Így lesz bulibáró a gyerekedből

A különböző stílusban előadott altatókra ugyanúgy reagálnak az anyák és a babák – állítja egy kanadai kutatás.

A babák ritmusérzéke és a gyerekek érzelmi fejlődése szempontjából is fontos lehet, hogy mit és hogyan énekelnek nekik a szüleik – írja az ABC News egy kanadai kutatás adatai alapján.

Több változatot is előadtak

A kutatás során 30 anya fakadt rendszeresen dalra a babájuk társaságában, méghozzá úgy, hogy ugyanannak a népszerű altatódalnak egy „nyugodtabb” és egy „játékos” verzióját is előadták a gyerekeknek.

Azt eddig is tudtuk, hogy az altatók valóban működnek, de ezúttal azt is meg szerettük volna tudni, pontosan hogyan formálhatják a szülők ezeket az élményeket – mondta el Laura Cirelli, a tanulmány szerzője.

"Jaj, de jól énekel, és még izzad is"!

A kutató ehhez a baba-mama párok verejtékmirigyeinek aktivitását vette górcső alá a nagy éneklés közepette. Mivel az izgatott emberek verejtékmirigyei aktívabbak, a nyugodt babák viszont kevésbé izzadékonyak, ezzel a módszerrel könnyen meghatározható a kutató szerint az, hogy tényleg felélénkülnek vagy megnyugszanak-e a babák az altatódalok hatására.

shutterstock 638112196

Bulibáró

A nyugodt éneklés mélyebb hangon és lassabban előadott dalokat jelentett egyébként, a játékos üzemmódra állított anyák viszont rákapcsoltak és hangosabban, gyorsabb tempót diktálva dalolásztak.

A babák és anyák mindkét esetben hasonlóan reagáltak, azaz egyszerre és hasonló mértékben lassultak le és élénkültek fel a dalok hatására. A hangosabban előadott nóták esetében többet is mosolyogtak egyébként a gyerekek.

A kutatók szerint kifejezetten hasznos kis eszközről van tehát szó, a gyerekek megnyugtatására és felpörgetésére is tökéletesen alkalmas ugyanis egy megfelelő stílusban előadott dalocska.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek