A tökéletes nyári gyerekzsúr receptje

Dinnye, vízilufi, kincskeresés - ha ezeket bevetjük, akkor már nyert ügyünk van, ha az óvodás és kisiskolás korosztálynak szervezünk évzáró vagy szülinapi bulit.

Hamarosan beköszönt a nyári szünet, az óvodákban is kezdődik az ügyeleti időszak, és akár 2 hónap is eltelhet, mire a kis barátok újból összejönnek. Egy kerti parti jó lehetőség arra, hogy a gyerekek az intézményen kívül, kicsit kötetlenebb légkörben is találkozzanak, és ilyenkor a szülőknek is van lehetőségük megismerkedni a sokat emlegetett barátok szüleivel (már ha akarnak).

Mi legyen a menü?

Abszolút gyümölcspárti vagyok, és szerencsére a gyerekeim is imádják ezeket. Nyár elején az eper, cseresznye, ribizli a nagy favorit, ezeknél az élvezeti faktort jelentősen megdobja, ha helyben terem, és frissen szedhetik. A cseresznyével ráadásul magköpő-versenyt is lehet szervezni. Később aztán bejön a barack meg a dinnye, utóbbit kis háromszögekre vágva szoktam nekik tálalni. Egy hátulütője van, hogy minden gyerek tiszta ragacs lesz tőle.

shutterstock 516446836
Shutterstock

A klasszikus ropi-keksz-kölesgolyó hármastól elszakadva rágcsálnivalónak készíthetünk pizzatésztából rudakat, ahhoz pedig paradicsomos szószt. Hasonló mártogatós nasi lehet még a sárgarépa és az uborka, csíkokra vágva. Ha menet közben esetleg kifogynánk, akkor jól jöhet egy mikrós popcorn is.

A laktatóbb ételek közül, amit szinte biztos, hogy minden gyerek megeszik, az a fasírtgolyó. Igény szerint ez húsmentesen is elkészíthető, és ha picire gyúrjuk, akkor a legkisebbek is segítség nélkül el tudják fogyasztani. (Az elkészítés idejét jelentősen lerövidíti, ha nem olajban, hanem sütőben sütjük.) Jó választás még a panírozott csibefalatka mártogatóssal. De készíthetünk mini pizzákat is, amiket a feltéttel nagyszerűen fel lehet dobni, ha például arcokat vagy állatokat ábrázolnak. (Vagy ha nagyon utálunk sütni-főzni, akkor csak simán rendeljünk néhány pizzát, a gyerekek azt is imádni fogják.)

Ha szülinapi buliról van szó, akkor vélhetően van torta, de jó választás még a muffinra hasonlító cupcake. Ebből mindenki kaphat ugyanolyat, és akkor nincs veszekedés, hogy kinek jut marcipán a tortáról, vagy akár csinálhatunk például külön fiúsat és lányosat is.

Kincskeresés és luficsata

A programokat nem érdemes túlszervezni, de jó, ha van egy-két ötlet a tarsolyban, ha esetleg meghalna a buli. A kincskeresés mindig izgalmas, például festhetünk katicákat lapos kövekre, amiket aztán a gyerekeknek meg kell keresniük. De az is jó, ha ők festhetnek maguknak kavicsot, amit a buli után hazavihetnek. Lehet beerpongot játszani, csak épp sör nélkül, vizespoharakkal, ez nálunk az ovis korosztálynak nagyon bejött. 

shutterstock 606925013
Shutterstock

A buborékfújás és a buborékok elkapása szintén nagy kedvenc. Ha igazán meleg van, akkor pedig előkerülhetnek a vízilufik is, vagy kirakhatunk a kert közepére egy locsolót, ami permetezi a vizet, és a gyerekek futkoshatnak alatta.

Hova szervezzük a bulit?

Ha otthon rendezünk zsúrt, akkor számítanunk kell járulékos veszteségekre. Nem törvényszerű, hogy valamiben kár keletkezik, de könnyen elképzelhető, hogy összetörik egy pohár vagy letapossák a virágokat. Plusz ilyenkor utána ránk hárul a romeltakarítás, ami 2-3 vendég esetén még talán nem olyan vészes, de 8-10 gyereknél már komolyabb állapotokra számíthatunk. Lakásba ennyi gyereket meghívni kész életveszély, viszont dönthetünk úgy, hogy egy nyugis játszótéren tartjuk a bulit. Ilyenkor feltétlen tartsuk szem előtt, hogy legyen a közelben vécé. Ha nem akarunk az otthoni szervezéssel bajlódni, akkor menjünk játszóházba, ahol minden adott lehet, még az étel-ital is, cserében viszont úgy illendő, ha mi fizetjük a vendégek belépőjét is. (Ez pedig Budapesten fejenként 2500 forinttól akár 4500 forintig is terjedhet.)

Mit kezdjünk az ajándékokkal?

Ha szülinapi bulit tartunk, akkor érdemes egy külön asztalkát fenntartani az ajándékoknak, ahol ezeket átadás után össze lehet gyűjteni. Arra vigyázzunk, hogy buli közben nehogy a többiek önállóan elkezdjék ezeket széthordani, és például megkezdeni az újonnan kapott színezőt.

shutterstock 298645370
Shutterstock

Manapság van, aki a vendégeknek is ad apró ajándékokat, ez szokás kérdése. A gyerekek már annak is nagyon örülnek, ha választhatnak egyet a dekorációnak használt lufikból, amit hazavihetnek emlékbe.

Mennyibe fog mindez kerülni?

Ha mindent összeadunk, akkor a bevásárlásra legalább 20 000 forintot számolhatunk. Sok múlik azon, hogy kész kaját veszünk, vagy házilag készítjük, illetve limonádét és szörpöt szolgálunk fel, vagy megvesszük a drágább italokat. A dekorációra rengeteg pénzt el lehet szórni, ha például héliumos lufit szeretnénk, annak darabja nagyjából 400 forint, míg ugyanennyiért másutt egy csomag sima lufit kapunk - igaz, az nem fog repülni, de elszállni sem, ha a gyerek véletlenül elengedi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra