Hogyan készítsd fel a gyereket az életre?

Képes a fiad rendet tartani maga körül? Hát a lányod beosztani a pénzét? Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket nem árt, ha tud, mielőtt kirepül a családi fészekből.

Az írásbeli érettségik javarészt már lezajlottak, és hamarosan jönnek a szóbelik, aztán pedig egy röpke nyár, és sok fiatal szeptembertől új, független életet kezd. Julie Lythcot-Haims, a Stanford Egyetem dékánja a Today.com oldalán gyűjtötte össze azokat a dolgokat, amelyekre szülőként nem árt odafigyelnünk, hogy megkönnyítsük gyermekünk számára az önálló életet. Ha úgy érezzük, hogy valamiben még hiányosság van, akkor még van időnk, hogy ezeket bepótoljuk. Következzen tehát az a 8 dolog, amit nem árt, ha tud a gyereked, mielőtt elköltözik otthonról.

#1 - Társalgás idegenekkel

Ha kirepül a családi fészekből, számos olyan helyzetbe fog kerülni, ahol idegenekkel kell társalognia: tanárokkal, főbérlővel, munkatársakkal, banki alkalmazottakkal, eladókkal, buszvezetőkkel.

shutterstock 225203728
Fotó: Shutterstock

Hajlamosak vagyunk kiskoruktól arra nevelni a gyerekünket, hogy ne álljon szóba idegenekkel, ahelyett, hogy megtanítanánk neki, hogyan ismerje fel, kihez fordulhat bizalommal. Így aztán nem tanulja meg, hogyan közelítsen más felnőttekhez, ha segítségre van szüksége.

#2 - Tájékozódás

Fontos, hogy képes legyen eligazodni akár az egyetemen, akár az új városban, ahova került. Sok szülő autóval furikázza a gyerekét mindenhova, így nem tanulnak meg tömegközelekedni, figyelmesen utazni vagy éppen vezetés közben tájékozódni és tankolni.

#3 - Időbeosztás

Sokszor mi emlékeztetjük a gyerekünket a házi feladat megírására (van, hogy meg is csináljuk helyette), és mi tartjuk észben a különböző dolgait. Az egyetemen azonban ezt mind önállóan kell végrehajtania, és amikor elérkezik az első beadandók és ZH-k időszaka, akkor tudnia kell beosztania az idejét, hogy minden rendben elkészüljön.

#4 - Takarítás

Sok szülő nem vonja be a gyereket a házimunkába, hanem mindent megcsinál helyette. Sőt, amikor továbbtanul, és hetente hazajár, akkor még mindig rengeteg anyának azzal megy el a hétvégéje, hogy a heti szennyest kimossa, és napokra előre főzi a kaját. A takarítás, rendrakás viszont még így is a gyerek dolga. Mivel 18 évesen a fiatalok többsége még lakótársakkal osztozkodik, számos konfliktustól kímélhetjük meg a gyerekünket, ha időben megtanítjuk, hogyan tartson rendet maga körül.

shutterstock 772549426
Fotó: Shutterstock

#5 - Konfliktusok megoldása

Ha már a lakótársakról van szó: tanítsuk meg arra, hogyan kezelje a konfliktusokat, hogyan oldja meg a problémáit másokkal.

#6 - Rázós helyzetek kezelése

Gyakran közbelépünk, amikor a gyerekünk feje felett összecsapnak a hullámok: befejezzük helyette a feladatot, vagy beszélünk a tanárokkal, hogy több időt kapjon. Így viszont nem tanulja meg, hogy a dolgok nem mindig történnek az ő kénye-kedve szerint, és bizony lesznek olyan élethelyzetek, versenyek vagy épp keményebb tanárok, amikor vesztesként fog kikerülni egy helyzetből.

#7 - Munka és pénz

A legtöbb gyerek 18 éves koráig nem találkozik a munkával, hanem tőlünk kap pénzt. Így viszont nem fejlődik ki a megfelelő felelősségérzet a munka iránt, és problémái lehetnek a pénz beosztásával is.

#8 - Kockázatvállalás

Merjen kockáztatni! Szülőként megtervezünk helyettük mindent, és megkíméljük őket a csalódásoktól, így viszont nem tanulják meg, hogy a sikerhez gyakran rögös az út: kitartásra, határozottságra és rugalmasságra van szükség.

Mustra