A kerekesszékes avatár jó, csak legyenek szuperképességei

Xbox avatárt készíteni jó móka, még kesztyűt és fülbevalót is egy csomó opció közül lehet választani. A lehetőségek a nyári frissítéssel még tovább bővülnek, méghozzá kerekesszékes figurát is lehet majd választani – írja a GameStar magazin.

Néhány kerekesszékes játékos petíciót fontolgatott, hogy nekik is lehetőségük legyen a saját képükre alakítani az avatárjukat, de a készítők megnyugtatták őket, hogy semmi szükség rá, mert már dolgoznak az ügyön. Sőt, még egy kis előzetest is mutattak, és hát lássuk be, elég menő lesz az új opció.

Eddig a hír, csakhogy minket az is érdekel, hogy mit szólnak hozzá az érintettek, mivel a nagyobb játékkészítők sorra jönnek ki a maguk verziójával. Láttunk már kerekesszékes LEGO figurát, babát, sőt, Playmobilt is, de azt még sosem tudhattuk meg, hogy játszik-e ezekkel egy mozgáskorlátozott (vagy ép) gyerek, vagy inkább mást választ, és ez csak egy gesztus a játékgyáraktól az esélyegyenlőség jegyében.

Úgyhogy megkérdeztünk egy kerekesszékes anyukát, akinek kiskamasz fia is kerekesszékkel közlekedik, hogy mi a véleményük ezekről a fejlesztésekről.

Mónika szerint kimondottan pozitív dolog, hogy léteznek már ilyen játékok, mivel a gyereket már kicsi korától így, a saját helyzetének az elfogadására kell nevelni.

Ami náluk elég jól sikerült, pár hónappal ezelőtt az iskolában (integrált osztályban), környezetismeret órán volt egy fejezet, ami a fogyatékkal élőkről szólt, és az volt a címe, hogy „Akik különböznek tőlünk”. A fia, Soma pedig azon poénkodott, hogy ezt ő nem érti, miben különböznek ezek tőle? – mesélte Mónika.

Somának egyébként szokott is vásárolni az édesanyja a kerekesszékes játékfigurákból, és a gyerek játszik is velük, miért ne játszana?

Az avatar is jó ötlet Mónika szerint, bár nincs róla meggyőződve, hogy a fia ezt választaná, ha már egyszer korlátok nélkül alkothat magának egy saját digitális kivetülést. Lehet, hogy inkább olyat csinálna, ami falat tud mászni, vagy hasonló, de persze nincs kizárva, hogy a kerekesszékes verziót használná a gyerek, majd meglátják.

Mónika szerint egyébként az is teljesen rendben van, és egyáltalán nem sértő, ha bárki más, pusztán szolidaritásból kerekesszékes avatárt készít magának. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek