ne adj túl sok D-vitamint a kisgyereknek!

Nem lesz erősebb a csontozatuk, mint az átlagos mennyiségű D-vitamint fogyasztó társaiké.

Az életük első 1000 napja során kifejezetten fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint kapjanak a babák. Ez teszi lehetővé számukra, hogy hasznosítani tudják az egészséges csontokhoz és fogakhoz nélkülözhetetlen kalciumot. Egy finn kutatás szerint ugyanakkor fölösleges „biztosra menni” és az előírtnál több D-vitamint tölteni a babákba – írja a Mummy Pages.

shutterstock 581026852

Nem kell túladagolni

Ez alatt a kritikus időszak alatt egyébként átlagosan 40 százalékkal nőnek és híznak nagyobbra a babák. A D-vitaminhiány gyengébb vagy deformált csontokat eredményezhet ugyan, az előírt 400 Nemzetközi Egységnél ugyanakkor fölösleges többet adni a babáknak.

Ez már nem jelent további előnyöket a csontozat szempontjából, és a szülők által feljegyzett fertőzések számára sincs hatással a gyerek életének első két évére nézvést.

Ugyanolyan erősek voltak a csontjaik

A finn kutatásban ezer gyerek vett részt. Egy részük napi 400 Nemzetközi Egységnyi D-vitamint kapott, a másik csoport tagjai viszont + 1200 NE-et kaptak. A kétéves korukban megvizsgált babák csontozatának erőssége között azonban nem találtak különbséget a kutatók, úgy tűnik fölösleges tehát ennél is több D-vitamint traktálni az újoncokba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra