Most szerezzen adókártyáját a gyereknek, kell majd!

2016. január 1-től csak olyan gyerek után vehető igénybe a családi adókedvezmény, akinek van adóazonosító jele – írja a Magyar Nemzet. Mivel még sokan nem tudnak a változásról, valószínűleg év végén rohamozzák meg a szülők az adóhatóságokat.

Nemcsak a február 25-i és május 20-i adóbevallásokhoz szükséges majd az eltartott, illetve a kedvezményezett eltartott adóazonosító jele, de a havi számfejtéshez is csak azzal együtt fogadja be a munkáltató a családi adóködvezményről szóló nyilatkozatot.

Irány az adóhivatal!
Irány az adóhivatal!Fotó: Sean Gallup / Europress / Getty

Bár a Napi.hu azt írja,a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt nyilatkozta nekik, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, kolléganőnk szerint neki mindkét gyermekénél (2005-ös és 2007-es születésűek) külön kellett kártyát csináltatni, ami valószínűleg azért történt így, mert ugyan az adóhatóság hivatalból hozzárendelt egy adószámot a 2005 után született gyerekekhez, viszont az ehhez tartozó igazolványt már csak a 2008-as és későbbi gyerekek számára állították ki automatikusan.

A legfőbb cél a visszaélések megelőzése: így a jövőben pontosabban nyomon követhető, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt.

Ez a nyomtatvány kell hozzá

Az igénylés folyamatáról itt ír a NAV. A szükséges, T34-es számú nyomtatvány pedig innen tölthető le.

FONTOS! Ha papíron adják be a nyomtatványt (személyesen viszik be, vagy postán adják fel), figyeljenek oda, hogy mindkét szülő aláírása szerepeljen rajta, akkor nem járnak úgy, mint kolleganőnk, akinek emiatt kellett kétszer nekifutnia az ügyintézésnek.