Divat lett hüvelyváladékkal bekenni az újszülötteket

Rossz ötletnek tűnik hüvelyváladékkal bekenni a császárral született babák arcát, ugyanis nem egyértelmű, hogy tényleg megakadályozhatja-e bizonyos allergiák kialakulását egy-egy baktérium, a chlamydia fertőzés kockázata viszont valóban megnő.

A császármetszéssel világra jött babákat állítólag divatos lett a szülés után vagina nedvekkel bekenni, hogy így helyettesítsék az anyák a szülőcsatorna nedveit és mikrobáit elkerülő újszülöttek „jó” baktériumait. A szülészek szerint ugyanakkor egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ezek a baktériumok tényleg megvédhetik a kicsiket az asztmától vagy bizonyos allergiáktól, a Daily Mail szerint ráadásul bizonyos nemi betegségekkel is megfertőződhetnek így a babák.

Tüdőgyulladást kaphatnak

A bélrendszert benépesítő baktériumokat ilyen úton átadni szándékozó anyák nem árt, ha tudják a szülész-nőgyógyász Dr. Christopher Zahn szerint, hogy a babák arcára kent hüvelyváladékkal olyan addig tünetmentes nemi betegségek kórokozói is átadhatók, mint a chlamydia-fertőzés, a tripper vagy a herpesz. A felnőttek esetében sokszor tünetmentes betegségeket okozó baktériumok és vírusok pedig akár halálos kimenetelű fertőzéseket is eredményezhetnek, semmiképp sem éri meg tehát ilyen módon „stimulálni a babák immunrendszerét”.

shutterstock 459985822

A szülész-nőgyógyász szerint persze érthető, hogy a babájukat császármetszéssel világra hozó anyák aggódnak a császáros szülés esetleges következményei miatt, az eddigi kutatások eredményei azonban korántsem egyértelműek a tekintetben, pontosan milyen hatással vannak a babákra a szülőcsatornában megtalálható baktériumok. A kockázatok ezzel szemben világosak és valódiak, jobb tehát nem kísérletezni az újszülöttek kenegetésével.

Az anyatej is megteszi

A császármetszéssel világra jött babák esetleges hátránya ráadásul könnyen orvosolható azzal, ha szoptatni kezdi őket az anyjuk, a mellbimbóról és az anyatejjel a szervezetükbe kerülő baktériumoknak köszönhetően ugyanis hat hónap szoptatás után eltűnnek az esetleges különbségek és így is megtörténik a babák emésztőrendszerének és bélflórájának kolonizálása.

Oszd meg másokkal is!
Mustra