Szomorú jövőt képzelnek el a középiskolások

Aggódnak a jövőjük miatt, és sokan külföldön élnének a magyar középiskolások közül.

A magyar középiskolások majdnem 70 százaléka aggódik a jövőjéért - derült ki az SOS Gyermekfalvak kutatásából, amelyben több mint 1000 középiskolás gyereket kérdeztek meg országszerte. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire elégedettek magukkal a fiatalok, és mit várnak a jövőtől.

Szegény családi háttér, több aggodalom 

Az anyagi helyzet nagyban befolyásolja a gyermekek jövőképét. A gazdag családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak ilyen félelmei, míg a szegények között ötből négy gyereknek, egy átlagos magyar család esetében pedig a gyerekek szűk háromnegyede aggódik a jövőt illetően. 

„A jövője miatt jobban aggódik az a kamasz, akinek családja szegénységben él. De bizonytalanok, önmagukkal elégedetlenek azok is, akik a családban, közvetlen környezetükben nem kapnak megfelelő odafigyelést, akiknek a mindennapját a családi konfliktusok jellemzik. Minden tizedik gyerek éli ezt meg Magyarországon. Köztük vannak a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyerekek is, akik nemcsak szegénységet, családi konfliktusokat éltek meg, hanem a családjukból való kiemelést is" - mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója.

2

A munka az első, azután jöhet a többi! 

És, hogy a gyerekek szerint mi a legfontosabb az életben? Szomorú, de a jó munkahely, ami még a párkapcsolatnál, házasságnál, sőt, a boldogságnál is fontosabb. 

A következő ábra is ezt mutatja, hogy a középiskolások szerint melyek a jövőben a legfontosabb dolgok:

3
Oszd meg másokkal is!
Mustra