Nyelvtudás dolgában kutyául állnak a gyerekek

Szeptember 26-án van a Nyelvek Európai Napja, ennek alkalmából pedig egy érdekes gyorsjelentést tett közzé az Eurostat. Nem meglepő módon a nyelvtanulást vizsgálták: azt nézték meg, hogy az általános iskolások hány százaléka tanul idegen nyelvet és melyek a legnépszerűbbek.

Bőven van még hova fejlődnünk: az általános iskolások esetében hiába 80% feletti az EU-s átlag, Magyarországon ez még a 60 százalékot sem éri el. Talán nem meglepő módon az angolt tanulják itthon a legtöbben, ezt pedig a német követi.

A 2013-os adatokból kiderül, hogy az elsődleges oktatásban részesülő, európai uniós diákok négyötöde (17,7 millió diák) tanult valamilyen idegen nyelvet – ebből egymillióan voltak azok, akik kettőt vagy többet. A 24, hivatalos nyelv közül azz angol dominanciája vitathatatlan, a második helyen a francia következik (27,4% tanulja), majd jön a német (16,3%), a spanyol (11,6%), az orosz (2,7% és az olasz (1%).

Mi mit takar?

Az Eurostat jelentése a magyartól kicsit eltérő fogalmakat használ. A "primary", azaz elsődleges oktatás náluk az 5-7 éves kortól kezdődő hatéves időszakot öleli fel, a "lower secondary" pedig az azt követő, általában 2-3 éves szakaszt. Ez a két kategória a KSH értelmezései szerint az általános iskola alsó illetve felső tagozatát jelenti. Bővebben a témáról itt olvashat.

Mivel - az általában negyedik osztálytól kötelező nyelvtanulás miatt - alacsonynak tartottuk a magyar adatokat, megkerestük a KSH-t is, hogy mondják el, honnan származnak az értékek. Megtudtuk, hogy azok az UOE (Unesco-OECD-Eurostat) adatgyűjtésből származnak, melynek forrása az EMMI 2012/2013-as köznevelés-statisztikai adatgyűjtése  (október 1-jei állapot) volt.

Bár az alapfokú oktatásban részesülő diákjaink 59 százalékos nyelvtanulási hányadára nem igazán lehetünk büszkék, vannak országok, akik nálunk is rosszabbul teljesítenek. Egészen pontosan öten: Románia (56,5%), Hollandia (52,2%), Szlovénia (49,8%), Belgium (38,1%) és Portugália (35,2%). Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy több olyan uniós ország is van, akiknél nem csupán egy hivatalos nyelv van.

Ha a lista elejét nézzük, három 100 százalékos országot is láthatunk (Ciprus, Luxemburg és Málta), ami azt jelenti, hogy vagy az összes vagy majdnem minden, alapfokú oktatásban részt vevő diák tanult valamilyen idegen nyelvet két évvel ezelőtt.

Matt Cardy / Europress / Getty

A második nyelvet tekintve is sereghajtók vagyunk: az 1,3 százalékos értékünk azt jelenti, hogy csupán minden 75. diák tanulja. Ez a legtöbbször a német, a 20,4%-os értékünk pedig annyira kiemelkedő, hogy nálunk tanulják a legnagyobb arányban második nyelvként.

Mi a helyzet a tinikkel?

Az ISCED2-es kategóriába sorolt, zömében 11-12 és 13-14 év közötti magyar tanulók kétharmada angolt tanul, ezt pedig a német követi (31%). A francia csak az említett diákok fél százalékának órarendjében van ott, a spanyol, orosz és olasz pedig csak minden ezredikében. Az egész Uniót tekintve itt is tarolt az angol: aki tanul nyelvet, annak 95,6%-a az angolt igyekszik elsajátítani, kicsivel több mint negyedik a franciát, a némettel pedig csak minden hatodik diák ismerkedik.

A spanyol Svédországban, Franciaországban és (talán nem meglepő módon) Portugáliában a legkedveltebb; az orosz a Balti országok körében; az olasz pedig Máltán és a szomszédos Horvátországban.

A felnőtteknél sem jobb a helyzet

Az Eurostat egy diagramot is készített szeptember 26-a alkalmából, ezen pedig az látszik, hogy 2011-ben az emberek hány százaléka mondta azt, hogy beszél valamilyen nyelvet és ha igen, hányat. Ebből kiderül, hogy a magyarok kétharmada azt nyilatkozta, az anyanyelvén kívül semmi mást nem beszél, egy nyelvet minden negyedik ember, kettőt minden tizedik, hármat pedig csak a megkérdezettek 2 százaléka.

Eurostat

Ha tud angolul és érdeklik a részletes(ebb) országadatok, akkor kattitntson ide!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek