Mennyi zsebpénzt adjak a gyereknek?

Öt tippet is adunk, hogy könnyebb legyen felkészíteni a pénzhez jutó gyereket.

Itt az osztálykirándulások időszaka, a kisebbek egy, a nagyobbak akár 2-3 napos utazásokra is indulnak a legnépszerűbb helyszínekre. A gyerekek élvezik az önállóságot, hogy kapnak egy kis költőpénzt, amit maguk oszthatnak be. A szülőknek ekkor érdemes az új, mindennapi anyagi élethelyzetekre is felkészíteni a pénzhez jutó gyereket

Az osztálykirandulas.hu internetes portál szerint 2017-ben a legnépszerűbb osztálykirándulás helyszín egyértelműen a Velencei-tó és a közvetlenül a partján fekvő települések lettek. A népszerűséget tekintve második helyen Balatonfüred, a dobogó legalsó fokán Esztergom végzett.

shutterstock 216868948

Budapest is kedvelt célpont, a K&H pénzügyi osztálykirándulásának is ez a helyszíne, ide érkezik majd az a 400 gyerek, akik a Vigyázz, kész, pénz! című vetélkedő különdíjáért versenghetnek - olvasható a pénzintézet közleményében.

A gyerekeknek valószínűleg teljesen mindegy hová mennek– a lényeg, hogy 1-2 napot szüleik nélkül, önállóan töltsenek és ez jó alkalmat ad arra is, hogy egyedül helytálljanak a pénzügyekben. Élvezik, hogy beoszthatnak bizonyos mennyiségű pénzt, és nem a szüleik mondják meg, mit vegyenek. Ilyenkor azt is könnyebben belátják, hogy bizony, nem telik mindenre, mivel nem a szülők feneketlennek gondolt pénztárcájából kell állni az édességeket és chipseket. 

„Sok szituációra fel kell készíteni a gyereket, aki pénzt kap a kezébe. Szerencsére ekkor még viszonylag védett környezetben, kevés pénzről van szó. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő éppen abban segít, hogy a ma kicsiben hozott döntéseik később, felnőttkorukban is átgondoltak és okosak legyenek” - mondta Horváth Magyary Nóra, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója. Szerinte a következőkről érdemes beszélgetniük a szülőknek a gyerekekkel az osztálykirándulások előtt: 

Ne túl sokat! 

Felesleges több ezer forinttal elindítani a gyereket egy rövidebb kirándulásra – egy napra 1000 forint bőven elég lehet, ha többnapos, akkor ezt lehet némileg növelni, hogy minden napra jusson egy fagyi és egy üdítő.

shutterstock 627229061

Egyeztess a tanárral!

Alsóban mindenképp kérdezzünk rá, hogy vigyen-e, vihet-e pénzt, lehet, hogy senki más nem visz, és elképzelhető, hogy nem is engedi a pedagógus, hogy vásároljanak – majd ő vesz nekik fagyit az osztálypénzből

Mi lesz a megspórolt pénzzel?

Érdemes tisztázni, mert ha kuporgatós gyerekünk van, és tudja, hogy övé lesz a megspórolt pénz, inkább szomjazik egy napon át, de nem költ a kapott pénzből

Tudjon számolni! 

Fontos, hogy a gyerek képes legyen kiszámolni, hogy 500 forintból mi jön ki, ne a pénztárnál derüljön ki, hogy nem elég a pénze – ez neki is kellemetlen volna. Hasznos, ha a visszajáró összeget is ki tudja számolni

shutterstock 215113720

Meghívja-e azt, aki nem visz pénzt?  

Nehéz kérdés, mert nyilván nem azért küldünk pénzt, hogy abból más egyen-igyon, de azért a jó barátot, aki máskor kisegített fordított helyzetben, vagy tudjuk, hogy ő is megtenné ezt a gyerekünkért, meg lehet hívni egy csokira. Ha pénz van a gyereknél, arra is fel kell készíteni, hogy vannak, akik szívesen kihasználják ezt a helyzetet – figyeljen a boltban a visszajáróra, és ne hagyja magát rábeszélni olyasmire, amit nem akar megvenni. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.