Mi okozza a növekedési fájdalmat gyerekkorban?

„Mi okozza a növekedési fájdalmat?” felütéssel posztolt a Youtube-ra egy videót a SciShow. A videón arról van szó, hogy a növekedési fájdalom igenis valós dolog – de ennek semmi köze nincs a növekedéshez.

Ilyen a növekedési fájdalom


A lábfájdalom, amit növekedési fájdalomnak hívunk, legtöbbször este jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy éjszaka, alvásból felriadva sír a gyerek a fájdalomtól. A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre (bár nem feltétlenül azonos erővel) jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és/vagy a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Reggelre elmúlik, és semmiképpen sem befolyásolhatja a gyerek járásra való képességét, nem okozhat sántikálást, és nem jár fizikai sérüléssel és fertőzésre mutató jelekkel. Ha bármi ilyesmit tapasztal, például, ha csak az egyik láb fáj, vagy a gyerek sántikál, az valószínűleg más ok miatt van, amit, ha nem triviális, érdemes kivizsgáltatni.

A videó szerint viszont ez a fájdalom nem a növekedés miatt van, a mai napig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta, hogy a növekedés ténylegesen fájdalmas volna. A gyerekek ugyanis legintenzívebben csecsemő és kamaszkorban nőnek, a "növekedési fájdalom" viszont általában 3 és 12 éves kor között jelentkezik, a legerősebben a 6-7 éveseknél.

Így hát a „növekedési fájdalom” ugyan nem pontos megnevezés, de a jelenség attól még valódi. És, hát egyszerűbb is ezt mondani, mint azt, hogy "kisgyerekkori nem gyulladásos fájdalom szindróma" esetleg azt, hogy "visszatérő gyermekkori éjszakai végtagfájdalom". Szóval akkor mi is okozhatja ezt a fájdalmat?

Nos, a tudósok nem teljesen biztosak benne, de valószínűleg arra vezethető vissza, amit a gyerekek egész nap csinálnak: rohangálnak, fára másznak, labdáznak, föl-le ugrálnak a kanapén/ágyon, ugróköteleznek, és ez mind olyan dolog, amik keményen igénybe veszik a fejlődő csont- és izomrendszert. Tulajdonképpen agyonhasználják, túlterhelik a lábaikat, és ez fájdalommal jár.

Egyes tanulmányok szerint, azok a gyerekek, akiknél sűrűbben jelentkezik a „növekedési fájdalom”, azok általában érzékenyebbek is a fájdalomra. De időnként sokkal komolyabb bajokra is figyelmeztethet, mint a gyermekkori csontritkulás, a leukémia, vagy gyulladásos izombetegségek vagy szeptikus fertőzések.

Ha tehát a dolog extrarossznak tűnik, érdemes lehet felkeresni egy orvost. De a szokásos növekedési fájdalom nem ad okot aggodalomra, és enyhíthető simogatással, masszírozással, melegen tartással, enyhe fájdalomcsillapítóval, és persze ölelgetéssel.

Ha a gyerek gyakran panaszkodik növekedési fájdalomra az aktívabb napok után, és eddig nem tettük, érdemes beszerezni olyan cipőt, ami aktívan támasztja a lábat (egy jó minőségű sportcipő is megfelel), és figyelni arra, hogy a cipőfűző/tépőzár szorosan fogja a lábfejet.

Forduljon orvoshoz, ha

  • a gyereknek csak az egyik lába fáj
  • a karja vagy a háta is fáj
  • a fájdalom minden éjszaka jelentkezik, vagy nappal is folytatódik
  • az ízületek duzzadtak
  • a gyereknek hőemelkedése vagy láza van
  • étvágytalan
  • fogy
  • nem szívesen jár, vagy nyilvánvaló ok nélkül sántít
Oszd meg másokkal is!
Mustra