Kövér pasinál csak fogyózó pasinak lenni égőbb

Megdöbbentő mennyiségű előítélettel szembesül és igen kevés támogatást kap, ha valaki fiúként szeretne a túlsúlyából leadni. Aztán meg csodálkozunk, ha korán halnak a férfiak.

Nemrég egy ismerősöm boldogan posztolta a Facebook-falára, hogy sikeres fogyókúrát követően tíz év után ismét feljön rá a régi, fekete farmere. Özönlöttek is a gratuláló kommentek. Meg pár olyan, hogy „dehát milyen csajos" mindez. Ja, merthogy az ismerősöm egy felnőtt férfi.

Fogyókúrázni tényleg csajos? De mi van, ha egy fiú túlsúlyos? És mondjuk diétázni kezdene, odafigyelne az étkezésére, vagy épp kalóriát számolna? Esetleg sportolna valami olyat, amit túlsúlyosan is lehet, és ami segít fogyni? Furcsa?

shutterstock 592582568
Fotó: Shutterstock

Vagy eljutottunk már a nemi egyenjogúságban odáig, hogy nők is lehetnek miniszterelnökök, férfiak is fogyókúrázhatnak? Megkérdeztünk egy érintettet – Máté szerint még sajnos nem, sőt: a diéta és egy csomó sport is minimum furcsa, ha fiúként művelik. 

Női magazinok: fogyás, férfimagazinok: gyúrás

Máté huszonéves, egyetemista, jelenleg enyhén túlsúlyos, de elmondása szerint volt ez sokkal rosszabb is. Gimnazista éveiben a koplalós jojó-diétákat ismételgette, átmeneti sikerekkel és nagy visszaesésekkel. Egyetem alatt aztán fokozatosan, több forrásból egyre többet tudott meg a túlsúlyról, a lehetséges megoldásokról, így ma már okosabban igyekszik kezelni a helyzetet.

Azt mondja, régen tökéletesen egyedül volt a problémával, ma már a netnek köszönhetően egy fokkal jobb a helyzet, de azért még így is lebuzizzák néha, ha zöldköretet kér, vagy kiderül, hogy jógázik.

„A gimit hagyjuk is, az teljes katasztrófa volt, alig valamit tudtam az étkezésről, anyám se, sportolni meg érthető módon utáltam, hiszen mindenben ügyetlen voltam.” – meséli Máté. - „Mondjuk már akkor is a haverom nővérének a női magazinjaiból informálódtam, mert hát nem tudom, feltűnt-e, de kivétel nélkül minden női magazinban van kettő-húsz oldal diétás vagy edzős tanács. Én legalábbis még tuti nem láttam olyat, amiben ne lett volna. Gondolom, egy része baromság, de azért volt egy-két használható, például azt valami női lapban olvastam, hogy létezik a jojó-diéta és az mi. Persze, nem nyilvánosan, mert gondolj bele, hogy néz az ki, ül a kövér srác a padban, és lapozgatja a mittudoménmilyen női fitness és diéta magazint, nyilván a fürdőruhás fotókra vagyok csak ráizgulva.”

„Ha már a papír újságoknál tartunk, itt a koleszban forog pár férfi egészségmagazin, többnyire gyúrós újságok, és nem akarok igazságtalan lenni, a fehérjeturmix-tesztek között néha van egy-egy salátarecept is, de igazából érdemi infót, mármint súlyvesztéshez tippeket nem nagyon kapsz belőlük. Viszont a múltkor megtudtam valamelyik egészségrovatból, hogy mit csinálj, ha a csajod megszül az autópályán, meg hogy átlag ejakulációkor milyen gyorsan lövell ki az ondó. 45 km/óra asszem? Fontos dolgok ezek.”

Dagadt köcsög mehet, dagadt ribi kevésbé

„Az internet az isten áldása, tényleg, mondjuk inkább angolul, de itt már legalább létezik az a jelenség, hogy van olyan huszonéves fiú a Földön, aki nem elsősorban gyúrni akar, meg gecinagy vállakat, hanem leadni a túlsúlyából úgy, hogy normálisan. Okosan sportolni valamit, hogy az ízületeid se menjenek tönkre, meg izmod is legyen, meg fogyjál is.

Ha tök véletlenül kifogsz egy jó személyi edzőt az edzőteremben, akkor az meg tudja csinálni ezt veled, de mondjuk kövér srácként eleve nem nagy kedvel merészkedik le az ember az edzőterembe, meg ott is honnan tudod, melyik a jó edző, ha fogalom nélküli vagy?

Na és akkor a neten legalább nézelődhetsz, ha van sok időd, mert ott is az első egymillió találat bármi fogyókúrával vagy súlyvesztéssel kapcsolatban női oldal. Ott is lehetnek jó tippek, dehát azért az úgy pszichésen is szar, hogy nem elég, hogy kövér vagy, még buzi is. Vagyishogy csajos problémáid vannak. Érted, egy fiúnak ne legyenek már olyan kérdései az életben, hogy hizlal-e a sárgaborsó.

De ha ezeken túlmész, akkor van pár fogyózós fiúoldal. Van például a Dagadt Köcsög, ami tök jó, a faszi 120 kilóról fogyott le futással, és maratont fut már, és onnan osztja az észt. Tényleg értelmes dolgokat ír. Ő maga hívja magát dagadt köcsögnek, ez a brand. De mondjuk most ez csak szerintem gáz? Hogy feltétlenül muszáj a kövér fiúknak még itt is beszólni? Érted, ha kövér csaj vagy, akkor minek nevezhetünk? Még 'kövér csajnak' se, lehet, ki is húzza a szerkesztőd. Plus size? Súlyfelesleggel élő hölgy? De biztos nem dagadt ribanc. Ha fiú vagy, akkor meg bátran mehet a dagadtköcsögözés, hadd szóljon! Szerintem nekem is járna a 'súlyfelesleggel élő fiatalember'.”

