Egyéves kor alatt ne itass gyümölcslét a gyerekkel!

Néhány gyümölcslében még a kólánál is több a cukor, egészségesnek tehát egyáltalán nem mondható a rostos.

Az amerikai gyerekorvosok hivatalos állásfoglalása szerint „a gyerekek egyéves kora előtt tanácsos teljes egészében elkerülni a gyümölcslevek fogyasztását”, és a hétévesnél idősebb gyerekek estében is mindössze 2.3 deciliter az ajánlott napi bevitel. A legújabb orvosi ajánlásokról a Lifehacker számolt be.

Eddig csak féléves kor alatt tiltották a magas cukortartalmú gyümilevek fogyasztását a gyerekorvosok, most viszont már egészen a gyerekek egyéves koráig terjed az ideális esetben teljes mértékben gyümölcslémentes korszak. Ezután is csak kicsivel több mint egy deci egyébként a napi limit, és még az általános iskolába járó gyerekek esetében sem ajánlott 2.5 deciliter fölé menni.

shutterstock 499435870

A leveknél sokkal több rostot tartalmazó egész gyümölcsökkel persze már más a helyzet, balga dolog ugyanakkor úgy csinálni a gyerekorvosok szerint, mintha a gyümölcslevek is ugyanolyan egészségesek lennének, mint a forrásuk.

A Lifehacker szerint a hasmenéssel együtt járó folyadékpótlást sem érdemes gyümölcslevekkel megoldani, ez ugyanis még ronthat is a gyerekek panaszain. A különösen magas cukortartalmú löttyök vízzel való felhígítása pedig csak abban az esetben működőképes megoldás, ha nem kortyolgatják egész nap azt a gyerekek: minél több időt tölt a szájukban a cukros víz, annál inkább megszenvedik a dolgot a fogaik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra