Egy app, ami távol tartja a fogorvost

Nem szeret a gyereke fogat mosni? Esetleg tulajdonképpen semmi baja nem lenne magával a tevékenységgel, csak ne lenne olyan unalmas? Természetesen erre is van már alkalmazás, amit ráadásul tudósok is rendkívül hatékonynak találtak. A British Dental Journal-ban nem rég publikált kutatás szerint a Brush DJ nevű alkalmazás tényleg rá tudja venni a fiatalokat, hogy rendszeresen és szakszerűen ápolják a fogaikat, ami, ha belegondolunk, igazán jó hír. Mármint, hogy nem csak létezik, de működik is.  

Az app lényege, hogy fogmosás közben 2 percen át – ennyi a fogmosás ideális időtartama – zenét szolgáltat, amit a felhasználó saját telefonjáról választ ki random. Jelez, amikor ideje köpni vagy öblíteni, a végén pedig motivációs tapsot is kap a delikvens. Emellett figyelmezteti a felhasználót a napi kétszeri fogmosásra, a nap közbeni szájöblítésre, szól, amikor ideje kicserélni a fogkefét (3 havonta) és fel lehet benne jegyezni a fogorvos időpontokat. 

Az alkalmazás 2011-ben debütált, és fél évvel ezelőttig mindegy 200 ezren töltötték le világszerte – számol be róla a Science Daily. És most jönnek a vicces adatok a 67 százalékkal feszesebb bőrről: a kutatásban résztvevők 70 százaléka úgy érezte, hogy amióta használja az appot, azóta tisztábbak a fogai. 88 százalékuk mondta azt, hogy a Brush DJ ösztönözte őket, hogy hosszabb ideig súrolják a fogukat, 90 százalékuk pedig ajánlaná az alkalmazást a családjának és a barátainak, úgyhogy most ezt tesszük mi is.

Természetesen kipróbáltuk az alkalmazást. Nyilván az újdonság varázsa is benne volt, de a gyerekeimet nem, hogy nem kellett küldeni fogat mosni, hanem még ők nyaggattak engem, hogy menjünk már. Az először random feldobott zene nem igazán jött be (érthető, ki szeretne fogat mosni Mozart Requiem-jére?), de lehetett másikat kérni, ami már megfelelt mindenkinek. Sőt, beállíthatjuk, hogy csak meghatározott lejátszási listáról válogassa a zenéket, ha biztosra akarunk menni. Fogmosás közben táncikálni és ütemre köpni nagyon menő dolog, elhihetik.

A beállítható figyelmeztetést ugyanakkor nem igazán értettük, mivel mi nem óra szerint szoktunk fogat mosni, hanem a napi rutin részeként, tevékenységhez kötve, úgyhogy ezt nem állítottam végül be. A fogkefét is havonta le szoktuk cserélni, de azoknak biztos jól jön, hogy szól az app, akik ezt hajlamosak elhanyagolni.

Nagyobb gyerekek pedig azért fogják szeretni, mert így legalább legálisan vihetik magukkal a fürdőszobába a telefonjukat, most mondja valaki, hogy ez nem szempont!

Ha kipróbálnák, itt találják meg iOS-re, itt pedig Androidra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra