Idősebb anya gyermektelen lányt nevel

Legalábbis egy kutatás szerint a harminc fölött szülő nők gyerekei kevésbé hajlandóak gyereket szülni. Egy másik kutatás szerint ugyanakkor hosszabb életre számíathat az, aki csak 30 fölött szül.

Hatalmasnak azért nem mondható a különbség: a 20-24 éves koruk között anyává váló nők lányai 15, a 30 éves koruk után szülő nők lányai pedig az esetek 20 százalékában maradnak gyermektelenek. A Daily Mail szerint egyébként a 43.000 amerikai nő adatait kielemző kanadai kutatók egyelőre nem tudják megmondani, mi az oka a jelenségnek.

Az ok egyelőre ismeretlen

A tizenévesen anyává váló nők/lányok gyerekei a legtermékenyebbek egyébként, ők csak az esetek 13 százalékában maradnak gyermektelenek. Az persze egyelőre nem egyértelmű, hogy a genetikával, vagy csak az anyáktól ellesett viselkedésmintákkal függ össze a dolog, azt ugyanis a kutatás vezetője sem tudja megmondani, mi áll a jelenség hátterében. A tanulmány szerint a legnagyobb arányban a diplomás nők mondanak nemet a gyermekvállalásra.

shutterstock 368832908

Lassan járj, tovább érsz

Van egyébként előnye is annak, ha valaki kicsit tovább vár a gyerekvállalással, egy portugál kutatás szerint ugyanis azok a nők, akik harminc éves koruk után szülnek csak, tovább élnek, mint a húszas éveikben anyává váló társaik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra