Gyilkos bacik laknak a gumikacsákban

A bevizsgált fürdőjátékokból meglepően nagy számban tenyésztek ki emberi betegséget okozó baktériumok és gombák. Ennek oka részben a rossz minőségű műanyag.

Ha van gyereked, akkor gumikacsád is van a fürdőkádban, tippem szerint kettő-tíz darab. És már azt is tudod, hogy kétféle műanyag fürdőjáték létezik: amelyiknek a hasán nincs lyuk és nem megy bele a víz, cserébe nem lehet vele fröcskölni, és amelyiknek a hasán van lyuk, belemegy a víz, és bármilyen gondosan kinyomkodod belőle fürdetés után, egy idő után barnásfekete trutyi telepedik meg az állat belsejében.

A barnásfekete trutyiról eddig is tudtuk, hogy undorító, de most egy kutatócsoport friss eredményei rávilágítottak, hogy veszélyes is. Nem is kicsit: olyan baktériumok nyüzsögnek benne, amelyek halálos betegségeket is képesek okozni.

shutterstock 252553912

Mi lakik a gusztustalan trutyiban?

A svájci Szövetségi Víztudományi és Technológiai intézet, az ETH Zurich egyetem és az Illinois-i Egyetem kutatói ezzel a kérdésfelvetéssel terveztek mikrobiológiai vizsgálatokat. Az eredmények pedig riasztóak: ötből négyszer olyan bacik tenyésztek ki a trutyiból, amelyek emberi, elsősorban légúti, de egyéb betegségeket is okoznak.

Például Legionella pneumoniae vagy épp Pseudomonas aeruginosa, amelyek egyébként szeretnek a légkondiban is megtelepedni és gyakran okoznak tömeges megbetegedéseket vagy épp nehezen gyógyítható kórházi fertőzéseket. A baktériumokon kívül többféle gomba is kitenyészett a kacsákból.

Veszélyes és rengeteg kórokozó

A szakemberek is meglepődtek a kitenyésztett bacik és gombák változatosságától és nagy számától, ugyanis egy-egy kacsából meglepően gazdag baktériumflóra alakult. Volt olyan kacsa, amin 75 millió baktérium lakott négyzetcentiméterenként. Ez pedig sok, főleg, ha patogén a kórokozó, azaz olyan baciról vagy gombáról van szó, ami emberi betegséget okoz. A játékok csaknem 60%-ából gombák is kitenyésztek. 

A kutatók véleménye szerint ezért kis részben a vizes környezet tehető felelőssé, ugyanakkor a csapvíz önmagában nem segíti elő a baktériumok és gombák növekedését. Legalábbis messze nem ennyire. Ehhez több dolog is szükséges még, ami mind megvan a fürdőkacsában: műanyag, testnedvek és szappan.

Ideális környezet baciknak

A szappanban vagy habfürdőben többnyire van valamennyi foszfor és/vagy nitrogénvegyület, ezek pedig táplálékul szolgálnak egyes baktériumoknak, így segítik a növekedésüket. A fürdőkádban emellett sokféle szervez anyag is úszkál: levált bőrhámsejtek, izzadság, és ha a te gyereked is belepisil néha a kádba, akkor még vizelet is.

A bacik ezeket is imádják és boldogan burjánoznak tőlük. A harmadik tényező maga a gumikacsa. A rossz minőségű műanyag polimerek ugyanis kifejezetten segítik a baktériumok növekedését. A nem jó minőségű műanyagokból ugyanis szén válik ki, ami kiváló táplálékul szolgál a baciknak.

shutterstock 225102604

Jaj, most mi lesz?

A gyereknek nem kell és nem is hasznos teljesen steril környezetben felnőnie, hiszen a baktériumok jelenléte elősegíti az immunrendszer fejlődését. Bizonyos baktériumoké, bizonyos sűrűségben. A gumikacsák (és – krokodilok, mert a kutatók nem voltak rasszisták, többféle állatot bevizsgáltak) bacijai azonban már túlmennek ezen a határon. Vannak köztük olyanok, amelyek szemészeti, fül-orr-gégészeti, felső légúti fertőzéseket okoznak, vagy épp tüdőgyulladást vagy hasmenést. Pláne, ha a gyereked még a szájába is veszi őket, mint az enyém.

A kutatók szerint jobb minőségű műanyagokat kellene használni a fürdőjátékok gyártásához, és akkor talán nem jelentenének egészségügyi kockázatot. Szerintünk az is egy megoldás, ha minimalizáljuk a háztartásunkban az olcsó műanyagjátékok számát. Ez egy nagyon szép és előremutató, ökoetikus gondolat, ugye? Évek óta dolgozom rajta, nevetségesen kevés sikerrel, a színes műanyag mindenfélék özönlenek befele az ajtón.

Visszatérve a kacsákra: azonnal dobjuk el azokat, amiknek a belsejébe belemegy a víz, mert ezeket nevetségesen nehéz tisztán tartani. Hiába áztatjuk őket fertőtlenítőbe, mert a baktériumok a műanyagok felszínén úgynevezett biofilm-rétegek alkotnak és abban megbújva sok mindent túlélnek. Tömény hipóba meg inkább ne áztassunk be olyasmit, amit a gyerekünk később a szájába vesz.

Ha már muszáj a gumikacsa, akkor olyan állatokat vegyünk, amibe nem jut víz, és ezeket rendszeres időközönként fertőtlenítsük. És gondoljunk a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre is, vagyis inkább ne, ne, légyszi ne vegyetek hetente új gumikacsát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra