Nem jó ötlet együtt piálni a gyerekkel

Az "okos ivást" propagáló szülők ellentétes hatást érhetnek el egy friss kutatás szerint.

Egy hatéves kutatás szerint ellentétes eredményeket érhetnek el azok a szülők, akik úgy gondolják, hogy az 1-2 korty sörrel vagy borral mértékletes ivásra nevelt gyerekek majd visszafogják magukat a későbbiek folyamán. A közel kétezer tizenkétévest nyomon követő felmérés szerint azonban az alkohollal és a mértéktartással korán megismerkedő tizenévesek nagyobb eséllyel iszogatnak majd később is – írja a Telegraph.

shutterstock 177233258

Emellett annak is nagyobb az esélye, hogy egy ivászat során négynél több italt is gyakran elfogyasztanak majd a „jólnevelt” gyerekek. Az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható negatív élettani hatások is gyakoribbak az ő esetükben a kutatók szerint, ebben az esetben úgy tűnik, nem segít tehát a megengedőbb hozzáállás.

A kellemetlen, keserű ízekkel ijesztegetés is rossz ötlet tehát a kutatók szerint, ahogy a racionális és mértékletes alkoholfogyasztásról szóló példabeszéddel kísért kóstolgatás is. Azok, akik egyszer megkóstolhattak egy italt, kétszer akkora eséllyel fogyasztottak  ugyanis maguktól alkoholt a következő évben, mint az absztinens gyerekek – így a kutatók.

Azok is gyakran italozgattak egyébként valamikor a hat év alatt, akik nem kaptak kóstolót otthon. Ezeknek a gyerekeknek a 62 százaléka fogyasztott el időnként legalább 4 italt a felmérés ideje alatt. Az alkohollal otthon megismerkedő gyerekek azonban még nagyobb számban, az esetek 81 százalékban eljutottak időnként a négyes számig.

A kutatók szerint éppen ezért nem ártana arra is koncentrálni a kiskorúak alkoholfogyasztásának visszafogása érdekében, mi történik otthon. Az iskolai felvilágosítás és a kiskorúak kiszolgálásának megnehezítését célzó intézkedések mellett a szülőkön is sok múlik ugyanis, hosszú távon pedig úgy tűnik, kifejezetten negatív hatása van az otthoni kísérletezgetésnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek