Rossz iskolát választottál? Még nem késő változtatni

A most következő két-három nap kulcsfontosságú a középiskolai jelentkezéseknél. Te tudod, hogyan érdemes sorrendet jelölni?

A következő két-három nap kritikus lehet a középiskolai jelentkezési folyamatban. Érdemes figyelni, mert ezen is múlhat, bejuthat-e a gyerek az álomiskolába, vagy csak egy kevésbé jóba, kevésbé vágyottba. Elmagyarázzuk, mit kell tennetek, hogy az ideális végeredmény szülessen.

Mi történik most?

Március 21-22-én lehet a KIFIR rendszerben módosítani a jelentkezések sorrendjét. Ezt 4. és 6. osztályos gyereknél a szülő, végzős 8-osoknál az iskola csinálja. A szabály az, hogy a módosítást ugyanaz intézi, aki eredetileg a jelentkezéseket.

Mit lehet változtatni?

Most lehet változtatni a korábban már megjelölt iskolák sorrendjét, ha bármilyen okból ezt szeretnétek. Néhány iskolában - de ez nem jellemző - ilyenkor az igazgató engedélyével fel lehet venni új, korábban meg nem jelölt tagozatot is, ha azok szóbeli felvételi tárgyai megfelelnek annak, mint amiken a gyerek résztvett a szóbelik során. (Pl: az angol-francia osztályt jelölte eredetileg, de most rájött, hogy az angol-német is jó, és mindkettőbe ugyanaz volt a szóbeli, tehát van beszámítható pontja).

via GIPHY

Kinek érdemes változtatni?

A sorrendet akkor érdemes módosítani, ha a folyamat során - például a szóbelik, iskolabejárások tapasztalatai alapján - a gyerek/család szívében megváltozott az iskolák vágyottsági sorrendje.

Mondjuk eredetileg a Fehér iskola volt első helyen, és a Piros, a Kék és a Zöld követte ebben a sorrendben. Aztán a szóbelik során a Fehér iskola kifejezetten ellenszenves volt a gyereknek, viszont a Kékbe teljesen beleszeretett, a Piros és a Zöld pedig oké élmény volt. 

Ebben az esetben a módosítási időszak során a Kék iskolát kell első helyre írni, utána jöjjön a Piros és a Zöld, és utolsó helyre kerüljön a korábban favorizált, ám menet közben ellenszenvessé vált Fehér. 

Ne írd előre a biztosat!!!!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert ez egy nagyon széles körben elterjedt tévhit.

Nem kell első helyre sorolni azt az iskolát, ahová biztosan bejut a gyerek az ideiglenes rangsorok alapján! Oda - legrosszabb esetben - akkor is bejut, ha ötödik (tizenhetedik) helyen hagyod! 

Mindig azt az iskolát kell első helyre írni, ahová a gyerek a legszívesebben menne. Második helyre a második helyen vágyottat, és így tovább. 

Így párosítja a rendszer a gyereket az iskolákkal

A középiskolai felvételi eljárás a Gale-Shapley algoritmust használja. Ezt a felvi.hu-n és a Leövey Gimnázium oldalán így magyarázták el. 

Minden diák rangsorolja azon iskolákat, ahová jelentkezni szeretne. Ugyanígy, minden iskola sorrendet állít fel a hozzá jelentkező, és alapszintet elérő diákok között, illetve megadja a keretszámát, amelynél több diákot nem kíván felvenni. 

A Gale-Shapley algoritmus lényege az alábbi lépésekben foglalható össze.

  1. A felvételi eljárás első köre során a jelentkezők az általuk elsőnek megjelölt helyre, de csak "ceruzásan" kerülnek felvételre, és a nevüket bármikor „kiradírozhatjuk”, ha náluk jobb jelentkező szeretne arra a tagozat bekerülni, és így túllépnénk az adott keretszámot.
  2. A kiradírozott jelentkező esetében ekkor a jelentkezési listájáról elővesszük a következő iskolát/tagozatot és ott próbálkozunk, persze így esetleg kiütve egy ott ceruzával beírt jelentkezőt.
  3. Ez így megy (ismétlődik) mindaddig, amíg mindenki felvételt nyer, vagy ha a fel nem vett jelentkezők listájáról elfogynak a megjelölt, „kipróbálható” iskolák, tagozatok.

A mechanizmus nem manipulálható, vagyis egyik diák sem járhat jobban akkor, ha nem az igazi preferenciája szerint cselekszik az eljárás során, avagy nem a valódi rangsorán küldi be a felvételi központba. Ez egy igen fontos tulajdonsága a mechanizmusnak.

Az Oktatási Hivatal szoftvere úgy végzi el a gyerekek iskolákba történő besorolását, hogy az a gyerek szempontjait veszi figyelembe az iskolák érdekeivel ellentétben. 

Konkrétan a besorolásról

Tegyük föl, hogy a gyerek az elsőként jelölt Álomiskolában az ideiglenes rangsor 62. helyén áll, a 32 fős keretre. Látjuk a statisztikákból, hogy Álomiskola adott osztályába a korábbi három évben az utolsó bejutók rangsorszáma a 68, 60, és a 64. volt. (Ezt például az Oktatási Hivatal holnapján is meg lehet nézni az iskolák adatainál - a nagyítóra kell kattintani, és utána a beiskolázási adatokat nézni). Bejutási pontszámokról több évre visszamenőleg nyújt tájékoztatást ez a szenzációs, nonprofit táblázat is, amit egy anyuka csinál, itt a Kalkulátor részt kell erre használni. Lényeg, hogy a gyerek a 62. helyével tehát a határon van, vagy pont befér, vagy pont nem.

Azisjósuli ideiglenes rangsorában viszont a gyerek a biztos bejutó 12. helyen van a 32 fős osztályra.

Mit tegyél most? Ha ebben a helyzetben változtatsz, és előre írod Azisjósulit, akkor a gyereket egészen biztosan oda fogja berakni a rendszer.

via GIPHY

Ha viszont elöl hagyod Álomiskolát, akkor vagy bejut Álomiskolába - ha a rangsorban előtte szereplők közül elegen jelöltek más iskolát előbbre - vagy nem, utóbbi esetben a rendszer ugyanúgy beteszi Azisjósuliba, mint ha az lett volna elöl.

Vagyis mindig érdemes elöl hagyni a vágyott sulit, mert semmiképpen nem bukhatja el biztos helyét a "mentő" suliban, KIVÉVE, ha bejut olyanba, amibe jobban szeretett volna, ami a listáján előrébb volt rangsorolva. 

És akkor mit kell most tenni?

Ha változott a kedveltségi sorrendetek, akkor a KIFIR rendszerben tudod módosítani a jelentkezési lapon a sorrendet. (Nyolcadikosoknak, akiknél a jelentkezést az iskola intézte, a módosítást is az iskola fogja intézni)

Bár módosítani már napok óta lehet, ennek nyomtatására a program kizárólag március 21-én és 22-én ad lehetőséget, és az Oktatási Hivatal csak az olyan módosító adatlapokat dolgozza fel, amelyeket március 23 éjfél előtt postára adtak. 

Ha kérdésed van, vagy nem értesz valamit, írhatsz nekem is, hátha tudok segíteni, vagy érdemes felkeresni ezt a fórumot, itt tényleg mindenre tudják a választ, és nagyon segítőkész csapat gyűlt össze. 

Mustra