Gyúrás menő, futni talán menő, de a jóga még buzis

„Én egyetem alatt világosodtam meg, ebből a szempontból hatalmas mázli, hogy orvosira jöttem. Már másodévben tanultuk valamiből, hogy a haskörfogat a gyilkos, aztán utána is kb. minden tantárgyból előjött, de úgy, hogy sebészetből is, mert bármi van, nehezebb műteni, több a szövődmény, meg belből, mert vérnyomás, cukor, meg patológiából, mert vastagbélrák, meg pszichiből, mert depresszió meg demencia. Meg tanultunk az anyagcseréről is, kiderült, hogy a koplalás hülyeség, innen már el lehetett indulni, létezik obezitológia (elhízástudomány) tankönyv, azt el lehetett olvasni úgy is nyílt színen, hogy nem néznek buzinak közben.

Aztán volt egy ilyen választható kurzus a jóga élettanáról, egy elég szimpi prof tartotta, meg jó időpontban volt, meg tetszett egy csaj, aki szintén felvette, így felvettem én is. Itt kiderült, hogy a jógát eredetileg férfiak találták ki férfiaknak, és hát nem tipikusan a kövérek sportja, de megvan, mit és hogy csinálj vagy csinálhatsz benne, ha kövér vagy. Akkor egy darabig eljártam jógázni, de jól meg kellett nézni, mert először beszédültem a legközelebbi jógastúdióba, ott rögtön láttam, hogy várjál, itt mindenki csaj, az oktató is csaj, és túl sok a plafonról lógó rózsaszín csilingelő basz, ez itt nem lesz jó. Végül is a fenti prof javasolt egy helyet, ami kicsit messzebb van, de elég profi és egy pasi az edző. Kb egy évig eljártam oda heti kétszer, hát szerinted hányszor kaptam meg a koleszban, hogy mész jógázni, buzi-e vagy? Mert nyilván csak buzik járnak jógázni, meg csajok.

shutterstock 278425517
Fotó: Shutterstock

A pilatest már nem is tudom, mondjam-e, vagy az túl nagy comingout... mert közben az lett, hogy futni járok, néha a koleszos edzőterembe súlyt emelgetni, meg most találtam egy egész jó youtube-csatornát, pilates túlsúlyos férfiaknak. Na, hát youtube-videóra pilatesezni otthon, az még annál is férfiatlanabb, mintha mittudomén. Olasz divattervező lennék rózsaszín csokornyakkendőben. De amúgy hasi sebész leszek, és van egy csajom meg egy motorom, fiú vagyok!!!!”

Köszi, nem kérek, fogyózom!

„A kajálás az úgy nagyjából oké, én veszem magamnak a kaját, hát megnézem, mit veszek, néha beesik egy-egy lángos, de ki lehet bírni. Nincs nagy baj. Mondjuk azt továbbra is kicsit utálom, amikor beülünk bárhova, a múltkor például tudományos diákkörös diákként volt egy ilyen kongresszusi vacsora svédasztallal, és akkor azért mindig akad valaki, aki felvonja a szemöldökét, amikor látja, hogy a halat meg a csirkét veszem a salátával. Hát bocs, nem tudtam, hogy csirkemellfilét csak nők ehetnek, nincs ráírva.

Meg persze velem is megtörtént az a klisé, amikor enni-inni kell a barátnőd apjával, és tolná beléd a házipáleszt meg a birkapörköltet, és akkor most mit mondjak? Á, köszi, Feri bácsi, fogyózom? Nincs inkább egy kis lazac jégsalival? Lehet, kidobott volna a házból. És tudod, mennyi tök felesleges kalória van a pálinkában? De arra legalább lehet azt mondani, hogy 'köszi, nem, motorral vagyok'. A birkapörit max elfogadom, a sütire meg már lehet nemet mondani, úgy vettem észre, az belefér a férfias imidzsbe, ha nem szereted az édességet. Bár amúgy szeretem.”

Kinek jó ez?

Bevallom, nem sejtettem, hogy ennyire rossz a helyzet, dehát ez így elég elszomorító. Hiszen ezekkel az előítéletekkel a fiaink egészségét kockáztatjuk. Túlsúllyal küzdeni önmagában is elég nagy teher és nagyon nehéz és hosszú harc, de ha lány vagy, akkor legalább nem vagy egyedül, és nem kell még egy csomó plusz felesleges előítélettel is megküzdened. Valóban senki sem fog csodálkozni, ha csirkemellet eszel salátával, pilates youtube-csatornát nézel, vagy visszautasítasz egy sütit.

Egy rendes fiú ugyanakkor maradjon csak a férfiak sportoknál, és egyen-igyon rendesen? Komolyan, még mindig itt tartunk? Aztán csodálkozunk, amikor a magyar férfiak ötven felett mind pocakosak, cukorbetegek, magas vérnyomásosak, aztán meg sorra halnak az egészségtelen életmóddal kapcsolatos betegségekben?

Nem lenne jobb, ha inkább menő lenne fiúként is odafigyelni a testsúlyra, a táplálkozásra, és bármit sportolni, amihez kedved van? Szerintem jobb lenne.

Hogyan neveljünk boldog gyereket?

Szeretnéd tudni, hogyan adhatjuk át azt az érzést, hogy a világ alapvetően jó hely? Azt, hogy bátran merjen saját maga lenni? Gyere el, hallgasd meg Kádár Annamária előadását.

Mustra