100 magyar kisgyerekből csak 15 jár bölcsődébe

CSOK, családi adókedvezmény, gyed extra – néhány gyermekvállalást ösztönző intézkedés, amit a kormány 2010 óta bevezetett és amitől (nem meglepő módon) a születések számának csökkenését szerették volna megállítani. 

GettyImages-145812455
Adam Berry / Europress / Getty

Ennek ellenére az Eurostat egyik friss gyorsjelentéséből kiderül: Magyarországon tavalyelőtt 2000-hez képest közel 20 ezerrel kevesebb három év alatt gyermek volt. Ha érdeklik a részletek, a korcsoport szerinti bontás és az, hogy milyen arányban nevelik a gyermeket a szülők, illetve a bölcsőde, óvoda, akkor olvasson tovább.

Az Eurostat adatain kívül természetesen a magyarokra is vetettünk egy pillantást: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 10 évben a csúcs 2009-ben volt (99 ezer élveszületés), utána hirtelen zuhanás következett és 2010 óta beállt a 90 ezres szám körüli értékre. 

Kíváncsiak voltunk, hogy az Estat által említett csökkenés milyen összetétel-változásnak köszönhető és bár maga a kiadvány egyben kezeli a 3 év alatti korosztályt, szerencsére a forrásként szolgáló adatbázist és ezzel együtt a részletesebb bontást sem nehéz megtalálni.

A húszezres visszaesésből négyet az egy évnél fiatalabbak, ötöt az 1-2 évesek és tízet a 2-3 évesek adnak. A sokkoló az, hogy utóbbiakból még 2010-ben is 98 ezer volt az országban, tavalyelőtt viszont már csak 88 ezer – tehát a szülési kedv 2011-12-ben rekordalacsony volt.

A részletesebb adatokról grafikont is készítettünk, íme:

 

Ki vigyáz a gyerekekre?

A kiadványból az is kiderül, hogy hol vannak a 3 év alattiak napközben: otthon a szülőkkel, a rokonok, barátok vigyáznak rájuk, esetleg bölcsődében/óvodában vagy ezek kombinációja. 2014-ben az Európai Unióban majdnem 15,5 millió gyerek volt, aki még nem múlt el 36 hónapos, ezeknek felére csak a szülei vigyáztak, kicsivel több mint negyede (28%) részben bölcsődébe/óvodába járt.

Legnagyobb arányban a bolgár, litván, magyar és szlovák szülők maradnak otthon (73, 70 és 68-68%), míg a hollandoknál csak minden negyedik (23%). Magyarországon 100 három év alattiból mindössze 15-ben gondoskodnak bölcsődében vagy óvodában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek