Gyerekből is megárt néha a sok - több a szívroham a nagy családoknál

A három vagy négy gyereket vállaló anyák esetében is megnő a szívrohamok és az agyvérzések kockázata, az öt vagy annál is több gyereket vállaló nők esetében viszont már tényleg drasztikusak a számok.

A Cambridge-i Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem közös kutatása alapján úgy tűnik, tényleg az anyaság az egyik legnehezebb munkakör. Az öt vagy annál is több gyereket vállaló anyáknak ugyanis 38 százalékkal nagyobb az esélye egy szívrohamra, mint a csak egy vagy két gyereket vállaló nőknek – írja az Iflscience.

shutterstock 389837146

Elég lesz négy is

A többi komoly szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata is jóval nagyobb az öt gyerekig meg sem álló nők esetében: az agyvérzések kockázata 25, a szívbénulásé pedig 17 százalékkal nagyobb az esetükben. A 30 év releváns egészségügyi statisztikát megvizsgáló kutatók szerint a három vagy négy gyereket vállaló anyák esetében is mérhető, bár kisebb arányú csak a kockázatnövekedés.

Nem az volt a célom, hogy ráijesszek a nőkre, csak az, hogy felhívjam a figyelmüket arra, hogy veszélyeztetettek ebből a szempontból – nyilatkozta Dr. Clare Oliver-Williams, a kutatás vezetője.

A kutató szerint eddig is egyértelmű volt, hogy a szülés és a gyerekneveléssel együtt járó stressz megerőltető a szív számára, nem az ijesztgetés, hanem az anyák felvilágosítása volt tehát a cél.

Igyekeztek minden zavaró tényezőt kiszűrni

Dr. Oliver-Williams és csapata számos zavaró tényezőt kiszűrt egyébként a statisztikák átvizsgálásakor. Figyelembe vették többek között a résztvevők korát, gazdasági helyzetét, dohányzási szokásait, valamint a fogamzásgátlók és egyéb hormonális készítmények lehetséges hatását is. Emellett a szívbetegségek kockázatát pozitív irányban befolyásoló szoptatás hatását, és az első terhesség idején betöltött kort is szem előtt tartották.

Egy fontos kérdésre nem tudott válaszolni a kutatás, ez pedig az, hogy milyen mértékben felelős a kimutatott kockázatnövekedésért a szülés rendkívül megterhelő folyamata és a gyerekneveléssel összefüggésbe hozható stressz.

Mustra