A tüllös-flitteres kishercegnő magától is kitenyészik

Nem csináljuk, nem kell hozzá elrontani semmit, egyszerűen lesz. Rózsaszín, flitteres, tüllös, azzal az egyértelműséggel, ahogy a fiúgyerek mindennel lőni kezd, ami a kezébe kerül. Nesze neked gender-semlegesség...

Olvasom múltkor Pálma írását (akinek teljesen igaza van), és erről eszembe jutott valami. Méghozzá az, hogy azok a flitteres, skinny farmer fölé tüllszoknyát húzó kiscsoportosok nem feltétlenül úgy lesznek, hogy anyukájuk vagy az ovi csinálja őket. Hanem egyszerűen kitenyésznek, evolúciósan. És azért van a tüllszoknyájuk alatt farmer, mert anyukájuk azt tudta rájuk rimánkodni, mintegy kompromisszumként a mínusz 8-ban, januárban, amikor önmagában kicsit kevés a tüllszoknya.

A két lányom igazi flitteres-tüllös-skinnyfarmeres, akik oviban sosem szerettek volna másnak öltözni farsangon, mint hercegnő/királylány/tündér/menyasszonynak, illetve voltak még vámpírkirálynők, (földig érő, fűzős ruhában) vérfarkasasszonyok (derékig érő vörös parókában), és boszorkányok (ezüstösen fénylő földig érő palástban, öklömnyi műrubin gombokkal, utóbbi jelmezt házilag készítettük, és menő volt). Én főleg farmerben és pólóban járok tornacipővel, legalább annyiszor elfelejtek sminkelni, mint ahányszor nem, de időnként szoktam szoknyát is venni meg magassarkút.

shutterstock 640414363

Korai ruhatáruk kishercegnős darabjai öröklés révén kerültek a birtokunkba, és onnantól kezdve, hogy nyúlni tudtak ruháért, tévedhetetlenül rántották elő bármilyen ruhakupacból a hellókittyt, a hercegnőt, a flittert és a tüllt. 

A mindig csinos, farmernadrágot nem is birtokló, ruhás, szoknyás, szövetnadrágos barátnőm lánygyereke nyúl, macska, medve vagy hirdetőoszlop akart lenni farsangon, szoknyát nem hordott kb 8 éves koráig, és a rózsaszínre a mai napig úgy tekint, mint a sátán valamilyen aljas eszközére a világuralomért. 

Ha végignézek a barátnőimen, meglepően sok farmeres-pólós lány gyereke lett flitteres-tüllös, egymást kérdezgettük tanácstalanul: miért???? Miért a hellokittys? Miért a hercegnős? Miért a rózsaszín? Csak. Az kell. Mert az a szép.

De mielőtt a dackorszaki - vagy akármilyen - lázadás számlájára írnánk az egészet, azzal árnyalnám a képet, hogy kifejezetten csajos barátnőimnek is lettek kifejezetten csajos lányai, és rocker barátnőimnek is rocker lányai. Jé, a gyerekeink sokfélék, és nem mindig olyanok, mint amire számítunk.

Kétségtelen, a lányok között felülreprezentált a rózsaszín, de most megkockáztatom a korszellem haragját: végül is lányok. 

A barátnőm kisfia, talán két éves lehetett, fogta a füvön talált botot, és azonnal lövöldözni kezdett. A lányaim elég sok mindennek képzelték addigra a random botokat: varázspálca, kígyó, fakanál, háztető, tündérkéz, csodatévő fa, stb, stb, de speciel lövöldözni sosem jutott eszükbe vele. Se játékkockával, se kitörött barbilábbal, se kiflivel. És hány fiús barátnőm fogadkozását hallottam már: én aztán biztosan nem veszek neki játékfegyvert. A kimenetet nyilván mindenki tudja: vettek. Mert tökmindegy, a fiúgyerek mindennel lövöldözik, ami a kezébe kerül, csak boldogabb lesz, ha Nerf-fel lövöldözhet, mintha kötőtűvel. 

Persze, minden ezekkel a szerepekkel van tele, a legalapvetőbb meséktől kezdve, a lány az hercegnő meg királykisasszony, és szép a szoknyája. 

De az nyilván nem lenne túl jó megoldás, ha gendersemlegesség jegyében megtiltanánk a lányoknak a rózsaszínt, a fiúknak meg a lövöldözést. De mitől nem lesz ebből túlságosan is beszűkítő nemi szerep? És egyáltalán, ciki nőként meg lányként örömet lelni a tüllszoknyában? 

shutterstock 257218576

Hm. Eszembe jutott, a kutatás, amiről múltkor írtunk, hogy miért közösítik ki a gyerekek egymást, és az, hogy az egyik fő ok az volt, hogy kiközösítik azt, aki más, mint a többség. Magyarul eleve veszélyben van: aki lány, és nem hord rózsaszínt, vagy fiú, és nem lövöldözik. 

És az egész arról jutott eszembe, hogy küldött Margó múltkor egy oldalt, ahol olyan lányruhák vannak, direkt nem rózsaszín/flitteres/tüllös hanem piros/kék/zöld és vagány, és az első gondolatom az volt, hogy a lányaim teljesen érdektelennek találnák. A második az, hogy azon ez nem segít, akinek a csoportnyomás miatt süllyedt a szekrény mélyére a kedvenc indiános pólója. Mert eddig sem az volt a baj, hogy nem lehetett indiános pólót kapni.

Nektek flitteres-tüllös a lányotok? Lövöldözik a fiatok? Vagy pont, hogy nagyon nem? Kitartottatok a kedvenc indiános póló mellett? Vagy elsüllyedt a szekrény mélyére? Kommentben elmondhatod ide kattintva:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek