Egyél sok édeset, ha lánygyereket akarsz?

Veszélyes lehet, ha valaki túleszi magát terhesen, a gyerek nemét ráadásul csak kismértékben befolyásolja mindez.

A terhességgel és a szüléssel kapcsolatban számos olyan városi legenda létezik, amelyek sok esetben butácskák ugyan, de többnyire ártalmatlanok. Vannak azonban olyanok tévhitek is, amelyek potenciálisan károsak is lehetnek az anya vagy a gyerek egészségére. Ezúttal a Guardian listázott néhányat az ismertebb babonák közül. 

Tényleg érdemes „kettő helyett enni”?

Ez egy látszólag ésszerű bölcsesség, ami ugyanakkor könnyen tévútra viheti a túlbuzgó, és a kelleténél gyorsabban kikerekedő anyákat. Egy nagyjából 2000 nő által megválaszolt kérdőív alapján úgy tűnik például, csupán a várandós nők harmada van tisztában azzal, mennyi többletkalóriára van szükség a terhesség alatt. 200 kalória plusz ugyanis általában ilyenkor is bőven elég, ráadásul erre is csak a harmadik trimeszter alatt van szükség. Az anyák negyede egyébként azt is bevallotta, hogy a „kettő helyett eszem” mottót arra használta a terhesség alatt, hogy bármikor büntetlenül, lelkiismeretfurdalás nélkül nassolhasson.

shutterstock 302380208

Ehhez hasonlóan arra sincs bizonyíték, hogy a vörös húsok és a sós ételek fogyasztása fiút, míg az édességek falása lánygyermeket eredményezne. Annyit sikerült csak megállapítani ezzel kapcsolatban, hogy a nagyobb (és sok esetben fölösleges) kalóriaszám valóban befolyásolhatja valamennyire a gyerek nemét. Egészen konkrétan 10 százalékkal nő a valószínűsége annak, hogy fiúgyermeket hoz valaki a világra, ha többet, és főleg sóban, káliumban, és kalciumban gazdag ételeket fogyaszt valaki.

Azonban függetlenül attól, hogy kettő helyett eszik-e valaki, vagy a gyerek nemét próbálja befolyásolni, a túlzott kalóriabevitel a terhesség esetén is kockázatos, és növeli a különböző megbetegedések és komplikációk esélyét.

Ananászkultusz

A szülés megindításával kapcsolatban is gyakran hallani olyan ételekről/módszerekről, amelyek sok esetben valóban rendelkeznek valamilyen tudományos alappal, az azonban erősen kérdéses, valóban számottevő-e a hatásuk.

Hiába tartalmaz ugyanis olyan enzimeket és hormonokat az ananász vagy éppen a sperma, amelyek valóban hatással lehetnek a szülés megindítására, ezekből minden valószínűséggel ipari mennyiségekre lenne szükség ahhoz, hogy valóban számolni lehessen a hatásukkal. A mellbimbók ingerléséről és az orgazmussal összefüggésbe hozható összehúzódásokról szintén azt tartják, hogy sok esetben akár a szülés megindítására is hatással lehetnek, ezzel kapcsolatban – érthető okokból – azonban szintén kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek