Varázskastély: itt egy új szuperkiállítás gyerekeknek!

Azt gondoltuk nehéz lesz überelni a „Kaland a dzsungelben” és a „Titokzatos szavanna” című kiállításokat a szervezőknek, de azért szuper dolgot vártunk a Varázskastélytól is. Eddig mindig olyan időpontban mentünk szemlézni a kiállításokat amikor az iskolások éppen tanulnak, így el tudtuk kerülni az embercunamit, most viszont éppen a tavaszi szünet kellős közepén estünk be a Vajdahunyadvárában lévő Mezőgazdasági Múzeumba

Szóval nem találkoztunk még itt kígyózó sorral és meghökkenve nyugtáztuk, hogy igenis nagy a kereslet a kiállításra. 

Jó, abból a szempontból talán pozitív a dolog, hogy így legalább képet tudunk adni arról is, hogy mire számíthat munka-, vagy iskolaszüneti napon. És bár hátborzongatónak tűnik ez a rengeteg ember, szerencsére bent a kiállításon ez nem volt érzékelhető.

Korlátozott a személyek száma akiket egyszerre beengednek; viszont amíg várakozik, körbejárhatja a múzeumot és megnézheti az állandó kiállításokat

Az első helységbe érve azonnal feltűnt, hogy sokkal színesebbek, szebbek lettek az installációk, pedig az előző két kiállítás sem volt semmi. Eddig sokszor irigykedtünk a külföldi múzeumok gyerekeknek szánt kiállításain, most viszont végre van valami, amire itthon is büszkének lehet lenni.

Lenyűgözőre sikeredett, a feladatokat is újragondolták, persze, technikailag azért kicsit hasonlít a régiekre, de szerencsére tudtak újítani rajta. A grafikák lélegzetelállítóak, nagyon élénkek a színek, és szellemesek a szövegek, amik alapján haladni lehet a „kastélyban”. 

Mivel meseszerűek a szövegek, már a három-négy évesek is tudják értelmezni a kérdéseket, és abszolválni a feladatokat. De ne gondolja, hogy ettől még könnyű a dolog, mert volt olyan feladat, ahol mi sem vágtuk rá a kérdésre azonnal a választ. Szóval jó időre leköti a gyereket (és egyébként a felnőtteket is), mivel ez nem csak egy olyan „szaladjunk rajta végig” kiállítás, interaktív és tényleg élvezik a kicsik – legalábbis akiket láttunk, nagyon beleélték magukat a játékba.

Az illúzió és fantázia birodalma ez a képzeletbeli kastély, ahol egymásba nyíló szobákon keresztül lehet eljutni a célig, közben pedig játékos talányok, meglepő jelenségek és elvarázsolt lények teszik próbára tudását. Mutatunk pár fotót, hogy mire számíthat, de többet nem mondunk, mert nem szeretnénk lelőni a poént, de azért végezetül, adunk egy kis segítséget: nagyon figyelje a szőnyegeket! 

A kiállítás ezer négyzetméteren terül el, és ha egy feladatot elrontott, mehet vissza újrakezdeni megkeresni a hibát. Jó kacskaringós így a dolog, Isti, a fotósunk meg is jegyezte, hogy kicsit úgy érzi magát, mintha a Szigeten lenne és tuti, hogy erre készíti fel a gyerekeket a kiállítás.

Ez a „gyerekek szigete”, buliznak, új ismeretekre tesznek szert, ismerkednek, és jól elfáradnak mire a végére érnek. Ne hagyják ki, ez még jobb móka, mint az első kettő volt! 

Varázskastély

Időpont: 2016. március 19-től, május 1-ig, keddtől vasárnapig 10-17 óráig (május 1-jén is nyitva van)
Cím: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Időtartam: 1-1,5 óra
Belépőjegyárak:
felnőtt 1650 forint,
gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól): 1450 forint,
családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 5490 forint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek