A mellük miatt nem sportolnak a kamaszlányok

A sport fontosságát lehetetlen eleget hangsúlyozni, különösen kamaszok körében. A felmérések szerint a lányok jelentős része elégedetlen a testével vagy akár súlyos testképzavarban, evészavarban szenved. A dolog nem kamaszkorban kezdődik, hanem már sokkal korábban, általános iskolás korra pedig a lányok harmada-fele már szégyelli a testét.

shutterstock 326878508

A testképünk pedig az önértékelésünket, magabiztosságunkat, hangulatunkat is jelentős mértékben meghatározza. Ez az összefüggés felnőtteknél is fennáll, kamaszoknál pedig még hangsúlyosabb. A probléma az, hogy a testükkel elégedetlen kamaszlányok általában nem sportolnak, és ha eddig sportoltak, még azt is abbahagyják – ez pedig hosszú távon még inkább fokozza az elégedetlenséget. Így aztán minél elégedetlenebb egy kamaszlány a testével, annál nagyobb az esélye rá – a józan ész, és a kutatások szerint is – hogy túlsúlyos legyen. Amitől még inkább elégedetlenebb lesz, attól pedig még tovább hízik.

Túl keveset mozognak a kamaszlányok

Egy brit kutatás szerint a 14 éves lányoknak csupán 12 százaléka sportol annyit, amennyi ebben az életkorban az ajánlott mennyiség. Azaz nem ennyien sportolnak rendszeresen és versenyszerűen: csupán arról van szó, hogy minden kilencedik-tizedik kamaszlány mozog annyit, amennyi a minimum. A többiek még ennyit sem mozdulnak.

A kutatók ennek okaira voltak kíváncsiak. Mivel felnőtt nőknél is előfordul, hogy a mellük akadályozza őket valamilyen mozgásformában, egy felmérés során arra keresték a választ, vajon van-e összefüggés a kamaszlányok sportolási szokásai és mellméretük vagy mellükkel kapcsolatos attitűdjük között.

A kutatók több mint kétezer, 11 és 18 év közötti lányt faggattak mellükről és sportolási szokásaikról. A lányok 97 százaléka jelölte meg azt, hogy mellük már elkezdett nőni és nőiesedni, és 96 százalékuk melltartót is hordott.

shutterstock 199375706

Akadály: a sportmelltartó hiánya

A megkérdezett lányoknak körülbelül fele bevallotta, hogy melleik fejlődése miatt még a kötelező testnevelésórákon is kisebb mértékben vesznek részt. Ez annál kifejezettebb volt, minél nagyobb volt a lány melle: a nagymellű lányok 63 százaléka lógott el néha tesiórát a mellük miatt. A lányok leginkább attól tartottak, illetve az zavarta őket, hogy mozgás közben a mellük „külön életet él”, ugrál, pattog, útban van, nehéz kordában tartani.

A kutatók a sportmelltartó viselésére is rákérdeztek, hiszen ez az az eszköz, ami segít helyén tartani a mellünket sportolás közben, és ami még fontosabb, megóvja a károsodástól is. A kutatás során megkérdezett lányoknak mégis kevesebb, mint a fele találkozott életében ezzel a nagyszerű eszközzel.

A felmérés során még egy dolog kiderült: a lányok jelentős része (87 százalék) érezte úgy, hogy túl keveset vagy semmit nem tud a mellek „jelenléte” és a sportolás összeegyeztethetőségéről. Ennyien jelölték meg, hogy nagyon szívesen tudnának többet erről a dologról vagy vennének részt felvilágosító órákon. Azaz úgy tűnik, a kamaszlányokat is zavarta, hogy megfelelő tudás és eszközök hiányában le kell mondaniuk a mozgásról a serdülőkor okozta testi változások miatt.

Beszéljen a témáról és vigye el melltartót venni!

A kutatást vezető szakemberek azt tanácsolják, hogy akár tanárként, akár szülőként érdemes lenne erre a témára is időt szánni, azaz beszélgetni lányunkkal arról, hogy hogyan is van ő a mellméretével és a sporttal. Emellett pedig természetesen elengedhetetlen egy jó sportmelltartó beszerzése: a különböző mellméretek és mozgásformák más teherbírású modelleket igényelnek, a jó sportmelltartó pedig nem olcsó, ezért érdemes alaposan körülnézni a piacon.

shutterstock 362197202

A kismellűeknek ugyanúgy szüksége lehet rá, hiszen az ugrálósabb sportok (kosárlabda, futás) során a mell mozgása miatt megnyúlhatnak a mellet tartó szalagok, ami fájdalmat is okozhat, nem beszélve arról, hogy a mellünk gyakran erre a hatásra is érzékenyebb a menstruációs ciklus előtt/során. A sportmelltartó választásánál nagyon fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk, természetesen próbáljuk fel és a próba során bátran ugrabugráljunk a próbafülkében, figyelve a rázkódást.

A méret mellett a másik fontos dolog a ruhadarab anyaga: vannak, akik a pamutra esküsznek, ugyanakkor a jól szellőző technikai anyagok is nagyon hasznosak. Természetesen felmerül a kérdés, hogy érdemes-e több ezer forintot fektetni egy olyan ruhadarabba, amit a gyerek talán hónapokon belül kinő, hiszen serdülőkorban ugrásszerűen is változhat a mellek mérete és alakja. Ha azonban ezen múlik, hogy sportol-e a lányunk (és azáltal boldogabb, strapabíróbb és magabiztosabb lesz), vagy még a kötelező tesiórákat is ellógja, akkor a válasz máris egyértelműbb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra